(©Starsport)
(©Starsport)

Na pomolu nova promena: Superliga se vraća na dva bonusa

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.05.24. | 16:32

Sve ide ka tome, čekaju se zvanični predlog i odluka

Prošle su godine otkako je u srpski fudbal uveden pojam “bonus” igrača, odnosno mlađeg od 21 godine, koji mora da bude, bar jedan, u svakom superligaškom timu po 90 minuta svake utakmice. Ali, ni do danas ne postoji konsenzus oko toga da li je naš fudbal time nešto dobio – i ako jeste, koliko – ili je samo napravljena medveđa usluga mladim igračima, da imaju “gratis” mesto u startnih 11 čak i ako to ne zaslužuju.

Kada je “bonus” uveden, limit je bio da moraju u timu da budu dvojica igrača do 21 godine. Onda je smanjen na jednog. A, kako saznaje Mozzart Sport, sve ide ka tome da se od sledeće sezone broj obaveznih mladih igrača u timu vrati na dvojicu.

Izabrane vesti


Uostalom, ni sam Zvezdan Terzić, generalni direktor Zvezde, nije krio u intervjuu za Mozzart Sport, da mu se dopada ideja o vraćanju obaveznih bonusa na dva.

"Ja bih, ja sam za to. Uvek se razlikuje taj koji finansira, predsednik kluba, i trener. Trener bi uvek voleo da ima 11 igrača sa po 30 godina. Oni mu donose rezultate. Ali čovek koji vodi klub, koji vuče strateške poteze, mora da bude svestan da trener mora da mu stavi dva, tri mlade igrača. Jer samo mladi igrači imaju tržišnu vrednost. Mladost iz Lučana je pokazala, prodala nama Sremčevića i dvojicu igrača u Englesku, malog Jojića i Gordića. Uzeli su ljudi 7.000.000 iili 8.000.000 evra. Moraš da guraš mlade igrače. I da ne bi svaki predsednik obarao ruku pred svaku utakmicu sa trenerom, zato sam hteo sistemski, kroz to pravilo o bonusu, da to uredimo… Vidite, 16 klubova, po dvojica igrača, to su 32 mlada igrača svakog vikenda na terenima. Tako se pravi igrači. Ako bi se ukinuo bonus igrač? Pa, niko ne bi stavljao mlade igrače. Niko”, otvoreno je rekao Zvezdan Terzić.

Prodaja mladih igrača je buknula poslednjih godina kao nikada. Pored “večitih”, lepe zarade je napravila i pomenuta Mladost iz Lučana, pa Čukarički, IMT, Spartak, ozbiljnoj zaradi od svojih “bonusa” nada se kragujevački Radnički… A, opet, efekat na terenu kada je mlada reprezentacija u pitanju – nema. Baš nimalo. Kao čaša polu prazna ili polu puna, kako se kome sviđa…


tagovi

Fudbalski savez SrbijeMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara