Slavlje fudbalera Arsenala (©Reuters)
Slavlje fudbalera Arsenala (©Reuters)

Možda treći pokušaj bude srećan: Tandem Haverc - Saka pokrenuo Arsenal u novu ofanzivu na titulu!

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.08.24. | 17:58

Njukasl sa igračem manje dobio Sautempton, Brajton razneo Everton na Gudisonu, Notingem Forest ispustio pobedu nad Bornmutom pred svojim gledaocima

Tokom prethodne dve godine Arsenal je bio najveći takmac Mančester Sitiju za titulu, a ako se po jutru dan poznaje to će biti i u takmičarskoj 2024/25! Posle tesne pobede Mančester Junajteda nad Fulamom i nešto lakša tri boda Liverpula na gostovanju Ipsviču, još jedan član Velike šestorke Premijer lige pobedom je otvorio novu sezonu. Arsenal je pokazao moć u duelu sa Vulverhemptonom i na najbolji način krenuo u novu ofanzivu na titulu - 2:0 (1:0).

Nije se dalo Tobdžijama u protekle dve godine da se konačno vrati na vrh engleskog fudbala i oba puta bili su prvi koji su gledali u leđa Mančester Sitiju. Možda treći pokušaj ipak bude srećan? Mikel Arteta je nastavio tamo gde je stao i protiv uvek nezgodnih Vulvsa njegov Arsenal pokazao je mišiće. Dok se čeka dolazak Mikela Merina, Artetin Arsenal ostavo je dobar utisak, mada ne može da se kaže da su Vulvsi sve vreme bili u podređenom položaju. Štaviše, gosti su pokazali zube i imali nekoliko konkretnih pokušaja, čak i u jednom periodu drugog poluvremena vršili jak pritisak na fudbalere Arsenala koji su ipak uspeli da zadrže preko potrebnu smirenost što im je donelo gol u prelomnom trenutku.

Izabrane vesti

Sve je krenulo od greške Tomasa Partija na sredini terena, ali su gosti ubrzo poklonili loptu nazad što je Bukaju Saki otvorilo prostor da iz kontranapada matira Žozea Su i praktično već dvadesetak minuta pre kraja obezbedi tri boda.

Ključni detalj pobede jeste partnerstvo koje sve više jača između Kaija Haverca i Bukaja Sake. Nemac je bio taj koji je uposlio Saku kod gola za 2:0, čime je zapravo uzvratio engleskom ofanzivcu za centaršut iz kojeg je Haverc zatresao mrežu i doveo Arsenal u vođstvo već posle 25 minuta. Raspucan je bio Haverc u finišu prošle sezone, čini se da će tako biti i na početku nove, što zapravo samo pokazuje koliko se dobro uklopio u Arsenalov sistem i pre svega trenersku filozofiju Mikela Artete.

Arsenal je prvi deo utakmice odradio gotovo bez greške, imao je preko 60 odsto poseda lopte u svojim nogama, dok se Vulverhempton mahom branio. Iz tog razloga i ne čudi što je domaćin već posle 45 minuta imao deset šuteva ka protivničkom golu, pa je samim tim i vođstvo trebalo da bude ubedljivije. Vulvsi su u tom prvom delu čak imali fenomenalnu šansu da poravnaju rezultat, ali je David Raja spektakularno reagovao na pokušaj Jorgena Stranda Larsena glavom.

Vulvsi su u igri bili maltene sve do izjednačujućeg pogotka, a Sakina reakcija je praktično 'ubila' utakmicu koja je u potpunosti otišla na stranu Arsenala.


Najčudniji meč u subotnjem popodnevnom bloku odigrali su Njukasl i Sautempton. Svrake su na Sent Džejms Parku ostvarile minimalnu pobedu sa igračem manje, a cela situacija koja je prethodila isključenju Fabijana Šera bila je krajnje zbunjujuća. Ukratko, premijerligaške sudije ponovo su pale na ispitu zrelosti i kvaliteta.

Teško je objasniti kako je Šer mogao da bude isključen posle neprofesionalne reakcije Breretona Dijaza koji ga je namerno udario s leđa. Bilo je to u trenutku kada je igra već prekinuta zbog faula na sredini terena. Šer je reagovao impulsivno i jeste odgurnuo Dijaza, čak ga i malo potkačio glavom, ali napadač Saumteptona može da se okrene karijeri u Holivudu posle onakve glume... Ukratko, katastrofalna odluka sudije koji čak nije gledao ni VAR snimak.

Pravda je ipak zadovoljena jer je pred sam odlazak na pauzu Žoelinton dobio sjajnu loptu od Aleksandera Isaka koju je materijalizovao u gol vredan ne samo vođstva, već na kraju i pobede jer su igrači Edija Haua izdržali sve nalete gostiju do kraja. Svecima nije pomoglo ni to što su na kraju imali preko 70 odsto poseda lopte, pa ni šest udaraca u okvir gola. Nik Poup je spustio roletnu i nije dozvolio da se nepravda prema Šeru pretoči i u poraz.

Brajton je i posle svih prodaja, svih odlazaka pokazao da je stabilan klub i na debiju Fabijana Hurcelera razbio Everton na Gudisonu. Karamelama je život gorak i sve ukazuje da će i ova sezona biti puna muka, odnosno da ih čeka grčevita borba za opstanak – 3:0 (1:0).

Sve je počelo u 26. minutu kada je Kaoru Mitoma iskoristio odličan centaršuta novajlije Jankube Mintea i glavom matirao Džordana Pikforda. Još dublje Everton je zaglibio posle gola Danija Velbeka na uvodu drugog poluvremena, da bi nedugo zatim Ešli Jang bio isključen što je dodatno zakomplikovalo stvari. Na kraju je Velbek bio i asistent za pogodak Sajmona Adingre posle sjajne reakcije sa ivice šesnaesterca.

Notingem Forest je u finišu ispustio pobedu nad Bornmutom. Gol za prednost u 23. minutu postigao je Kris Vud, da bi nekoliko minuta pre kraja Antoan Semenjo šokirao Siti Graund i doneo vredan bod Trešnjicama.

Utakmicu je obeležila i teška povreda Danila. Igrao se sedmi minut utakmice kada je doživeo prelom noge posle lošeg doskoka na travu...


PREMIJER – 1. KOLO

Petak

Mančester Junajted - Fulam 1:0 (0:0)

/Zirkze 87/

Subota

Ipsvič – Liverpul 0:2 (0:0)

/Žota 60, Salah 65/

Arsenal - Vulverhempton 2:0 (1:0)

/Haverc 25, Saka 74/

Everton - Brajton 0:3 (0:1)

/Mitona 26, Velbek 56, Adingra 87/

Njukasl - Sautempton 1:0 (1:0)

/Žoelinton 45/

Notingem Forest - Bornmut 1:1 (1:0)

/Vud 23 - Semenjo 87/

18.30: (2,45) Vest Hem (3,45) Aston Vila (2,80)

Nedelja

15.00: (2,50) Brentford (3,35) Kristal Palas (2,85)

17.30: (4,20) Čelsi (3,80) Mančester Siti (1,90)

Ponedeljak

21.00: (5,20) Lester (4,00) Totenhem (1,65)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kai HavercBukajo SakaArsenalNjukasl

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara