Sad koštaju na desetine miliona (©Reuters, ©AFP)
Sad koštaju na desetine miliona (©Reuters, ©AFP)

Mundijalske zlatne koke: Benfika opet sabira milione, zimski hitovi biće i Belingem, Feliks, Unahi, Gvardiol...

Vreme čitanja: 13min | pon. 19.12.22. | 07:15

Pred vama je lista igrača koji su odličnim partijama skrenuli pažnju na sebe

Ostalo je još svega desetak dana do otvaranja januarskog prelaznog roka. I dok je elitni klupski fudbal na mesec dana praktično stao zbog Mundijala, brojni klubovi bili su poprilično zauzeti pokušavajući da pripreme planove za predstojeću pijacu. A gde ćete bolji poligon za tako nešto od planetarnog turnira koji u jednom gradu okuplja stotine fudbalera, od onih nadaleko poznatih, najtalentovanijih, do onih za koje je svet tek čuo i sa njihovim kvalitetima se upoznao tokom poslednjih mesec dana u Kataru.

Nekima je Svetsko prvenstvo poslužilo da se vrate na fudbalsku mapu (Žoao Feliks), drugima pak da potvrde klasu (Joško Gvardiol, Džud Belingem), mnogima je dobro došao za podizanje cene (Kodi Gakpo, Mohamed Kudus, Enco Fernandez...), dok su ga pojedinci iskoristili kao platformu da na njoj zasijaju i predstave se milionima ljudi (Azedin Unahi, Selim Amalah). Jedno im je svima isto, svi bi ove zime mogli da naprave unosne transfere i unovče dobre partije, a mi smo napravili listu onih koji su tokom Svetskog prvenstva posebno skrenuli pažnju.

Izabrane vesti

JASIN BUNU

Pomogao je Maroku da ispiše istoriju u Kataru. Od trenutka kada se protiv Belgije osetio psihički nespremnim da brani, te ostao na klupi nakon što je sa ostalih deset igrača otpevalo himnu, do jednog od najboljih golmana Svetskog prvenstva. Svakako među tri uz Emilijana Martineza i Dominika Livakovića. Veliki bljesak napravio je u osmini finala protiv Španije, gde je tokom 120 minuta morao da brani samo nehotičan udarac Danija Olma iz slobodnjaka. Međutim, briljirao je tokom penal serije i skunuo šuteve Karlosa Solera i Serhija Busketsa. U završnici četvrtfinalnog okršaja sa Portugalijom maestralno je zaustavljao udarce Žoaa Feliksa i Kristijana Ronalda. Nije to promaklo mnogim evropskim klubovima koji su se naprasno zainteresovali za 31-godišnjeg golmana Sevilje. Pominje se da bi Unaj Emeri, njegov bivši trener, voleo da ga vidi u Aston Vili, ali i da ga minhenski Bajern ima na radaru.

DOMINIK LIVAKOVIĆ

Snimak na kojem Luka Modrić priča svom golmanu Dominiku Livakoviću “Livi, ti si golmančina...”, postao je viralan, a Mundijal u Kataru pokazao je da kapiten Hrvatske nije nimalo pogrešio, niti preterao. Čuvar mreže zagrebačkog Dinama je odigrao čudesan turnir, upisao čak 25 odbrana na sedam utakmica, sa po dva odbranjena penala srušio prvo Japan, pa onda i Brazil u četvrtfinalu. On je bio taj junak Vatrenih i razlog zbog kojeg je isporučen skalp Selesaa. Jer da nije bilo njegovih 11 odbrana za 120 minuta (većine posle udaraca iz šesnaesterca, čak i peterca), ne bi se Hrvatska našla među najbolja četiri tima. Golman Dinama koji ima 27-godina, a Transfermarkt ga ceni na “samo” 8.500.000 evra, pokazao je svetu da vredi mnogo, mnogo više i izvesno će u bližoj budućnosti napuniti kasu zagregačkog kluba.

DŽUD BELINGEM

Vole Englezi da precenjuju svoje fudbalere, da im kače etikete sa papreno visokim cenama, ali u slučaju Džuda Belingema deluje da je hvalisanje opravdano. Jer na svom prvom Mundijalu tinejdžer je opravdao reči reprezentativnog kolege Fila Fodena da će biti najbolji vezista na svetu. Ako ne najbolji, onda svakako jedan od, jer mu je slabosti u igri teško pronaći. Za čudo od deteta će se predstojećeg leta otimati krem evropskog klupskog fudbala. Doktorsku utakmicu odigrao je u osmini finala protiv Senegala, a maltene kroz čitav turnir retko je grešio u pasu, bio je izuzetno siguran na lopti uz vrhunsku kretnju i čitanje prostora. Iako se poslednjih meseci često pominjao kao prva meta Real Madrida za leto 2023. godina, deluje da je Liverpul ipak u pol poziciji za potpis supertalentovanog veziste. Skok iz Dortmunda sigurno će biti u klub top klase koji će morati da izdvoji verovatno ne manje od 150.000.000.

JUNUS MUSAH

Iako najmlađi u timu, makar kada govorimo o startnoj postavi Sjedinjenih Američkih Država, Junus Musah ispostavio se kao jedan od bitnijih pojedinaca u timu Grega Berhaltera. Na leto 2019. godine preselio se u Valensiju posle sedam godina provedenih u akademiji Arsenala. I sada čelnici londonskog kluba razmišljaju o tome da ga vrate na Emirate. Tokom Mundijala slali su skaute da na delu vide 20-godišnjeg centralnog vezistu, ali nisu jedini. Inter i Milan su takođe zainteresovani, kao i još nekoliko neimenovanih premijerligaških klubova, dok Juventus planira da pošalje ponudu na leto. Tada možda bude prekasno. Valensija će zbog nezavidne finansijske situacije teško dobiti preko 25.000.000 evra.

RANDAL KOLO MUANI

Od starta Mundijala dobijao je priliku tek na kašičicu, ali kada mu je Didije Dešan ukazao poverenje u najvažnijoj utakmici, on je znao kako da ga iskoristi. Nošen samopouzdanjem koje mu je usadio gol za tačku na trijumf protiv Maroka u polufinalu (za samo 11 minuta na terenu), fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta je krajem prvog poluvremena zamenio Usmana Dembelea i predstavom protiv Argentine, nažalost nedovoljnom za pehar, sebi dobrano podigao cenu. Fudbalski svet je imao priliku da se još bolje upozna sa problemima koje protivniku mogu da naprave njegove dugačke noge. Baš u 79. minutu iskoristio ih je da šmugne Nikolasu Otamendiju, ukrade mu već viđeni posed, a zatim ga natera da napravi jedanaesterac posle kojeg se Francuska vratila u život. I tokom produžetaka je bio jedna od većih napasti u očima odbrane Gaučosa, a na putu da postane apsolutni heroj stao mu je Emilijano Martinez onim volšebnim skidanjem zicera u sudijskoj nadoknadi drugog produžetka. Uprkos tome, u Frankfurtu zadovoljno trljaju ruke, jer bi već u januaru ili na leto mogli da ugledaju neke primamljive ponude za 24-godišnjaka kojeg su letos doveli za džabe, a koji trenutno ima tržišnu vrednost od 30.000.000 evra. Muani inače nije ni trebalo da bude na Mundijalu, ali je poziv dobio nakon što je zbog povrede sa spiska otpao Kristofer Nkunku.

KODI GAKPO

Iza sebe ima brutalnu polusezonu u Erediviziji, najbolji je strelac (9) i asistent prvenstva (12) i samo mu je gol nedostajao da u Katar stigne sa “dabl-dabl učinkom“. Sa po pogotkom u svakom od tri meča grupne faze Mundijala samo je ubrzao odlazak iz Ajndhovena. Još letos je njegov transfer u Premijer ligu bio aktuelan, s tim da su tada najkonkretniji bili Lids i Sautempton, ali je 23-godišnji holandski napadač odlučio da sačeka ponudu većeg kluba i tako PSV ostavio bez 40.000.000 evra. Ne mari, jer posle izdanja na Svetskom prvenstvu će gotovo sigurno dobiti više. Engleski mediji tvrde da znaju i od koga - Mančester junajteda. Crveni đavoli su krajem novembra raskinuli ugovor sa Kristijanom Ronaldom i u januaru će pokušati da dovedu novog špica, što je nedavno potvrdio i Erik ten Hag. Gakpo se nameće kao rešenje na duže staze.

ŽOAO FELIKS

Timskim učinkom na Mundijalu 23-godišnji napadač nikako ne može da bude zadovoljan, ali individualnim zasigurno jeste, jer će mu gotovo izvesno pomoći da što pre pobegne sa Vanda Metropolitana. Njegovi odnosi sa Dijegom Simeonem već neko vreme su loši, Feliks želi da napusti klub već u januaru i izvršni direktor madridskog kluba Migel Anhel Marin već je potvrdio da je u interesu svih da se dve strane rastanu već u zimskom prelaznom roku. Feliksov agent Žorž Mendeš već se bacio u pronalaženje novog tima svom klijentu u čemu ne bi trebalo da ima problema. Aston Vila se nada, ali Žoao ne želi ni da čuje. Arsenal, Mančester junajted i Čelsi mnogo su primamljivije opcije. Pari Sen Žermen takođe, mada pitanje je kakvu bi minutažu i tamo imao. Doduše, sve je bolje od ostanka u Atletiku.

GONSALO RAZMOS

Anegdota kaže da je predsednik Benfike Manuel Rui Košta sa ostatkom klupskog rukovodstva otvorio šampanjac kada je letos prodao Darvina Nunjeza Liverpulu za 80.000.000 evra. Ne samo zbog ogromne novčane naknade, već zbog činjenice da je toliko para zarađeno na slabijem od dva klupska prospekta, te da je ovaj ubojitiji i talentovaniji ostao na Lužu. Taj drugi je Gonsalo Ramos. Fernando Santoš je u osmini finala protiv Švajcarske imao toliko hrabrosti da ga ubaci u kopačke Kristijana Ronalda, iako je Ramos pre toga odigrao samo 11 minuta na Mundijalu, a 34 za Portugaliju. Kockao se i dobio bingo, a Navigatori špica za narednu deceniju. Het-trikom je rasturio Švajcarce u paramparčad, pride dodao i jednu asistenciju, pokazavši da rođeni golgeter. Do skoro se verovalo da na fudbalskom tržištu trenutno ne postoji vrhunski špic koji već nije negde prešao i kojeg je moguće dovesti. Hm, Ramos se sigurno ne bi složio. Deluje da Benfiku (teško će ga pustiti na zimu) možda već od juna čeka još jedan bombastičan transfer.

ENCO FERNANDEZ

Astronomski uspon ostvario je vezni fudbaler Benfike u samo pola godine. Do letos je još nastupao za River Plejt, nije imao nijedan nastup za seniorsku reprezentaciju Argentine, a iz Katara se vraća kao prvak sveta i najbolji mladi igrač turnira. Utakmice sa Saudijskom Arabijom i Meksikom počeo je sa klupe, ali se kako je turnir ulazio u završnicu iskristalisao kao jedan od najznačajnijih igrača u timu Lionela Skalonija. U finalu nije odigrao ništa manju ulogu, imao je više dodira sa loptom, uspešnih dodavanja i klizećih startova od bilo kojeg drugog igrača na utakmici… Još letos je bio nadomak velikog transfera, njegov potencijal namirisao je sportski direktor Milana Paolo Maldini, ali su Rosoneri zbog loše finansijske situacije morali da se povuku iz pregovora. Benfika je iskeširala 12.000.000 fiksno i u doglednoj budućnosti napraviće višestruku zaradu. Da li već na zimu? Teško, imajući u vidu da lisabonski klub u drugom delu sezone očekuje borba za titulu i proleće u Ligi šampiona. Ko bude želeo da ga dovede, moraće da plati 120.000.000 evra, koliko piše u klauzuli. Za Enca su zainteresovani Liverpul i Real.

JOŠKO GVARDIOL

Pojedinci će reći da je nepravedno ostao bez nagrade za najboljeg mladog igrača turnira. Jer, Joško je, iako su mnogi od ranije bili upoznati sa njegovim potencijalom, oduševio čitav fudbalski svet, odigravši kao da ima 20 godina fudbalskog, a ne životnog iskustva. Sve do utakmice sa Argentinom, kada je naučio vrednu lekciju – da se protiv Lionela Mesija ne može – bio je gotovo pefrektan i svakim narednim potezom (pamtiće se posebno onaj protiv Belgije kad je Romeluu Lukakuu skinuo gol) ilustrovao zbog čega ga toliko timova želi. I to ne bilo kojih, već onih najvećih, platežno najmoćnijih. Konkretno, oba mančesterska kluba i Čelsi. Barem za sada. Realnije je pak da Gvardiol napusti Red Bul Arenu na leto, ali engleski mediji tvrde da Čelsi čini sve kako bi posao završio već u januaru. Koštaće ga, pretpostavlja se, kao uostalom i sve ostale klubove, oko 100.000.000 evra. Valja još napomenuti da je Joško od malena navijač Liverpula.

MOHAMED KUDUS

Everton je letos pokušavao u dva navrata, ali je i uprkos postignutom dogovoru sa igračem i Kudusovom odbijanju da trenira ukoliko se njegov transfer ne realizuje, posao ipak propao. Ajaks je želeo da po svaku cenu zaustavi egzodus sa "Johan Krojf Arene" i moglo bi da mu se isplati, jer Kudus nakon mečeva na Svetskom prvenstvu ima još više udvarača iz Premijer lige. Ona je uostalom njegova željena destinacija, s tim da će mogućnost ispunjavanja njegovog zahteva da igra u veznom redu (veći deo sezone proveo kao lažna devetka ili na krilu) biti od ključnog značaja za zainteresovane klubove. Liverpul je Ajaks navodno ne želi da ga pusti na zimu, ali bi prema pojedinim navodima popustio pred ponudom od oko 40.000.000 evra.

SOFIJAN AMRABAT

Poslednji i daleko najpoznatiji fudbaler veznog reda Maroka koji je oduševio na Mundijalu. Sofijan Amrabat već četiri godine nastupa za Fjorentinu, i mada ima onih koji su od ranije bili upoznati sa kvalitetima 26-godišnjeg, bili su u manjini. Sada ga pak zna čitav svet. Fudbaler Maroka koji je u Kataru trčao bez prestanka i činio da na trenutke pomislimo kako ima tri plućna krila, usput “pojeo” Kevina de Brujnea, Luku Modrića, Pedrija, Gavija, Bruna Fernandesa, Bernarda Silvu i mnoge druge vezne fudbalere svetske klase, jedan je od najboljih igrača ovogodišnjeg Svetskog prvenstva i na zimu zimu bi trebalo da ostvari transfer u ambiciozniju sredinu. Da ga je zaslužio – i te kako jeste. Bio mu je blizu još u januaru, Antonio Konte bio je odlučan da ga dovede, ali se sportski sektor londonskog kluba na čelu sa Paratičijem na kraju odlučio za Rodriga Bentankura. Istina, nije pogrešio, ali neće Totenhem svakako odustati od Amrabata. Marokanac je i dalje želja Sparsa, s tim da Sofijan sada preferira transfer u Liverpul koji je uz Atletiko uključio u trku za njega. Fjorentina ga navodno ceni na 40.000.000 evra, međutim, nema najbolju pregovaračku poziciju, s obzirom na to da Amrabatu ugovor ističe za godinu i po dana.

AZEDIN UNAHI

Nakon što je Maroko šokirao Španiju u osmini finala, sada već bivši selektor Crvene furije Luis Enrike javno je rekao ono što smo svi pomislili.

"Moj Bože! Odakle se taj momak stvorio!? Igrao je vrlo dobeo i nije prestajao da trči! Spektakularno", izjavio je Enrike posle utakmice i automatski podigao cenu fudbaleru koji je do pre manje od godinu i po dana nastupao u trećoj francuskoj ligi za Avranš. Legendarni komentator Martin Tajler nazvao ga je "deset godina mlađim Engoloom Kanteom", s tim da vezista Anžea, osim dobijenih duela, klizećih startova, oduzetih lopti i mnogo pretrčanih kilometara (uprkos krhkoj građi), učestvuje u izgradnji napada, iznošenju lopte i lako čuva loptu na malom prostoru. "Dobili smo mnogo ponuda, kontaktirali su nas veliki klubovi iz Italije, Španije, Engleske, Francuske... Naša želja je da postignemo dogovor sada, ali da ga zadržimo do kraja sezone", rekao je predsednik Anžea Šaban. Dalje od toga neće moći. Barselona, Lester, Vulvsi i Ves Hem navodno već kuju planove kako da se dokopaju 22-godišnjeg Marokanca.

RITSU DOAN

Da nije bilo Ritsua Doana i energije koju je unosio kada bi ga Hajime Morijasu ubacivao sa klupe, pitanje je da li bi Japanci prošli grupu sa Španijom, Nemačkom i Kostarikom. U Kataru je bio znatno efikasniji i ubojitiji kao džoker pošto je golom sa klupe prvo najavio preokret protiv Pancera u 1. kolu, da bi u trećoj rundi grupne faze, ušao na poluvremenu i odmah otključao odbranu Crvene Furije koju su Samuraji takođe rezultatski okrenuli. Izvesno neće napuštati Frajburg (u koji je došao letos) ovog januara, ali je svakako bio najzapaženiji pojedinac Japana u Kataru i u budućnosti sebi utabao put za veći klub.

ANTONI ROBINSON

Još januara 2020. godine, tada kao igrača drugoligaškog statusa (uveliko bio na putu ka trećoj ligi sa Viganom) želeo ga je Milan. Zbog srčanih problema transfer je propao i pola godine kasnije Antoni Robinson je završio u Fulamu. Na kraju bi međutim ipak mogao da završi u Gradu mode, samo u taboru drugog milanskog velikana - Intera. Čelnici Nerazura poslali su navodno ovog novembra svoje skaute u Katar kako bi na delu videli 25-godišnjeg levog beka, jer će na leto gotovo izvesno ostati bez Robina Gosensa i potrebno je pronaći mu zameni. I imali su šta da vide, pre svega njegove fantatične atletske sposobnosti (napravio najviše sprinteva do osmine finala), ali i naviku da se ponavlja u oba pravca i bude konstantna opasnost po rivala na levom boku. Zbog toga ga je uostalom neko vreme pratio i Mančester Siti mada ga je tada želeo samo kao podršku Oleksandru Zinčenku.

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ

Jedan od retkih srpskih reprezentativaca koji je partijama na Mundijalu sebi podigao tržišnu vrednost. Bio je među najistaknutijim pojedincima na sve tri utakmice grupne faze i bravurama držao Orlove u životu. Posebno protiv Švajcarske. Pojedini navijači Mančester Junajteda, očigledno oni mlađi, posle partije protiv Brazila zapitali su se da li bi upravo Vanja mogao da odmeni Davida De Heu među stativama na Old Trafordu, zaboravljajući da je još 2014. godine potpisao za njihov klub, ali da na kraju nije mogao da dobije radnu dozvolu. U Torinu je do letos bio na tankom ledu, ali italijanska štampa piše da su sada pregovori o produžetku ugovora u završnoj fazi. Svesni su čelnici Bikova da se njegovo ime sada nalazi u tefterima beojnih klubova i žele što bolju pregovaračku poziciju za sebe ukoliko se neki i javi.

SELIM AMALAH

Za razliku od Unahija koji bi do kraja sezone mogao da ostane u aktuelnom klubu, njegov partner iz veznog reda gotovo sigurno će napustiti Standard ove zime. Ugovor mu ističe na leto, nema nameru da ga produži i čelnici kluba iz Liježa probaće u januar da izvuku što više novca ne bi li na kraju sezone ostali bez obeštećenja. Takav stav belgijskog kluba privući će timove koji ne žele da uđu u licitiranje tokom drugog dela sezone, već su spremni da narednog meseca izdvoje simboličnu sumu za 26-godišnjaka koji od kraja septembra nije igrao za Standard zbog situacije sa ugovorom. Amalah je želja timova iz vrha Čempionšipa, donjeg dela premijerligaške tabele, ali i španskih, francuskih i nemačkih klubova.

JOSIP JURANOVIĆ

Planetu je oduševio partijom protiv Brazila kada je i pored brojnih defanzivnih zadataka koje mu je zadavao Vinisijus Žunior, uspevao da stvori ogromne probleme Danilu po levoj strani. Njegova priča jedna je od interesantnijih na Mundijalu. Do 19. godine nastupao je za hrvatskog trećeligaša, bio bez profesionalnog ugovora, do reprezentacije išao okolnim putem, od splitskog Hajduka, preko varšavske Legije do Seltika. Uzlaznom putanjom trebalo bi da nastavi i posle Katara. Velikan iz Glazgova već mu je spremio zamenu u vidu Alistera Džonstona te na miru može da čeka ponude koje bi uglavnom trebalo da pristižu sa Ostrva.

Pišu: Stefan STANKOVIĆ, Filip VESELINOVIĆ


tagovi

TransferiKatar2022Zimski prelazni rok 2023Jasin BonoDominik LivakovićŽoao FeliksDžud BelingemAzedin UnahiJunus MusaRandal Kolo MuaniKodi GakpoGonsalo RamosEnco FernandezJoško GvardiolSofjan AmrabatMohamed Kudus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara