Milan Borjan (Reuters)
Milan Borjan (Reuters)

Borjana i Kanadu samo teorija deli od Mundijala, Ameri i Meksiko su takođe tu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 05:23

Kostarika najbliža baražu posle kiksa Paname

Dva kola pre kraja kvalifikacija u KONKAKAF zoni (Severna i Srednja Amerika) i dalje nemamo zvanično nijednog učesnika Mundijala u Kataru ali posle večerašnjih mečeva deluje da je praktično sve jasno.

Uprkos porazu u Kostariki (0:1), Milana Borjana i njegovu reprezentaciju samo teorija deli od istorijskog plasmana u Katar. Dovoljan im je bod u poslednja dva kola, a verovatno ni on jer imaju šest bodova više od Kostarike, mnogo bolju gol-razliku i povoljniji raspored do kraja.

Izabrane vesti

Kanada u narednom kolu dočekuje autsajdera Jamajku remijem može da i teoretski overi plasman na Svetsko prvenstvo. Posle toga gostuju Panami kojoj će tada verovatno goreti pod nogama u borbi za baraž. Budući da gol-razlika odlučuje u slučaju istog broja bodova i da će Kostarika teško pobediti oba meča do kraja, Kanada je suštinski obezbedila plasman na Katar.

Mogli su Kanađani da večeras i zvanično proslave plasman na Mundijal ali su minimalno poraženi. Sat vremena su igrali sa igračem manje pošto je Mark Kej u 34. minutu dobio drugi žuti karton i ostavio reprezentaciju u teškoj situaciji. Kostarikanci su brojčanu prednost iskoristili u finišu prvog poluvremena kada je iskusni Selso Borhes postigao gol glavom kod kojeg Zvezdin golman nije mogao ništa...

Kanada je čak i sa igračem manje imala više loptu u posedu i šanse ali nije joj se dalo da dođe do boda koji bi je i zvanično poslao u Katar. Ipak, ne treba previše da žale jer već protiv Jamajke za dva dana na svom terenu mogu da proslave veliki uspeh.

U derbiju kontinenta, ljuti rivali Meksiko i SAD su na kultnom stadionu Asteka odigrali remi bez golova koji na kraju odgovara obema ekipama. Amerikanci u pretposlednjem kolo imaju meč loptu kod kuće protiv Paname i ako pobede, na Mundijalu su zahvaljujući boljoj gol-razlici od Kostarike kojoj gostuju u poslednjem kolu.

Bili su Ameri i večeras blizu plasmana u Katar. Bili su bolji od Meksika i bliži pobedi ali ih je zaustavio sjajni golman Giljermo Očoa sa dve spektkularne intervencije u prvom poluvremenu. Prvo je odbranio šansu Jusufa Muse iz Valensije, a potom i zicer Kristijana Pulišića.

Meksikanci su u drugom poluvremenu možda oštećeni i za penal nad Raulom Himenezom ali im je i bod dovoljan. U sledećem kolu gostuju očajnom Hondurasu dok u poslednjoj rundi dočekuju autsajder El Salvador tako da čvrsto drže sudbinu u svojim rukama.

A Kostarika makar drži baraž u svojim rukama. Imaju bod više od Paname i bolji raspored. Već u narednom kolu mogu da overe baraž ako pobede El Salvador u gostima, a Panama izgubi u Americi. Podsetimo da četvrtoplasirani tim iz KONKAKAF zone ide u interkontinentalni baraž protiv predstavnika Okeanije što će najverovatnije biti Novi Zeland.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (SEVERNA AMERIKA) – 12. KOLO

Petak

Jamajka - El Salvador 1:1 (0:1)

/Grej 72 - Zavaleta 21/

Panama - Honduras 1:1 (1:0)

/Blekburn 23 - Lopez 65/

Meksiko - Sjedinjene Američke Države 0:0

Kostarika - Kanada 1:0 (1:0)

/Borhes 45+1/



tagovi

Reprezentacija KanadeMilan Borjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara