Runi napao britansku Vladu: Fudbaleri napravljeni u žrtvene jaganjce da se ne govori o vašim greškama

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.04.20. | 16:37

As Derbi Kauntija podseća da ni u Premijer ligi ne zarađuju svi milione i da se ne može svima linearno skresati plata

Koronavirus ozbiljno je uzdrmao Englesku, svi još traže način kako da što više umanje posledice, a veliki deo tereta mogao bi da padne na leđa fudbalera, jer je britanski ministar zdravlja Met Henkok od njih zatražio da se odreknu dela plate kako bi pomogli državi u borbi protiv pošasti koja je pogodila zemlju. Premijer liga se složila sa predlogom i odredila da to bude 30 odsto. Ovaj predlog naišao je na negodovanje mnogih fudbalera na Ostrvu, a među njima je i Vejn Runi, fudbaler Derbi Kauntija.

Legenda Mančester Junajteda u kolumni za Sandej Tajms kaže da je rad da pomogne, ali se pita: “Zbog čega su fudbaleri odjednom žrtveni jaganjci?

Izabrane vesti

Runi ipak počinje od sebe, ioako on više i nije igrač Premijer lige. Ali brine o kolegama.
“Da me Derbi pita za smanjenje plate da bih spasio klub, razumeo bih. I pomogao bih im kako mogu. Da Vlada zatraži da pomognem zdravstvenom sektoru ili kupim medicinsku opremu, bio bih ponosan. Sve dok znam gde novac ide. Ali ja nisam kao svaki fudbaler. Imam 34 godine, dugu karijeru iza sebe i zaradio sam dosta“, počinje Englez, pre no što započinje ozbiljnu kritiku britanske vlade.
Nije svaki fudbaler u istoj poziciji, ali je ipak od svih zatraženo da se odreknu 30 odsto svoje plate. Zašto su fudbaleri odjednom žrtveni jaganjci? Ono što se desilo poslednjih dana je potpuna sramota. Henkok bi trebalo da javnost obaveštava o najvećoj krizi u našim životima. Zašto on uopšte razmišlja o platama fudbalera? Da li to očajnički želi da skrene pažnju sa pitanja kako se Vlada ponela prema ovoj pandemiji?“, pita se fudbaler Derbi Kauntija.

I još jednom, nije on problem, niti su problem oni najplaćeniji. Međutim, ne žive svi u raskoši.
Jedan igrač bi mogao da kaže: 'Mogu da priuštim 30 odsto manju platu', a drugi da može da priušti pet odsto. Nemam problem s tim da neki od nas plate i više. Ne bi to uzrokovalo probleme među igračima.  Imamo recimo fudbalera koji živi u običnom stanu sa majkom, ima odgovornost da plaća račune za čitavu porodicu. On je fudbaler, ali je suočen sa istim problemima kao i mnogi ljudi u našoj zemlji. Mlad je i nije imao vremena da zaradi dovoljno. Smanjenje je u redu za mene, ali za njega? Trideset odsto od 2.000 funti nedeljno bi mu odnelo 600 funti, a od toga živi cela njegova porodica”, ističe Runi.

Problem je međutim što fudbalere svi uvek povezuju sa milionskim ugovorima i mada je to u Premijer ligi najmanje pogrešan pogled ipak jeste pogrešan. Udruženje profesionalnih fudbalera (PFS) pride podseća da bi smanjenje plata od 30 odsto bilo štetno i za zdravstveni sistem, pošto bi predstavljalo više od 500.000.000 funti smanjenja i gubitak poreskih doprinosa od oko 200.000.000 za britansku vladu.
“Kako god da pogledate, mi smo lake mete. A ono što se ne vidi je da je polovina naših zarada otišlo na porez. Novac koji ide državi, novac koji pomaže zdravstvu. I sad je Premijer liga objavila predlog i to je uvećalo pritisak na fudbalere koji su u situaciji iz koje ne mogu da izađu kao pobednici. Ako igrači kažu da neće pristati na smanjenje od 30 odsto, iz razloga što će neke finansijski upropastiti, to će biti predstavljeno kao da bogati igrači odbijaju smanjenje“, naveo je Runi.

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Engleske se zapitao “šta je sa velikim zvezdama iz drugih sportova, koje su u stanju da živeći u mestima poput Monaka izbegnu plaćanje poreza“? Runi takođe navodi da je doprinos Premijer lige od 20.000.000 evra “kap u okeanu“ u poređenju sa onim što se zahteva od igrača.
Sramotno je kako se sve odigralo prethodnih dana. Shvatam da su igrači dobro plaćeni i da bi mogli da daju novac. Ali, to bi trebalo da se radi pojedinačno, od igrača do igrača. Klubovi bi trebalo da razgovaraju sa svakim fudbalerom, da objasne da su uštede važne za opstanak. Igrači bi to prihvatili", dodaje Runi podsećajući i da fudbaleri imaju kratak rok da do 35. godine, kad će većina već u penziju, zarade dovoljno za ceo život.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara