©AFP
©AFP

Menjan u 90. minutu sprečio iznenađenje u Dablinu, Pavarova strela presudila Ircima (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 22:40

Nejtan Ake se transformisao u napadača i doneo pobedu Holanđanima protiv Gibraltara, Švedska petardom po Azerbejdžanu

Dve utakmice, maksimalan učinak i čelo tabele. Pre tri dana Francuska je deklasirala Holandiju, večeras u drugom kolu kvalifikacija za EURO 2024 savlada i Republiku Irsku u Dablinu minimalnim rezultatom (1:0), pa je već posle prve dve utakmice jasno ko će voditi glavnu reč u Grupi B.

Večeras doduše aktuelni viceprvak sveta nije vodio glavnu reč u Dablinu. Irci su bili u najmanju ruku ravnopravan rival, posebno u drugom poluvremenu, i hrabru igru umalo nisu napratili izjednačenjem u samom finišu. Igrao se 90. minut utakmice kada je posle kornera Nejtan Kolins nadvisio čuvare i sa pet metara tukao u dalji ugao, a Majk Menjan vanserijskom paradom sačuvao Trikolorima pobedu i opravdao ulogu naslednika Uga Ljorisa. Ne prvi put, jer samo nekoliko desetina sekundi ranije sa identične pozicije ukrotio je i udarac Majkla Džonstona posle kojeg je došao korner.

Izabrane vesti

Trenutak odluke pao je početkom drugog poluvremena kada je Benžaman Pavar strelom sa ivice šesnaesterca pocepao zgusnutu odbranu domaćina. Kao da ne ume da postigne "normalan" gol, desni bek Bajerna ispratio je visoki presing saigrača, presekao neoprezno dodavanje Džejsona Knajta i snažnim udarcem iz kolena uz pomoć prečke savladao Gavina Bazunua (gol Pavara pogledajte OVDE). Njegov tek treći gol za reprezentaciju, a ukupno sedmi ove sezone za klub i nacionalni tim. Ipak, kada je Artur Soares Dijas označio kraj utakmice, reprezentativci Francuske nisu trčali njemu u zagrljaj, već Menjanu. Jasno je i zbog čega.

U drugoj utakmici u istoj grupi Holandija je na svom terenu opravdala ulogu protiv Gibraltara - 3:0 (1:0). Posle svega što su Holanđani pokazali u prethodna dva kola stiče se utisak da Ronald Kuman još nije posložio kockice. Jer, do pre samo dve godine Lale su do vrha punile mrežu današnjeg rivala (6:0, 7:0), a večeras su se, iako su sa igračem više igrale gotovo čitavo drugo poluvreme, zaustavile posle trećeg pogotka.

I to je dva od tri postigao Nejtan Ake. Po vokaciji štoper, povremeno i levi bek transformisao se u Roterdamu u napadača. Stvorio je sedam šansi saigračima i uputio devet udarac od kojih su dva završila u mreži. Početkom drugog poluvremena štoper Mančester Sitija se odlično snašao posle centaršuta Denzela Damfrisa i duplirao prednost domaćina, u finišu uz dosta sreće sa distance zapečatio pobedu Kumanove čete koju je sredinom prvog poluvremena najavio Memfis Depaj 44. golom za državni tim.

Šveđani su u Grupi F kao domaćin deklasirali Azerbejdžan (5:0), dok je Austrija tek posle preokreta, golom u 88. minutu savladala Estoniju (2:1). Austrijanci su tako preuzeli lidersku poziciju u grupi, a Švedska su se posle ubedljivog poraza od Belgije još ubedljivijom pobedom večeras vratila u borbu za drugo mesto.

U Grupi E Česi su ozbiljno podbacili. Odigrali su bez golova u Moldaviji i tako bacili niz vodu sve ono dobro što su u prvom kolu uradili protiv Poljske. Kad smo već kod Poljaka, selekcija Fernanda Santoša je miniumalnim rezultatom pred svojim navijačima savladala Albaniju. Gol odluke je u finišu prvog dela postigao Karol Šviderski.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA F

Ponedeljak

Austrija - Estonija 2:1 (0:1)

/Kainc 68 – Sapiner 25/

Švedska - Azerbejdžan 5:0 (1:0)

/Forsberg 38, Mustafazada 65, Đekereš 79, Karlson 88, Elanga 89/

GRUPA B

Ponedeljak

Irska - Francuska 0:1 (0:0)

/Pavar 50/

Holandija - Gibraltar 3:0 (1:0)

/Depaj 23, Ake 50, 82/

GRUPA E

Poljska - Albanija 1:0 (1:0)

/Šviderski 41/

Moldavija - Češka 0:0



tagovi

kvalifikacije za Evropsko prvenstvokvalifikacije za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara