Lionel Mesi ili Kilijan Mbape? (©AFP)
Lionel Mesi ili Kilijan Mbape? (©AFP)

Nastavak katalonsko-pariskog rata: Uvrede za Al Kelaifija i pitanje čiji je Mesi?

Vreme čitanja: 8min | uto. 16.02.21. | 09:26

Barselona protiv Pari Sen Žermena u osmini finala Lige šampiona

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

Nije baš evropski klasik, jer Pari Sen Žermen se tek poslednjih sezona umuvao u elitno društvo klubova u kojem je Barselona decenijama unazad. Ali je bez svake sumnje najveće internacionalno rivalstvo na Starom kontinentu. Jer niko se toliko ne mrzi kao Barsa i PSŽ. I niko poslednjih godina nije pokušao da drugome toliko puta podmetne nogu. Takav slučaj i uoči nove bitke u katalonsko-pariskom ratu, koji je i ovog puta imao vrelu uvertiru.

Izabrane vesti

Predsednik Svetaca Naser al-Kelaifi je u Barseloni dočekan povicima navijača “Lopove, ostavi Mesija“ i “Daj mi 1.000.000 evra“. One pogrdne da ne pominjemo. Ispred hotela u kojem je smešten francuski šampion – vatromet da Kilijanu Mbapeu i društvu ne dozvoli miran san.

Namerno kažemo Mbapeu, jer Nejmar će po ko zna koji put propustiti odlučujuće borbe na putu ka evropskoj tituli zbog koje je 2017. i doveden na Park prinčeva. Ovog puta razlog je povreda, maliciozni će reći da je opet pronašao zgodan razlog da ode na sestrin rođendan, međutim, teško da je to slučaj.

Nejmar je uostalom i označio početak rata Pari Sen Žermena i Barselone. Marta 2017. bio je najbolji igrač u epskoj pobedi Blaugrane od 6:1 kojom je nadoknađen minus od 0:4 iz prvog meča (iz tog tima u Barsi su ostali Umtiti, Ter Štegen, Mesi, Buskets, Serđi Roberto i Đordi Alba). Al-Kelaifi, kao i svaki bogataš navikao da ima sve što poželi, nije mogao da poveruje šta mu se dešava. Shvatio je tada: ako hoće na sam tron moraće da igra prljavo. Tog leta je istresao neverovanih 222.000.000 evra i doveo Nejmara u Pariz. Zatim je izdvojio još 180.000.000 da na Park prinčeva privoli Mbapea.

Ušati“ pehar još nije osvojio. I sad se uveliko spekuliše da će na leto krenuti po Lionela Mesija, koji se ozbiljno zakrvio sa odlazećim predsednikom Đozepom Marijom Bartomeuom, a na kraju sezone će moći kao slobodan igrač da promeni sredini. Frans Fudbal ga je baš prošle nedelje na naslovnici već presvukao u dres PSŽ-a, a iako je Mesijev odlazak ili ostanak, još od čuvenog letošnjeg birofaksa, neprestana tema španskih i svetskih medija, njegova slika u dresu Pari Sen Žermena nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ronald Kuman je oštro reagovao nazvavši ovu montažu nedostatkom poštovanja, a francuski mediji nisu bili lenji, pa su brzo pronašli čak 50 naslovnih stranica objavljenih u španskoj štampi na temu Nejmarovog povratka. Kataloncima tada to nije izgledalo nesportski.

Ipak, kada se nakon prvobitnog šoka pregleda sam članak Frans Fudbala, jasno je da čak ni ovaj prestižni časopis nema nikakvu opipljivu vest u rukama. Radi se o samo još jednoj u nizu spekulacija. Možemo da pročitamo kakve su želje igrača i trenera, kako bi se Mesi uklopio u tim PSŽ-a i na koji način bi mogli da se pokriju njegovi basnoslovni honorari bez kršenja pravila finansijskog fer pleja. Sve u svemu, ništa novo.

Kako se onda objašnjava ovaj iznenadni sveopšti pritisak od strane francuskog kluba i medija? Sasvim izvesno, jedan od razloga je baš meč osmine finala Lige šampiona. Još od sezone 2016/2017, kada je Barselona preokrenula rezultat od 4:0 na Parku prinčeva, pobedom od 6:1 u revanš utakmici, susreti dva kluba na terenu dobili su pikantniju notu. Međutim, rivalitet PSŽ-a i Barse nikada nije bio onaj klasični, fudbalski, svojstven gradskim derbijima ili tradicionalno sukobljenim reprezentacijama. Radi se o drugoj vrsti suparništva koja se ne definiše na tribinama stadiona, nego u klupskim kancelarijama, i čije su glavne idejne vođe bar do sada bili Đozep Marija Bartomeu i Naser Al Kelaifi.

 Sve je počelo negde 2012. godine, kada je Tijago Silva iz Milana prešao u PSŽ. Iako je delovalo da je brazilski štoper više nego spreman da dođe u Barselonu i da među njima postoji dogovor, Parižani su na sto položili tada ogromnu cifru od 42.000.000 evra, i Barsa se povukla iz pregovora. Međutim, to nije sprečilo Katalonce da koju godinu kasnije ponovo pokušaju da dovedu Silvu – sada već igrača PSŽ-a, budući da je pokojni Tito Vilanova žarko želeo da ga vidi u svom timu. I od tada je uspostavljena dinamika odnosa koja manje više traje do dan danas. 

PSŽ osvajač Lige šampiona - kvota 13,0

Barselona osvajač Lige šampiona - kvota 17,0

Ako je Barselona u slučaju Silve i igrala pošteno i nastojala da pregovara i sa klubom i sa igračem, to je ubrzo prestala da radi. Markinjos je bio prvi slučaj koji je naljutio Al Kelaifija, budući da ga je direktno vrbovanje fudbalera iz Španije primoralo da sadašnjem kapitenu PSŽ-a ponudi mnogo povoljnije uslove. Skoro identična situacija se ponovila i sa Markom Veratijem, u kojem je Barsa videla naslednika Ćavija Ernandesa. Verati je prihvatio igru koja je trajala ceo letnji prelazni rok, da bi na kraju PSŽ odbio bilo kakav transfer – naravno, uz neizbežno povećanje plate za Italijana koji, po mišljenju mnogih, nikada nije ni nameravao da ode iz Pariza. Predsednik pariskog kluba je, međutim, ovo već shvatio kao otvorenu objavu rata. Kontranapad i šlag na torti, kao što je opštepoznato, bila je isplata Nejmarove klauzule od 222.000.000 evra i Brazilčev „izdajnički“ odlazak iz Barselone. Zatim je PSŽ pokušao da namami i Ivana Rakitića, dok je Barsa uspela da se dokopa Frenkija de Jonga, mada joj se inicijalno jednostavna operacija na kraju zakomplikovala upravo zbog Al Kelaifijevog interesa. Ipak, sve je ovo neuporedivo sa zemljotresom koji bi izazvao Mesijev odlazak u Pariz. 

Već odavno nije tajna da se katalonski klub nalazi u ozbiljnim finansijskim poteškoćama, a godišnji izveštaji su prevazišli i najnegativnija predviđanja. Naravno, gigantu kao što je Barsa ne preti stečaj. Međutim, nedostatak likvidnosti bi mogao, između ostalog, da aktivira zakonsku klauzulu po kojoj klubovi sa negativnim bilansom moraju da promene svoju organizacionu strukturu. Naime, Barselona je jedan od samo četiri profesionalna kluba u Španiji koji su još uvek ustanovljeni kao udruženja i o čijoj sudbini odlučuju članovi. Sada bi mogla biti prinuđena da se pretvori u akcionarsko društvo. 

Neposredno nakon objave finansijskih izveštaja, iznenadno ili ne, procurio je u javnost i Mesijev poslednji četverogodišnji ugovor, čija je vrednost ni manje ni više nego 555.000.000 evra, što bi značilo da Argentinac dnevno stavlja u džep neto sumu od 210.000. Dnevnik El Mundo, zaslužan za ovu ekskluzivnu reportažu, već samim njenim naslovom navodi na zaključak da Barsa propada upravo zbog Mesija

Ipak, koliko god bombastično delovale ove cifre, veliko je pitanje da li je pretenciozna tvrdnja El Munda zaista tačna. Predsednički kandidati Barselone i većina španskih medija brzo su ustali u odbranu svog ljubimca. Đoan Laporta je za katalonski radio RAC 1 izjavio da Mesijev doprinos prelazi 30% ukupnih prihoda kluba. Cadena Ser je prenela dve prilično ozbiljne analize u kojima se zaključuje da je Mesi sa prosekom od 0,8 golova po utakmici učestvovao u sticanju Barsinih trofeja u procentu koji, preveden u brojke, prelazi 600.000.000 evra. Uz to, on sponzorima generalno vredi otprilike kao pola kluba, a kada klub ne osvaja titule, upravo su zvezde kao Mesi ili Ronaldo od ključnog značaja da bi se pokroviteljski ugovori održali na snazi. 

Izvesno je, dakle, da Katalonci praktično moraju da zadrže svog asa, ali i to da trenutno mogu da mu ponude samo emocije i lojalnost. Međutim, ni njegov odlazak nije nimalo jednostavan. Sa jedne strane, jasno je da u krizi kroz koju prolazi celokupan evropski fudbal, ovakav transfer mogu platiti samo petrodolari. I PSŽ je naizgled krenuo u napad: Nejmar, Di Marija, Verati, Poketino, Leonardo, svi su naprasno željni da vide Leovu magiju u svom timu. Ipak, francuski klub je već dugo pod lupom UEFE zbog finansijskog fer pleja i svojih nategnutih komercijalnih operacija. Prema navodima Ekipa, za tekuću sezonu PSŽ je predvideo gubitak od čak 204.000.000 evra, što znatno otežava sva buduća ulaganja. Uz to, da bi se ostvarila operacija Mesi, Mbape bi morao da napusti klub. Ali, premda već dugo uzimamo zdravo za gotovo da će on pre ili kasnije doći u Madrid, ni Realu više ne cveta cveće – ni na ekonomskom, ni na fudbalskom planu. 

Naravno, postoji niz načina da se eskiviraju UEFA-ina. Ekonomski stručnjak Pjer Rondo otvoreno teoretiše za Frans Fudbal kako bi Mesi mogao da bude plaćen kao Bekam, odnosno da se novac uplaćuje u fondacije, a da se onda, nakon određenog perioda, naprasno ulože silni milioni u neki njegov budući projekat. Predsednik francuskog šampiona i njegov pokrovitelj, emir Al Tami, sasvim su sigurno u stanju da izvedu takvu operaciju.

 Međutim, šta će se dogoditi ako PSŽ (ili drugi potencijalni kandidat) shvati da je operacija Mesi prekomplikovana i neisplativa? Mogućnost da jedan od najboljih fudbalera svih vremena, kao slobodan strelac, bude primoran da ostane na mestu gde već duže vreme nije zadovoljan, za manju platu i bez ijedne izvodljive ponude za transfer deluje sve manje i manje neverovatna. 

Na kraju će možda, makar prividno, prevagnuti sportski element. Laporta, koji po svemu sudeći od marta preuzima glavnu ulogu u Barsi, ubeđen je da bi pobeda u osmini finala bila odličan argument za Leov ostanak. A šta misli sam Mesi, imaćemo priliku da vidimo već u večeras.

(2,10) Barselona (3,45) Pari Sen Žermen (3,50)

Gledaćemo dakle u Mesija, gledaćemo i Mbapea – on je prema poslednjim informacijama već obavestio upravu Pari Sen Žermena da ostaje i sledeće sezone – jer Kilijan pored Nejmara neće moći da računa ni na pomoć povređenog Anhela Di Marija. U gostujućem timu neće igrati ni Huan Bernat, sve ostalo je manje-više jasno. Marko Verati je spreman i verovatno će zauzeti ulogu “lažne desetke“ u 4-3-3 sistemu Maurisija Poketina. U Barseloni je jedina nedoumica da li će Đerar Pike moći na teren ili će ga odmeniti Oskar Mingeza.

Povrede Nejmara i Di Marije ipak ulivaju samopouzdanje Barseloni. Uostalom, otkako se završila grupna faza Lige šampiona, a prošlo je od tada dva i kusur meseca, Blaugrana je u Primeri osvojila 32 od mogućih 36 bodova. Samo je Mančester Siti bio ubedljiviji u tom periodu.

BARSELONA – PARI SEN ŽERMEN

/21.00, TV Arena Sport/

Stadion Kamp Nou

Bez gledalaca

Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Barselona: Ter Štegen – Dest, Pike (Mingeza), Lengle, Alba – De Jong, Buskets, Pedri – Dembele, Mesi, Grizman.

Pari Sen Žermen: Navas – Florenci, Markinjos, Kimpembe, Kurzava – Paredes, Verati, Gej – Sarabija, Ikardi, Mbape.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA:

Utorak

21.00: (2,10) Barselona (3,45) Pari Sen Žermen (3,50)

21.00: (2,80) Lajpcig (3,35) Liverpul (2,50)

Sreda

21.00: (3,80) Porto (3,10) Juventus (2,15)

21.00: (2,50) Sevilja (3,30) Borusija Dortmund (2,85)

23. februar

21.00: (2,75) Atletiko Madrid (2,90) Čelsi (2,90)

21.00: (4,80) Lacio (4,00) Bajern (1,68)

24. februar

21.00: (2,70) Atalanta (3,30) Real Madrid (2,60)

21.00: (7,50) Borusija Menhengladbah (4,60) Mančester Siti (1,43)

Piše: Ognjenka MARIĆ


Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara