Mitar d' Or(o) (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.09.22. | 22:46

Aleksandar Mitrović zablistao na beogradskom oproštaju Orlova uoči Svetskog prvenstva i torpedovao Švedsku - 4:1

Uspeo je Dragan Stojković da svojim dolaskom na mesto selektora Srbije podigne moral reprezentacije. Uklopio je kolektiv koji odlično funkcioniše i koji će za nešto manje od dva meseca učestvovati na Svetskom prvenstvu u Kataru sa velikim očekivanjima nacije. Uz selektora Stojkovića, u najvećoj meri zaslužan za to je Aleksandar Mitrović.

Iako ne bi trebalo izdvajati pojedince, iako u timu Orlova ima nekoliko igrača sposobnih da trenutkom inspiracije reše meč, golgeter Fulama u pobedi nad Švedskom 4:1 (2:1) još jednom je pokazao da bi mnogo toga bilo drugačije bez njega na terenu. Da je igrač zlata vredan za Srbiju.

Svojim 47, 48. i 49. golom u dresu reprezentacije Mitrogol je obezbedio je pobedu nad Skandinavcima u pretposlednjem kolu Lige nacija. Ukrasio ju je Saša Lukić sjanim udarcem sa ivice kaznenog u dalji ugao.

Bila je ovo pobeda za izjednačavanje sa Norveškom na prvom mestu grupe uoči gostovanja u Oslu (utorak) i za osmehe na licima oko 20.000 mališana koji su zbog kazne Uefa jedini mogli s tribina da isprate Orlove u Katar. Nema veze, ako i tamo budu ovako igrali na prvoj sledećoj utakmici u Beogradu dočekaće ih pun stadion.

Het-trik je promovisao Mitrovića u junaka, Lukić je izveo potez utakmice, ali svi igrači zajedno u crvenoj opremi još jednom su pokazali da predaja nije opcija. To je moto Piksijeve Srbije.

Od dolaska Stojkovića Orlovi nastupaju s nekom drugačijom, pozitivnijom energijom. Ne posustaju posle primljenog gola, ne odustaju do poslednjeg zvižduka. Tako su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ostavili Portugaliju iza sebe i izborili direktan put u Katar. Tako su i večeras savladali Švedsku, koja je uprkos nekoliko dobrih akcija Srbije povela u 15. minutu iz prvog konkretnog pokušaja da ugrozi Vanju Milinković Savića.

Viktor Klason je bio strelac pošto je Forsberg petom sjajno prosledio loptu preko Živkovića do Kuluševskog, koji je bio spretniji od Stefana Mitrovića i onda na tacni poslužio Klasona potpuno samog pred golom našeg tima. Debitan Srđan Babić je ispao u nameri da pomogne Mitroviću, a Sergej Milinković Savić zakasnio da priđe saigračima iz zadnje linije.

Nije mu bilo teško da pogodi, ali prednost Šveđana nije dugo trajala. Svega tri minuta, do centaršuta Andrije Živkovića i majstorskog trzaja glavom Mitrovića.

Bolju igru u prvom delu meča Orlovi su krunisali pogotkom za 2:1 u nadoknadi, iako je do odlaska na odmor u mreži Šveđana trebalo da bude više od dve lopte. Ponovo je Mitrović pogodio glavom, ovaj put na centaršut kapitena Dušana Tadića iz kornera.

U prvom poluvremenu je Dušan Vlahović propustio dve velike šanse, nije ga hteo gol večeras, ali je samo pet minuta po povratku sa pauze upisao asistenciju. Odlično je proigroa Mitrovića posle akcije u kojoj su učestvovali još Sergej Milinković Savić i kapiten Tadić. Brzim pasovima lako su kreirali pogodak posle osvojene lopte na sredini terena.

Tim pogotkom bilo je rešeno pitanje pobednika, ali je 20 minuta pre kraja rešio da se istakne i Saša Lukić.

Utakmicu bez rezultatskog značaja, jer je za prvo mesto u grupi i mesto u A diviziji Lige nacija svakako potrebna pobeda u Oslu, Dragan Stojković iskoristio je da isproba zadnju liniju tima u sastavu Erhan Mašović (desno) - Stefan Mitrović (u sredini) i Srđan Babić (levo). Bilo je nesigurnosti u prvom poluvremenu, naivno su ispali kod pogotka Švedske, ali su se potom konsolidovali i potpuno zatvorili prilaz golu Srbije.

U finišu meča šansu da upiše prve minute u A reprezentaciji dobio je i krilni napadač Crvene zvezde Stefan Mitrović.


LIGA NACIJA - UTAKMICA 5. KOLA

SRBIJA - ŠVEDSKA 4:1 (2:1)

 /A. Mitrović 18, 45+1, 50, Lukić 70 - Klason 15/

 Stadion: Rajko Mitić

 Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska)

 Žuti kartoni: Živković (Srbija), Hin (Švedska)

 SRBIJA (3-4-1-2): V. Milinković Savić - Mašović, S. Mitrović, Babić - Živković (od 46. Lazović), Lukić, S. Milinković Savić, Kostić (od 84. Ilić) - Tadić (od 84. S. Mitrović) - Vlahović (od 90. Jović), A. Mitrović (od 72. Račić).

 ŠVEDSKA (3-4-3): Olsen - Sundgren, Hin, Lindelef - Klason (od 64. Elanga), Svamberg, Kajuste (od 46. Olson), Augustinson - Kuluševski (od 84. Išak), Gekereš (od 64. Kvaison), Forsberg (od 74. Karlstrem).

 




tagovi

Aleksandar MitrovićDragan Stojković PiksiStefan MitrovićVanja Milinković SavićDušan TadićSaša LukićDušan Vlahović

Ostale vesti


Najviše komentara