(©fkboracofficial/Instagram)
(©fkboracofficial/Instagram)

Može li Borac do proleća u Evropi? Imena rivala Banjaluci daju pravo da sanja

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.10.24. | 11:37

Vikingur je prvo sledeće gostovanje, a onda slede i sudari sa LASK-om i Omonijom kod kuće i između njih Šamrok u gostima

PAOK je bio prevelik zalogaj. KI Klaksvik je eliminisan. Fenercvaroš se provukao. I Borac je ostvario istorijski san da se domogne glavne faze nekog evropskog takmičenja. Ali posle uvodne dve utakmice u Ligi konferencije cela se Banjaluka pita: da li zabava mogla još malo da potraje?

Jer posle ta dva kola pogled na tabelu izmamljuje osmeh svakom stanovniku Republike Srpske. Borac je iz sudara sa Panatinaikosom i APOEL-om uzeo četiri boda i trenutno je 11. tim Lige konferencije. Ispred Moldea, Olimpije, Astane, Kopenhagena ili Betisa. A taj Panatinaikos i taj APOEL smatrani su za najteže rivale Velikana iz Platonove uoči početka takmičenja.

Izabrane vesti

Uostalom, trener APOEL-a Manolo Himenez je posle meča na Kipru pomalo snishodljivo rekao…

Borac je imao mnogo sreće. Poštujem, čestitam na pobedi, ali danas je samo APOEL igrao fudbal”.

Ko gubi, ima pravo da se ljuti, ali ni Borac ne bi smeo previše da se razmeće, jer iako mu slede na papiru lakši rivali,u u Ligi konferencije odlučuju nijanse. Prvi sledeći izazov će, primera radi, biti Vikingur na Islandu gde je sinoć pao i belgijski Serkl Briž (3:1). Zatim ide austrijski LASK, koji je sinoć u Ljubljani izgubio od Olimpije sa 0:2. Pa Šamrok u Irskoj, te za kraj u Banjaluci Omonija, koja je juče u Škotskoj položila oružje pred Hartsom (0:2).

Svi dakle sa očiglednim ranama, ali niko baš toliko loš da Borac sebe svrsta u ulogu favorita. Niti bi naravno smeo da se unapred preda. Novi trener Mladen Žižović – van BiH ne baš poznato ime, ali što kao igrač što kao trener sveprisutno lice tamošnjeg fudbala u poslednjih 30 godina – defanzivno je utegao ekipu toliko da Manolu Himenezu natera paru na uši.

U polju glavni igrač kapiten Srđan Grahovac sa inostranim iskustvom iz Austrije, Hrvatske, Kazahstana i Turske, takvi su omiljeni kod crveno-plavih. U njegovom odsustvu traku je sinoć poslao odlični levi bek iz Kolumbije Sebatijan Erera, napred odskaču novopečeni reprezentativac Enver Kulašin, te Srbin s austrijskim pasošem Stefan Savić, dete Salcburga i za ovu priču mnogo bitnije – strelac pobedničkog gola u sinoćnjem duelu.

Imamo dobru šansu da prođemo dalje. Četiri boda su puno nakon dve utakmice”, optimista je Savić.

Šef Žižović nešto oprezniji, savetuje da se ne treba sada zaletati, ali…

Ovo je fenomenalno veče, trajno ispisano u istoriji kluba. Pokazali smo zašto se ovaj klub zove Borac, da se nikad nećemo predati. Ovaj tim će se boriti protiv svakog rivala, bez obzira koliko on bio skuplji. Možemo da se nosimo sa velikim favoritima. Večeras smo ućutkali one koji ne veruju u ovaj tim… Za ovo se trenira i radi. Emocija koju pokazuju momci je nešto što pokazuje koliko im je bitno. Ovo svaki dečak treba da sanja. Uprkos osvojena četiri boda mi i dalje nemamo imperativ rezultata. Nemamo taj teret. Želimo da uživano u svakom duelu i da svakom meču pružimo maksimum, pa ćemo videti gde će nas to odvesti”.

Ako budu igrali kao do sada, zaista bi vrlo lako moglo da se desi da ih odvede u evropsko proleće. Bio bi to rezultat bez presedana za BiH fudbal. Pride i ogromna finansijska injekcija za klub iz Platonove, jer sa ovom sinoćnjom pobedom Borac je već zaradio 4.510.504 evra, a to u Bosni i Hercegovini nisu nimalo zanemarljivi novci. U stvari, prošle sezone otprilike toliko Borac je prijavio kao ukupan budžet, bez poreza doduše. Ovo je sada dobar temelj za dalji rast.


tagovi

Borac Banjaluka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara