Trener Kluža Dan Petresku (©Reuters)
Trener Kluža Dan Petresku (©Reuters)

Napadači u Rumuniji uspavani na početku sezone, Kluž protiv Kopićevog Dinama pokušava da prekine seriju

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.07.24. | 13:18

Susret drugog i trećeg najtrofejnijeg kluba u toj zemlji na programu je ove nedelje od 18 časova

Nisu se rumunski fudbalski klubovi preterano raspucali na početku novog šampionata. Na svih pet do sada odigranih utakmica došla je igra UG0-2, a tu seriju će probati da prekinu igrači Kluža i Dinama iz Bukurešta, koji će se sastati ove nedelje od 18 časova.

Dva meča 1. kola su završena 1:1, dva rezultatom 1:0, a na jednom uopšte nije bilo golova. To je balans za sada, a zanimljivo da su svi najveći favoriti kiksnuli. Aktuelni šampion FCSB je uzeo samo bod protiv Univerzitatee iz Kluža (1:1), isto kao i Rapid protiv UTA u Aradu (1:1), te Univerzitatea iz Krajove na gostovanju Hermanštatu (0:0). Prvak iz 2023. godine Farul je kod kuće doživeo poraz od novog prvoligaša Uniree iz Slobozije (0:1).

Izabrane vesti

Zato, sve se namestilo Klužu da se već posle prvog kola izdvoji na vrhu tabele, barem kada pričamo o ovim najvećim pretedentima na tron. Na papiru izabranici Dana Petreskua imaju lak zadatak, u goste im dolazi Dinamo, koji je prošle sezone jedva izbegao ispadanje u drugi rang, pobedom u baražu.

Kluž je vicešampion, mada i pored toga se u Rumuniji smatra da je imao veoma neuspešnu prošlu sezonu. Igraće kvalifikacije za Ligu konferencije, ali uopšte nije bio kandidat za tron i to se smatra neprihvatljivim za klub koji je godinama bio dominantan u zemlji.


18.00: (1,53) Kluž (4,00) Dinamo Bukurešt (6,75)


Zato je i promenjen trener, odnosno vraćen Petresku, a izvršena je i potpuna rekonstrukcija tima. Angažovano je čak 10 novih fudbalera. Obeštećenja su plaćena samo za štopere, Lea Bolgada iz portugalskog Leišoisa (500.000 evra) i Antona Krešića iz Rijeke (400.000). Kao slobodni igrači su došli Adrijan Paun (Hapoel Ber Ševa), Simao Roča (Pasoš Fereira), Armend Taki (balkani), Beni Enkololo (Al Orobah), Mohamed Kamara (Hapoel Haifa), Andrej Artean (Apolon Limasol) i Kalifa Kudžabi (Frozinone). Bilo je i odlazaka, Krisitjan Manea je prešao u Rapid, dok je Nigerijac Filip Otele prodat Al Vahdi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 3.5000.000 evra.

Kluž je sa osam titula sada treći najtrofejniji klub u Rumuniji. Sledeća meta mu je Dinamo, koji je 18 puta bio šampion. Ko zna kada ćemo sledeći put videti Crvene pse u trci za titulu. Klub je godinama već u finansijskoj krizi, ispadao je i u drugu ligu, a sada će se ponovo boriti pre svega za opstanak.

Tim koji trenira hrvatski strateg Željko Kopić je tokom leta je napustilo 16 igrača. Za sada je angažovano svega sedam novajlija, od čega je samo za Aleksandrua Rošku plaćeno obeštećenje. Golman drugoligaša Šelimbara je plaćen 100.000 evra. Iz Italije su dovedena dva omladinca, Adrijan Karegea (Sasuolo) i Razvan Paškalau (Leče), Raul Opruc je došao iz Kortrajka, Kenedi Boateng iz Austrije Lustenau, a Raul Rotund iz Univerzitatee Kluž. Katalin Kirjan nije imao angažman.

Poslednji put su se Kluž i Dinamo sastali u februaru ove godine. Kluž je tada pred svojim navijačima rutinski došao do pobede od 4:0.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA DOSTIŽE TAČKU KLJUČANJA - OSTALO JE DANAŠNJE FINALE U BERLINU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Farul Konstanca – Unirea Slobozija 0:1 (0:1)

/Pureke 19/

Hermanštat – Univerzitatea Krajova 0:0

Subota

Sepsi – Poli Jaši 1:0 (1:0)

/Matej 23/

UTA Arad – Rapid 1:1 (0:1)

/Kimpanu 60 – Braun 23/

FCSB – Univerzitatea Kluž 1:1 (0:0)

/Musi 51 – Nistor 57pen/

Nedelja

18.00: (1,53) Kluž (4,00) Dinamo Bukurešt (6,75)

Ponedeljak

17.30: (2,55) Botošani (3,10) Ocelul (2,95)

20.30: (2,05) Petrolul (3,30) Glorija Buzau (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1KlužCFR KlužDinamo Bukurešt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara