Nazire li se kraj hegemoniji Engleza? 'Zvezdana liga' vraća Španiju na presto

Vreme čitanja: 5min | pon. 10.06.24. | 12:36

To što su dve najveće zvezde u poslednja dva letnja prelazna roka odabrale Real Madrid pre Premijer lige, potiče na ozbiljnu analizu...

Činjenica da se već mesecima unazad znalo da je samo pitanje trenutka kada će staviti paraf na višegodišnji ugovor sa Real Madridom, sprečila je uobičajenu medijsku eksploziju u času kad je zvanično saopšteno da je Kilijan Embape postao novi igrač Kraljevskog kluba. Prosto, mnogi su preko tog 'detalja' prešli kao preko bilo kog drugog ozvaničenja, a suština je da dolazak verovatno najboljeg igrača današnjice može biti sve samo ne običan transfer.

Ovo se, naravno, odnosi na to da moćni Real kao šampion Evrope postaje još moćniji, ali i te kako ima dublje, kompeksnije veze s ukupnim fudbalskim tržištem. Tako makar na ovu pobedu Florentina Pereza za pregovaračkim stolom gledaju španski mediji, zaključujući 'kako transfer ove vrste može zapravo u velikoj meri radikalno da promeni ustaljeni poredak među najboljim klupskim takmičenjima na svetu.

Izabrane vesti

Konkretno i bez okolišanja - ugledne kolege iz Španije veruju da će zemljotres izazvan Embapeovim dolaskom u Madrid uticati na čitavu fudbalsku planetu i da njegova nezvanična titula prve zvezde, odnosno njegov ukupni status u fudbalskom biznisu, definitivno postaje generator određenih promena, najpre u odnosu La lige i Premijer lige.

"Tokom poslednje dve godine engleski klubovi gledali su kako im dva velika asa izmiču i dolaze u Španiju. Belingem i Embape odoleli su mnogo većim milionima funti i odlučili da potpišu za Real Madrid", stoji u tekstu Alvara Roke, novinara Marke. "To su dva transfera što direktno utiču na podizanje kvaliteta i popularnosti španske La lige i smanjenje uticaja Premijeršipa. To je sada već ozbiljna pretnja Engleskoj i njenoj fudbalskoj hegemoniji".

Nejednakost u ulaganjima značajno je smanjena u poslednjem prelaznom roku, konstatuje dalje Roka. Sada ostaje da se vidi da li je podatak da su engleski klubovi potrošili 86% novca manje nego tokom prethodne pijace samo izuzetak, ili će možda postati pravilo.

"Ne radi se ni o čemu drugom nego do opasnosti od loše finansijske kontrole. Šefovima premijerligaških klubova dojadilo je da se dovijaju na najrazličitije načine kako bi pokrivali dugove, dobijali potrebne licence i izbegavali kazne".

Najbolji primer za ovo potonje jesu Everton i Notingem Forest. Karamelama su čak dva puta oduzimani bodovi tokom protekle sezone (ukupno osam), Šumarima jednom (četiri), dok se protiv Mančester Sitija vodi preko 100 postupaka za kršenje finansijskih regulativa?!

Kako će sve to da se okonča i kasnije utiče na Premijer ligu... Veliko je pitanje.

Postoje čak neke 'hrabre' prognoze po kojima bi Siti, ukoliko bude žestoko kažnjen, mogao da se prikloni projektu Evropske Superlige i u potpunosti zanemari nacionalno takmičenje?!

Zvuči prilično neverovatno, praktično nemoguće, ali ne treba reći dvaput.

Ono što može i mora da brine Engleze, jeste sledeći podatak: Ni Džud Belingem ni Kilijan Embape, nijednog momenta nisu ni razmišljali o Premijer ligi. Da, bilo je spekulacija i tabloidnih vesti, pogotovo u vezi francuskog napadača, međutim prave, ozbiljne šanse da završi u Arsenalu ili Liverpulu, kako se piskaralo, zaista nije bilo.

"Gotovo neuništiva snaga Real Madrida, te uspavanog giganta poput Barselone i ambicioznog Atletika sa značajnom novčanom injekcijom, predstavljaju neke od faktora koji mogu da vrate špansku ligu u dane najveće slave. Ta stvar sa 'zvezdanom ligom' definitivno ponovo počinje da se kuva", piše dalje madridski list.

A ako se vratimo nekih dvadesetak ili 25 godina unazad, pa se prisetimo svih tih asova što su igrali u Primeri, kad je bila na najvišem nivou, nostalgičare će sigurno proći jeza...

Idemo ovako...

Real Madrid: Zidan, Ronaldo, Bekam, Figo, Raul, Kasiljas, Roberto Karlos...

Barselona: Ronaldinjo, Inijesta, Ćavi, Pujol, Davids, Rivaldo, Klajvert, Saviola...

Valensija: Mendijeta, Aimar, Dešan, Ajala, Kanjizares, Visente...

Deportivo: Valeron, Tristan, Đalminja, Makaj...

Atletiko Madrid: Fernando Tores, Serhio Aguero, Dijego Forlan...

I da ne nabrajamo dalje.

"Upoređujući zvezde dve lige trenutno, utisak je da velika razlika ne postoji. Premijer liga ima Halanda, Salaha, De Brujnea, Rodrija... Ali činjenica je da su poslednje dve velike zvezde odabrale Španiju pre Engleske", stoji još u tekstu Alvara Roke.

Mi bismo još mogli da dodamo da bi lako moglo da se desi da još dva mlada superstara uskoro završe u La ligi, pošto je Real ozbiljno zagrizao za Florijana Virca, a još nije odustao ni od Alfonsa Dejvisa. Pa kad na ovo dodamo da je Barselona privolela Roberta Levandovskog, odenosno Atletiko Madrid još pre nekoliko godina Žoaa Feliksa, tada jednog od najtraženijih mladih igrača...

Sve ukazuje da se ravnoteža polako ali sigurno menja.

Ili ne mislite tako?

Godine današnjih najvećih zvezda takođe mogu da imaju uticaj na konačan sud. Utisak je, u Španije je daleko više mladih, budućih superstarova. Kad izuzmemo sve one Realove asove ispod 25 godina, tu još Lamin Jamal, Alehandro Balde, Niko Vilijams, Pedri, Gavi... Daleko od toga da ih u Premijer ligi nema, pa opet, mnoge tamošnje zvezde zašle su u tridesete ili su na pragu. Poput pomenutih De Brujnea ili Salaha, Bernarda Silve, Bruna Fernandesa, Džeka Griliša.

Kako bilo, Marka je sastavila kako bi izgledali najskuplji timovi Premijer lige i Primere i evo šta smo dobili:

Kada govorimo o TOP 20 najskupljih igrača prema specijalizovanom Football Benchmark-u, oni su raspoređeni ovako u 'ligama petice':

Od četiri najskuplja fudbalera na planeti trenutno (Embape, Belingem, Haland, Vinisijus), trojica su članovi Real Madrida, odnosno nastupaju u La ligi.

Prednost Premijer lige i dalje će ostati ludačka TV prava, s kojima niko ne može da se meri i nosi. Marketing u celom svetu takođe. Međutim očito da su Španci, pre svih Real Madrid, pronašli način da se bore sa svojim 'hendikepom', odnosno da taj, uslovno rečeno hendikep, pretvaraju u benefit.

Specifičan način prilaska igračima, ali i rezultati, bolje reći sigurno ostvarivanje snova u belom (najčešće se ovo odnosi na osvajanje Lige šampiona), kao da su napokon počeli uspešno da se nose s materijalnim izazovima.

I to je svakako dobro za fudbal u globalu...


tagovi

PrimeraPremijer ligaLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara