Mesiju dodeljena rekordna peta Zlatna kopačka Evrope

Vreme čitanja: 1min | uto. 18.12.18. | 14:52

Vođa Blaugrane ove godine ispred Muhameda Salaha

Neverovatni Lionel Mesi nagrađen je na gala svečanosti u Barseloni Zlatnom kopačkom koja svake godine ide u ruke najboljeg strelca na Starom kontinentu. Magični Argentinac je u protekloj sezoni povukao Barselonu do nove titule postigavši 34 golova u Primeri, dok je drugo mesto pripalo Muhamedu Salahu koji je za Liverpul dao dva gola manje.

Izabrane vesti

— FC Barcelona (@FCBarcelona) December 18, 2018

Ovo je Mesiju peta Zlatna kopačka (što je novi rekord, drugi je Kristijano Ronaldo sa četiri nagrade), ali i druga zaredom. Vođa Balugrane, koji i ove zime igra u fantastičnoj formi, prvi put je dobio ovu nagradu u sezoni 2009/10. sa istim brojem pogodaka kao i ove, potom dve godine kasnije sa rekordnih 50, 2012/13. stigao je do kote 46, a prošle godine je postigao 37.  Zanimljivo je da je ovo treća uzastopna nagrada za igrače Barselone, pošto je pre dve godine slavodobitnik bio Luis Suarez.

Zlatna kopačka postoji od 1968. godine, a do 1991. dodeljivala se nevezano iz kog šampionata dolazi igrač. Poslednji koji je dobio Zlatnu kopačku u tom formatu računanja je bio Darko Pančev koji je sa Crvenom zvezdom osvojio Evropu, postigavši 34 gola u jugoslovenskoj ligi. Od tada su uvedeni koeficijenti po težini šampionata, te je krenula i hegemonija velikih klubova, to jest njihovih vedeta, kao ostalom i u Ligi šampiona.

FOTO: Reuters


tagovi

Lionel MesiZlatna kopačka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara