Erling Haland (©AFP)
Erling Haland (©AFP)

Nagelsman i Vestfalen Borusijina šansa za trofej

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.08.21. | 14:05

Superkup Nemačke: Dortmund dočekuje Bajern za prvi pehar u sezoni, Bavarci još bez pobede pod vođstvom novog kormilara

Kao i obično, dva rivala iz Rura i Bavarske takmičiće se za prvi nemački trofej u ovoj godini. Do sada je Dortmund pet puta uzimao Superkup na račun Bajerna, a minhenski velikan se rivalu odužio u četiri slučaja i večeras će na Vestfanelu klub iz Zebener štrase pokušati da se uravnoteži sa Milionerima (

20.30).

Izabrane vesti

Sezona u Nemačkoj počela je pomalo neočekivano. Umesto uobičajenog veličanja Bajerna koji po navici startuje tako što "unakazi" prvog rivala, uglavnom se govori o fantastičnoj superiornosti Dortmunda na premijeri i petardi u mreži Ajntrahta iz Frankfurta. Bavarci čak nisu ni dobili u Menhengladbahu – mada to, doduše, i nije neko iznenađenje, imajući u vidu tradiciju – ali mnogo više od samog rezultata brine igra.

20.30: (2,80) Dortmund (3,50) Bajern (2,45)

Nije Bajern mogao da se pohvali svojom prepoznatljivom agresivnošću. U odbrani neorganizovani, u navali jalovi, prilično bezidejni. Istina je da Gladbah može da zahvali golmanu Zomeru na bodu, ali isto tako tim iz Minhena treba da bude prezadovoljan što je VAR u dve veoma sporne situacije presudio negativno – nema penala!

Zbog svega navedenog deluje da razigrana Borusija dugo nije bila bliža trofeju Superkupa. Tri od četiri poslednja susreta u ovom takmičenju Bajern je dobio, međutim treba imati na umu da je onaj poslednji odigran na Vestfalenu pripao Milionerima. A, i ovaj predstojeći igra se na stadionu u Dortmundu...

Prošli vikend je doneo radost zbog starta nove kampanje u Bundesligi, ali nažalost, u nedelju popodne, fudbalski svet pogodila je tužna vest o smrti legendarnog strelca Gerda Milera. Tuga je zavladala posebno u Minhenu, gde je Miler briljirao 15 dugih godina. Međutim, saučešće je stiglo iz svih delova Nemačke. Najbolji strelac Bundeslige u istoriji ostavio je duboko nasleđe.

"Nedelja je bila tužan dan za fudbalski svet. Gerd će nam zauvek ostati u srcu. Odigrao je mnogo sjajnih utakmica", rekao je trener Bajerna Julijan Nagelsman.

Reči poštovanja stigle su i iz Dortmunda.

"Gerd Miler je bio jedan od najvećih idola mog detinjstva. Bila mi je čast da ga upoznam lično i upoznam ga kao skromnu i prijatnu osobu. Bio je izuzetan igrač i minhenski Bajern i nemačka reprezentacija imaju na čemu da mu zahvale", poručio je izvršni direktor Borusije Hans-Joahim Vacke.

U svakom slučaju, večeras će oba tima biti koncentrisana na osvajanje trofeja, za koji su se već međusobno borili devet puta. Osam borbi oko Superkupa između Milionera i Bavaraca odigralo se u poslednjih 13 godina. Ovo samo ukazuje na položaj oba kluba u odnosu na ostale nemačke timove.

Erling Haland biće brutalan test za renoviranu odbranu Bajerna i velika nada domaćina da može do trofeja koji bi, izvesno je, dao krila žuto-crnima u borbi za salataru. Snažni Norvežanin postigao je tri gola na startu sezone u DFB kupu, a onda protiv Ajntrahta na dva gola "nakalemio" i dve asistencije.

Ako zbog nekoga Julijan Nagelsman ovih dana nema mirnog sna onda je to Haland, mada je čitav tim Borusije bio zaista razigran na premijeri. Rojs gol i asistencija, Rejna gol, Azar gol, Belingem na nivou buduće "zlatne koke" od 100+ miliona...

Da nema probleme kakve ima - povrede Humelsa, Gereira, Branta, Menijea i Zagadua - Borusiju bismo možda čak mogli da proglasimo favoritom, imajući u vidu start sezone i aktuelni momenat. Ali u svakom slučaju, Bajernu će večeras biti najteže u Dortmundu računajući poslednjih šest-sedam godina.

Otkako je seo na klupu minhenskog giganta Nagelsman je vodio pet utakmica i nijednu nije dobio. Posle remija u Gladbahu kazao je kako njemu i njegovim momcima ne treba suditi po prvim mečevima i da je potrebno vreme da se sve uštima. Nikoga ne bi trebalo da iznenade promene u sastavu u odnosu na meč sa Ždrepcima. Leroj Sane je, recimo, pokazao da je potpuno van forme. Koman ili Musijala mogli bi da dobiju šansu od starta.

SUPERKUP NEMAČKE (DORTMUND)

Utorak

20.30: (2,80) Dortmund (3,50) Bajern (2,45)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

superkup nemačkeBajern MinhenBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara