Milan Borjan posle pobede nad SAD u Hamiltonu (©Reuters)
Milan Borjan posle pobede nad SAD u Hamiltonu (©Reuters)

Milan Borjan hipnotisao Kanađane: S njim bih išao i u rat!

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 09:34

Neprikosnoven na golu Crvene zvezde. Neprikosnoven i u reprezentaciji zemlje javorovog lista

Bod iz dve utakmice, a možda ni to. Kanada je na pragu istorijskog uspeha, tek drugog plasmana na Svetsko prvenstvo, prvom još od Meksika 1986. godine. A u centru projekta koji će zemlju javorovog lista vratiti na fudbalsku mapu – Milan Borjan. Golman Crvene zvezde konačno je dočekao šansu da se oduži državi koja ga je usvojila kada je njegova porodica, prethodno izbegla iz Knina, sreću potražila “preko bare”.

Selektor Džon Herdman tu pobedničku crtu primetio je još marta 2018. godine, odmah nakon što je sa klupe ženske reprezentacije prešao na mušku selekciju. Prvi trening kamp je održao u španskoj Mursiji. Mnoga skeptična, velika imena nisu se ni pojavila. Borjan jeste. Herdman se još seća prvog razgovora.

Izabrane vesti

Sećam se strasti koja je izbijala iz njega… Znao sam da bih sa tim čovekom svakog trenutka krenuo i u rat”, rekao je Herdman uoči utakmice sa Kostarikom

Kanada je taj meč izgubila, ali to neće imalo poljuljati Borjanov status među stativama. Kako piše novinar Kris Džons u autorskom tekstu za Si-Bi-Si (CBC), 34-godišnji golman je Herdmana kupio još tada u Mursiji. Selektoru se dopala Borjanova iskrenost. Nije Milan bio zadovoljan time što je Kanada tada bila 94. na Fifinoj rang-listi, jedno mesto ispred Farskih Ostrva sa populacijom od 48.000 stanovnika. Borjan je hteo više za zemlju koja ga je prihvatila kao 13-godišnjaka. Porodica mu i dalje živi u Hamiltonu.

Kanada je dala sve mojoj porodoci. Kada vam neko da toliko ljubavi morate da je vratite”, rekao je Borjan u januaru.

Herdman je bio oduševljen tim stavom, a utisak se dodatno pojačao na prvoj njegovoj utakmici sa Borjanom na golu. Novozelanđani nisu uputili nijedan šut ka Milanovom golu, ali se njegovo prisustvo osećalo na terenu.

Kada dođu važni trenuci, takvi ljudi budu pravi”, komentarisao je Herdman.

Milan Borjan (©Reuters)Milan Borjan (©Reuters)

Takav utisak još ga drži, a i Borjan se u ovim kvalifikacijama potrudio da opravda poverenje. Protiv Meksika je u poslednjoj sekundi paradom odbranio pobedu od 2:1. Na gostovanju kod Hondurasa odbranio je zicer pri rezultatu 0:0, Kanada je na kraju slavila sa 2:0. Tri dana kasnije u Hamiltonu još jedna panterska intervencija u pobedi od 2:0 nad SAD. Slavio je udarajući se u grudi pred navijačima.

Herdman nije ni imao dileme. Iako je u sastavu imao i Maksima Krepoa, golmana Los Anđelesa, koji je bio sjajan kada je jesenas menjao Borjana dok je bolovao od kovid-19 virusa. Stručnjaci smatraju da je on moderniji golman, tehnički možda i bolji, sigurniji u igri stopalom. Ali nije Borjan. Harizmu je teško vrednovati, a njegov uticaj u svlačionici je nemerljiv.

Kada se Borjan vratio Kanada je vezala pet pobeda, a na četiri nije primila gol.

Nikada nisam sumnjao. U velikim utakmicama on zna kako da kontroliše igru. Zna kako i kada da manipuliše svlačionicom. Jednostavno ima to iskustvo koje je mnogo pomoglo ovoj grupi mladih momaka”, rekao je Herdman i odmah dodao: “Takođe je i dobar golman”.

Na treningu pred meč sa Kostarikom pljuštalo je. Posle nekoliko minuta Borjan je okupio tim na centru igrališta. Podsetio ih je gde su krenuli. Svi su ga slušali. Kako i ne bi, kad bi i selektor za njim u rat.



tagovi

KanadaReprezentacija KanadeMilan Borjan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara