Marko Ilić (MN Press)
Marko Ilić (MN Press)

Marko Ilić u koži Zvonka Milojevića i Dišlje

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.08.24. | 08:58

Večerašnji meč u Norveškoj može da okrene karijeru novog golmana Zvezde

Došao je tiho, na mala vrata, kao iskusan golman koji bi trebalo da čuva leđa neprikosnovenom Omriju Glazeru. Kao što je to do pre dve sezone sa uspehom radio Zoran Popović u eri Milana Borjana. Ali za 48 sati život bivšeg golmana belgijskog Kortrijaka Marka Ilića može da se okrene naglavačke. Dan pošto ga je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi uvrstio na spisak igrača za mečeve protiv Španije i Danske, rođeni Novosađanin će braniti jednu od najvažnijih utakmica u životu.

Ni sam Marko Ilić nije očekivao da će dobiti tu nezahvalnu čast da stane na gol Crvene zvezde u meču koji klubu sa Marakane može da donese finansijski benefit od minimum 15.000.000 evra. Projektovan je kao drugi golman, ali će izazov karijere dočekati samo donekle mirniji iz dva razloga. Kroz mečeve u Mozzart Bet Superligi osetio je ekipu i odbranu, stekao samopouzdanje pošto je ostvario dva „klin šita“. I nije zanemarljiv podatak da je kao član Sarpsborga već uživao u ambijentu stadiona Bode/Glimta.

Izabrane vesti

NEMA PADANJA NA ZVEZDU U LAJVU

Odigraj meč Bodo - Crvena zvezda za 1.000 RSD u lajvu i ako prvi tiket bude gubitan, dobijaš vaučer za uživo klađenje za revanš meč od 1.000 RSD.

Nije Marko Ilić novo lice u fudbalskoj Srbiji. Bio je i ranije pozivan u reprezentaciju, branio je i na drugom kontinentu, pošto je čuvao mrežu Kolorada. Isticao se kao član Voždovca. Međutim, Crvena zvezda i meč koji donosi Ligu šampiona su nešto sasvim drugo.

Posebno, što je Omri Glazer na početku priprema bio zakucan na golu. Toliko siguran starter da su svi mogli ruku u vatru da stave da će reprezentativac Izraela biti na golu, a da se ostalih desetorica startera traže.

Marko Ilić (Facebook@FKCrvenazvezda)Marko Ilić (Facebook@FKCrvenazvezda)

Ali imala je Crvena zvezda kroz istoriju sličnih iskustava. I to u značajnim mečevima nego što je ovaj protiv Bode/Glimta. Da, tačno je da se Zvonko Milojević dobio onaj epski komentar iz usta Milojka Pantića („Pogledajte kako brani Zvezdino dete iz Svetozareva“) protiv Kola Kola, ali se on praktino rodio u Kelnu. Kada je još bio tinejdžer.

Pobedu nad Jarčevima u Beogradu (2:0) Crvena zvezda je platila povredom tada prvog golmana Stevana Stojanovića. Iz kluba je leta 2019. godine otišla njegova zamena Branko Davidović, pa je rupu na golu morao da zakrpi Zvonko Milojević. Bila je to tragična noć za tada 18-godišnjeg omladinca Crvene zvezde. Nije bio kriv, ali srpski klub je u tadašnjem drugom kolu UEFA Kupa platio ceh neorganizovanosti i ispao posle poraza od 0:3. Feljtoni su pisani o tom Zvezdinom podbačaju, grehu Dragoslava Šekularca, momentima kada su u hotelu igrača skupljali i kusi i repati. Ali svi su se tada složili da je Crvena zvezda dobila ozbiljnog golmana. I bilo je tako.

Marko Ilić će za razliku od Zvonka Milojevića imati ozbiljno seniorsko iskustvo, nešto što je nedostajalo i Vladimiru Dišljenkoviću. Sećaju se navijači Crvene zvezde sigurno poteza Slavoljuba Muslina iz leta 2001. godine, kada je posle prve utakmice protiv Omonije odlučio da napravi rokadu na golu. Stavio je obe ruke u vatru iskusni stručnjak za Vladimira Dišljenkoviča, i to na uštrb deceniju starijeg Ivana Ranđelovića. Bio je to jedan od najhrabrijih poteza Slavoljuba Muslina u karijeri. Isplatio mu se, jer je Dišljenković dobo obavio zadatak u vrlo nervoznom revanšu sa Omonijom (2:1), i potom postao jedan od dugogodišnjih lidera tima.

Koronom zaraženog Milana Borjana uspešno je zamenio Zoran Popović u grunoj fazi Lige Evrope u jesen 2020. godine. Crveno-beli su bili u vanrednoj situaciji, pola tima je bilo zaraženo, ali su se mimo svih očekivanja igrači Dejana Stankovića vratili sa pobedom iz Razgrada (1:0). Velike zasluge imao je i Zoran Popović.

Sada je na Marku Iliću sličan zadatak.


tagovi

FK Crvena zvezdaMarko Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara