©Starsport
©Starsport

Napredak poveo, pa stao: Radnički preokretom do pobede u „srpskom El klasiku“

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.08.24. | 22:06

Kruševljani izgubili i utakmicu, ali i kapitena Bastajića zbog teže povrede; gol i asistencija Bosića za trijumf Nišlija od 3:1

Po nepogrešivo naizmeničnom sistemu toplo-hladno, po kojem Radnički igra od početka sezone, red je došao na – toplo. Napredak je poveo u takozvanom „srpskom El klasiku“, ali je prvi put ove sezone primio više od jednog gola, dva već u prvom poluvremenu i kapitulirao je u utakmici koja za navijače dva kluba ima poseban značaj i u kojoj broj postignutih golova i intenzitet igre ovog puta nisu baš bili u srazmeri – 3:1 za Nišlije u četvrtom kolu Mozzart Bet Superlige.

Možda i više od izgubljenih bodova, Kruševljane može da brine teška povreda kapitena Nebojše Bastajića, dok je Radnički zadržao stoprocentni učinak na stadionu u Leskovcu, pokazao sposobnost da se izdigne iz minusa, vratio se na pobednički kolosek pred teško gostovanje Partizanu, a među trojicom strelaca – Bosićem, Ilićem i Nišićem posebno slavi ovog prvog, koji je za jedan gol asistirao i bio prilično raspoložen za fudbal ove večeri.

Izabrane vesti

Ono što TSC nije umeo da kazni pre 12 dana na istom mestu – smušen početak Radničkog – Napredak jeste. Od prvog minuta se videlo da bi Nikola Karaklajić koji se sve vreme šunjao tu iza leđa defanzivcima Nišlija mogao da pravi ozbiljne probleme domaćinu i baš to se desilo već u sedmom minutu.

Suviše statičan bio je Đo, imao je jako lošu defanzivnu kretnju, Karaklajić je odigrao dupli pas sa Šarićem, iskrao se iza leđa Pavloviću i prvi kontakt Strahinje Manojlovića sa loptom od dolaska u Radnički bio je da je - izvadi iz mreže.

Ipak, ekipa Nikole Drinčića pokazala je pohvalni karakter i uspela da preokrene rezultat već do odlaska na odmor. Insistirao je mladi strateg na brzoj razmeni pasova, po običaju temperamentno komandovao pored terena, a njegovi izabranici postepeno su pleli mrežu. U dva navrata pokušao je Stjuart glavom nakon centaršuta sa desne strane, jednom pored gola, drugi put je Savić uhvatio loptu na samoj gol-liniji.

Do izjednačenja je Radnički stigao u 27. minutu, zaista prelepim pogotkom Radivoja Bosića, koji je loptu primio na levom krilu, prebacio je na kontra nogu i raspalio u suprotan gornji ugao. Na sličan način Nišlije stižu do potpunog preokreta na samom isteku 45. minuta. Jamkam je poslao dugačku loptu do Bosića na levo krilo, samo što je ovaj sada uposlio Vanju Ilića, koji se odlično ubacio. Bukorac je uklizao, uspeo da zakači loptu, ali ne i da spreči pogodak.

Imao je Radnički i dosta sreće u dve situacije u prvom poluvremenu, Andreja Stojanović je izgubio jedan duel sa Bukorcem, pa se sudario sa saigračem Vojnovićem nešto kasnije. Napredak prvu grešku nije umeo da kazni, drugu jeste, ali je Dušan Stoiljković mrežu zatresao nakon što se aktivirao iz nedozvoljene pozicije.

Obojica trenera menjala su na poluvremenu. Stevanović je vratio Bukorca u poslednju liniju, poslao Krstića u vezni red, a Petkovića na krilo, dok je Drinčić ubacio Tanka umesto Belakovića, ali i vrlo brzo povukao iz igre Vanju Ilića, ubacio Stajića, a na Ilićevo mesto, jednu liniju ispred, poslao Jovana Nišića.

Igralo se relativno mirno nekih dvadesetak minuta, a onda je, u danu u kojem su nam vaterpolisti po ko zna koji put doneli neizmernu radost, Radnički zacementirao pobedu po modelu iz tog sporta. Kapiten Kruševljana Nebojša Bastajić doživeo je izgleda tešku povredu, dugo mu se ukazivala pomoć van terena, Napredak je bio sa igračem manje u terenu. Stevanović je spremio izmenu, ali čekao se prekid. Za to vreme, Nišlije su kombinovale, sabile rivala u njegov kazneni prostor, kao kada u vaterpolu jedna ekipa koristi igrača više. Stojanović je napravio višak za Stajića na levom krilu, ovaj je milimetarski precizno centrirao, pogodio Nišića u glavu, a on postigao prvi pogodak od nedavnog povratka u Mozzart Bet Superligu.

Do kraja meča navijači Radničkog videli su još debi mladog Stefana Nikolića na superligaškoj sceni, ali ne i prvenac Trivantea Stjuarta, kome izgleda nijedna situacija pred protivničkim nije dovoljno izgledna da razbije maler i uradi ono zbog čega je prvenstveno doveden ovog leta...

RADNIČKI – NAPREDAK 3:1 (2:1)

/Bosić 27, Ilić 45, Nišić 67 – Karaklajić 7/

Leskovac. Stadion Dubočica.

Sudija: Pavle Ilić (Kragujevac).

Žuti kartoni: Marinković, Čubra (Napredak).

RADNIČKI (4-4-2): Manojlović 6 – Đo 6.5, Jamkam 7 (od 90. Etongu), Pavlović 6.5, Stojanović 6 – Vojnović 6, Nišić 7 (od 82. Nikolić), Belaković 6 (od 46. Tanko 6), Bosić 7.5 – Ilić 6.5 (od 56. Stajić 7), Stjuart 6.

NAPREDAK (4-3-3): Savić 6 – Čubra 5, Miličić 5.5 (od 46. Petković 5.5), Marinković 5.5, Vukajlović 6 – Bukorac 5.5, Karaklajić 6.5, Tošeski 5 (od 68. Milivojević) – Stoiljković 5.5 (od 46. Krstić 6), Bastajić 5.5 (od 68. Marjanović), Šarić 5.5 (od 80. Obradović).

Igrač utakmice: Radivoj Bosić (Radnički) 7.5.

MOZZART BET SUPERLIGA - 4. KOLO

Petak

OFK Beograd - Čukarički 1:2 (1:0)

/Kahvić 55 - Vinisijus Melo 11, Docić 90+6p/

Radnički Niš - Napredak 3:1 (2:1)

/Bosić 27, Ilić 45, Nišić 67 – Karaklajić 7/

Subota

20.00: Spartak - Radnički 1923

20.00: Crvena zvezda - Novi Pazar

20.00: Mladost Lučani - Tekstilac

Nedelja

18.00: Jedinstvo Ub - Železničar

20.00: IMT - Partizan

20.00: Vojvodina - TSC



tagovi

Napredak KruševacRadnički Niš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara