Alfonso Treca i Rafael Bore (©Reuters, ©Shutterstock)
Alfonso Treca i Rafael Bore (©Reuters, ©Shutterstock)

Nasional sanja čudo, Galjardo bez Pereza i Fernandeza u Montevideu

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.12.20. | 23:01

Kopa Libertadores: River Plejt u urugvajskoj prestonici čuva dva gola viška (2:0) iz prvog meča četvrtfinala. Na pomolu argentinsko-brazilski obračuni u polufinalu najjačeg klupskog takmičenja u Južnoj Americi

Ako se ne dogodi čudo u Montevideu, u polufinalu Kopa Libertadores, najjačeg klupskog takmičenja u Južnoj Amerci, gledaćemo brazilsko-argenitnske obračune. Palmeiras čeka boljeg iz dvomeča River Plejt – Nasional, dok će Santos na megdan jednom od velikana iz Argentine, Rasingu ili Boki Juoniors. U prvom meču slavio je tim iz Aveljaneda na svom terenu sa 1:0. Jedini tim van dve najbolje zemlje na kontinentu koji može da se probije među četiri je urugvajski Nasional.

Ipak, timu iz Montevidea u petak (01.30) treba čudo da bi izborio polufinale na stadionu Gran Park Sentral. Domaćin mora da nadoknadi dva gola manjka iz prvog meča iz Aveljaneda. Milioneri su u prvom meču opravdali ulogu favorite, rutinski slavili sa 2:0 pogocima Montijela u 67. minutu iz penala i Zukulinija u šestom minutu sudijske nadoknade. Taj gol u finišu meča verovatno je i presudio urugvajskom gigantu.

Izabrane vesti

Nasional je imao lošu nedelju. Osim poraza od vicešampiona Južne Amerike (prošle godine Milioneri poraženi u trileru od Flamenga u Limi – 1:2), Trikolori su poraženi u domaćem prvenstvu u gradskom derbiju od Penjarola (2:3). Gubio je Nacional sa 2:0, izjednačio početkom drugog poluvremena, ali je opet u finiš primio gol. Samopouzdanje fudbalera Nasionala je poljuljano. U Montevideu dolazi neko ko je ostavio veliki trag u klubu iz urugvajske prestonice – Marselo Galjardo. On je završio igračku karijeru u Nasionalu, a tu je i počeo uspešnu trenersku.

Nažalost, zbog virusa korona neće biti navijača. Sigurno bi stadion bio pun i popularni El Muñeco (Lutka) dobio bi sigurno ovacije prepunog stadiona. Biće ovo njegov 35. duel na međunarodnoj sceni.

Trofejni stručnjak želi opet River da vrati na krov Južne Amerike. Za šest godina na klupi Rivera, Galjardo je osvojio dva Kopa Libertadores (2015 i 2018), Kopa Sudamerikane (2014), Kopa Suruga (2015), tri Rekopa Sudamerikane (2015, 2016 i 2019), tri Kupa i jedan Superkup Argentine. Postao je najuspešniji trener u istoriji River Plejta, sa 11 trofeja. Nadmašio je legendarnog stručnjaka Ramona Dijaza. Jedini je trener koji je dva puta osvojio Libertadores sa istim klubom, ujedno i jedini je kome je pošlo za rukom da kao igrač (1996) i kao trener podigne pehar Oslobodioca Amerike.

Milionerima je verovatno u mislima Palmeiras, ali moraju da odradi i revanš četvrtfinala u Montevideu.

River je protekle nedelje startovao drugu fazu Kupa Dijega Armanda Maradone mršavim remijem na svom stadionu protiv Argentinos Juniorsa (1:1). Na tom meču povredio se Ignasio Fernandez. Popularni Načo nije ni otputovao u Montevideo, a u startnoj postavi zameniće ga Bruno Zukulini, koji je kao rezervista u prvom meču ušao sa klupe i postigao drugi gol za tim iz Buenos Ajresa. Zbog virusa korona za River neće biti ni Enca Pereza. On je i dalje u karantinu.

"Moramo da budemo spremni na sve. Pred nama je revanš, imamo dva gola prednosti. Domaćin mora da nas napadne, pokušaće da postigne gol na startu kako bi igrači dobili samopouzdanje. Moramo biti pametni, da imamo energije za svih 90 minuta. Treba nam kontrola igre, pokušaćemo da zatvorimo rivala, da ne bude mogao da nas ugrozi”, rekao je Galjardo.

River je blizu da četvrti put uzastopno, a peti put za poslednjih šest godina se plasira u polufinale Kopa Libertadores. Sve je tim sa Monumentala uspeo pod komandom Galjarda koji je stigao u klub 2014. godine. Ne tako davno River je doživeo sunovrat, kada je prvi put u istoriji ispao u niži rang, ali se brzo vratio na vrh kako argentinskog fudbala tako i južnoameričkog.

Nasional je u krizi, ali se trener Horhe Gordano se ne predaje.

"Potreban nam je prvi gol na vreme, ali ne zanosimo se da će onda da bude lakše. River je u prvom meču pokazao da je sjajan tim, možda i najbolji u ovom takmičenju”, rekao je trener tima iz Montevidea.

U Kopa Libertadoresu važi pravilo gola u gostima. Ukoliko domaćin slavi sa 2:0 odmah se šutiraju jedanesterci.

Podsetimo, finale Kopa Libertadoresa igra se 30. januara u Rio de Žaneiru na kultnoj Marakani. Flamengo ne brani pehar iz Lime iz decembra 2019. godine jer je u osmini finala eliminisan od Rasinga iz Aveljaneda.

KOPA LIBERTADORES

ČETVRTFINALE - REVANŠI

Sreda

Palmeiras - Libertad 3:0 (1:0) /prvi meč 1:1/

/Skarpa 21, Roni 68, Menino 82/

Santos – Gremio 4:1 (2:0) /prvi meč 1:1/

/Žorge 1, 54, Marinjo 16, Lersio 84 – Takijano 82/

Petak

01.30 (4,50) Nasional (3,45) River Plejt (1,85) /prvi meč 0:2/

*** kvote su podložne promenama

ČETVRTFINALE - PRVI MEČ

Četvrtak

Rasing – Boka Juniors 1:0 (0:0)

/Malgareho 60/



tagovi

Marselo GaljardoKopa LibertadoresNasionalRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara