Fudbaleri FCSB sa navijačima (©Reuters)
Fudbaleri FCSB sa navijačima (©Reuters)

Pobuna Rumuna protiv pravila o bonus igračima

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.07.24. | 13:28

Gazde FCSB i Univerzitatee iz Krajove glasno kritikovali FS Rumunije

Da li je pravilo o bonus fubalerima dobro ili ne? To je dugo već tema u Srbiji, od sezone 2024/2025 čak smo povećali obavezi svim ekipama u Mozzart Bet Superligi da moraju da igraju za svaku ekipu 90 minuta po dva igrača stara 21 godinu ili mlađa. Međutim, zanimljivo je da u državi od koje smo 2020. prekopirali to pravilo, Rumuniji, trenutno vlada velika pobuna najjačih klubova protiv Fudbalskog saveza naših istočnih komšija.

Rumuni su prvi smislili to da barem jedan igrač do 21 godine mora da bude starter. U početku nije bilo jasno definisano, pa su klubovi pravili izmene već posle prvog minuta, pa je kasnije promenjeno na to da mora da bude barem jedan fudbaler na terenu svih 90 minuta. Pogodilo je se 2019. godine da je mlada reprezentacija Rumunije odigrala dobro na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu, stigla do polufinala i javnost je to shvatila kao potvrdu da je pravilo o bonusima sjajna stvar za razvoj fudbala. Zato su u FS Srbije brže-bolje prepisali od komšija i od 2020. godine uveli to isto pravilo i kod nas.

Izabrane vesti

Međutim, da li se sa time požurilo? Nije prošlo mnogo sezona od tada, a najveći rumunski klubovi su se ujedinili protiv pravila. Zahtevaju korekcije ili još bolje – potpuno ukidanje!

21.00: (1,62) FCSB (3,60) Univerzitatea Kluž (6,25)

Vlasnik prvaka Rumunije FCSB-a Điđi Bekali pre nekoliko dana je javno kritikovao Fudbalski savez Rumunije, pošto je zahtev klubova za promenu pravila odbijen.

Pokušavam da napravim tim za Ligu šampiona i imam samo tri-četiri utakmice da ga uigram. Na to sam ukazivao i savezu, verovao sam da će nas razumeti, ali ništa nije učinjeno. I šta sada da radimo? Nisam hteo da silim, tražio sam mirno rešenje. Trebalo je da imam sastanak sa gospodinom Razvanom Burleanuom (predsednik FS Rumunije) na dan utakmice sa Belgijom, ali je on otkazan. Imamo seriju argumenata zašto ne podržavamo pravilo o bonusima, seriju činjenica da donosi negativan rezultat. Veliki klubovi poput Kluža, Krajove, Rapida i FCSB će probati da dovedu što više mladih igrača što mogu. Postoje dve varijante, da oni potom ostanu deo tima i ne igraju ili da budu pozajmljeni. Tako smo stigli do slučajeva poput Rareša Popa, Vulturara i Musija, koji ne mogu da igraju protiv svojih klubova. I onda ispada da ste nekim ekipama tako dali crveni karton. Ne sporim da ima i nekih pozitivnih stvari, ali idealno rešenje mora da se pronađe“, kazao je Bekali.

Điđi Bekali (©YouTube)Điđi Bekali (©YouTube)

Predsednik FCSB je zvanično ljut zbog toga što u Evropi ne namerava da forsira mlade igrače na silu, već da igra sa najjačim timom, koji ne može da se uigrava u domaćem prvenstvu. FCSB će otpočeti prvenstvo ove subote od 21.00 časova protiv Univerzitatee iz Kluža, a ako ne bude nepredviđenih iznenađenja mesto startera i bonusa će popuniti 19-godišnji Aleksandru Musi. Međutim, Bekali nema nameru da drži Musija u igri i u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u kojem ne postoji takvo pravilo, već će kraj desne aut linije da igra povremeni reprezentativac Rumunije, 30-godišnji Aleksandru Baluca.

Sada moram da igram sa Musijem, šta da radim. Protiv Makabija će igrati Baluca, ali on ne može da se uigrava. Rotiraćemo kada dođemo do ligaške faze Lige šampiona. Do tada nema rotiranja. Najbolji tim će igrati i kvalifikacije i prvenstvo. Želeli smo da odigramo ove tri utakmice pre Makabija sa najjačim sastavom, da znamo na čemu smo“, dodao je Bekali.

Njegov FCSB još uvek nije zvanično izborio plasman u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gde bi mu rival bio prvak Izraela. Međutim, veći deo posla je već odrađen, pošto je prošlog utorka u San Marinu savladan Virtus sa 7:1.

Slično kao Bekali razmišlja i gazda Univerzitatee iz Krajove Mihaj Rotaru. On je tokom ove nedelje podneo zvaničan zahtev da Krajova u petak protiv Hermanštata igra bez bonusa, ali je stigao odgovor da će u tom slučaju izgubiti službenim rezultatom.

Mihaj Rotaru (©YouTube)Mihaj Rotaru (©YouTube)

Zbog toga je napadač Marijan Dančiju odigrao prvih sat vremena kao polušpic, a potom ga je odmenio 19-godišnji Stefan Bana. Univerzitatea nije uspela da slomi otpor Hermanštata, ostalo je 0:0, pa smo već prvog dana videli iznenađenje u rumunskom prvenstvu.

Bili smo na sastanku, gospodin Razvan Burleanu je takođe bio prisutan, ali sve o čemu smo razgovarali nije otišlo dalje od teorije. Rekao sam da je problem što prvoligaši više nemaju potrebu da drže i B timove da igraju u Ligi 3, jer mladi igrači tamo više ne mogu da igraju. Ne smemo da ih pustimo, iako bi tamo imali po 60-70 minuta na terenu, jer moramo da ih čuvamo za svaki slučaj za A tim. Diskutovali smo i o slučaju Jamala, ali i on je nekad sedeo na klupi. Tako se vaspitavaju mladi igrači. Pogledajte kako Real Madrid i Barselona prave timove“, istakao je Rotaru.

Za razliku od Bekalija, koji više voli da preti, gazda Univerzitatee je javno izneo i neke predloge kako bi se pravilo o bonusima potencijalno usavršilo.

Mi nemamo ništa protiv bonus igrača. Jedno od rešenja bi moglo da bude da motivišemo pomoću novca neke slabije ekipe da forsiraju mlade. Jedino je nacionalni tim taj koji dobija nešto od ovog pravila. Postoje rešenja da svi budu srećni, mi samo pokušavamo da odbranimo naš ugao gledanja. Svaki klub je u obavezi da radi sve što može kako bi došao do uspeha. FCSB i Kluž to već rade, zašto bi izgubili prednost. Razgovarao sam sa predstavnicima FCSB, Rapida i Kluža. Činjenica je da moramo da pronađemo način da oni timovi koji koriste mlade igrače budu nagrađeni“, istakao je Rotaru, a potom objasnio zašto Univerzitatea u ovom trenutku nema bonus igrača koji zaslužuje mesto startera:

Nije moguće da se odjednom pojavi veliki broj kvalitetnih igrača. Oni vrhunski se pojavljuju još ređe. Pričamo o onima koji mogu da dođu do klubova u Ligama petice. Iz generacije 2000. imamo Mihailua i Skrekija. Oktavijan Popesku i Bajaram su 2002. godište. Iz 2003. nisam siguran da iko može da dostigne taj nivo. Samo je Dragušin ranije napustio zemlju i stigao do tamo. FCSB je prvi počeo da dovodi svakog talenta koji se pojavi, a nisam siguran da mi možemo sada da ga kopiramo. Mislim da ovo pravilo o bonusima donosi više štete nego koristi. Igrači se gube negde u sredini. Zato moramo da svi zajedno sednemo sa savezom i pronađemo dobro rešenje“.

FS Rumunije kao argument za zadržavanje pravila ima rezultate reprezentacija. Mlada selekcija je posle onog polufinala iz 2019. godine igrala još dve grupne faze na kontinentalnom šampionatu. Završila je 2021. godine treće mesto sa pet bodova u konkurenciji Holandije, Nemačke i Mađarske, dok je 2023. uzela samo bod na domaćem terenu u konkurenciji Španije, Ukrajine i Hrvatske. A reprezentacija je igrala dobro na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, savladala je Ukrajinu (3:0), izgubila od Belgije (0:2) i remizirala sa Slovačkom (1:1), a potom je u osmini finala izgubila od Holandije (0:3).

Sedam reprezentativaca je došlo iz domaćeg prvenstva, ali samo bi jedan igrač mogao da se vodi kao bonus – štoper Totenhema Radu Dragušin, koji je iz rumunskog fudbala otišao još sa 16 godina i prošao je omladinsku školu Juventusa pre nego što je preko Đenove stigao do Premijer lige.

------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA, OSTALO JE JOŠ FINALE U NEDELJU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Farul Konstanca – Unirea Slobozija 0:1 (0:1)

/Pureke 19/

Hermanštat – Univerzitatea Krajova 0:0

Subota

16.00: (1,75) Sepsi (3,50) Politehnika Jaši (5,00)

18.15: (3,20) UTA Arad (3,40) Rapid Bukurešt (2,25)

21.00: (1,62) FCSB (3,60) Univerzitatea Kluž (6,25)

Nedelja

18.00: (1,53) Kluž (4,00) Dinamo Bukurešt (6,75)

Ponedeljak

17.30: (2,55) Botošani (3,10) Ocelul (2,95)

20.30: (2,05) Petrolul (3,30) Glorija Buzau (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1FCSBUniverzitatea KlužUniverzitatea KrajovaĐiđi Bekali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara