©AFP
©AFP

Mamurluk je prošao, Siti je ponovo gladan i želi ono što nikome nikada nije pošlo za rukom

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.04.24. | 12:41

Real u revanšu četvrtfinala Lige šampiona stiže na Etihad, stadion na kojem nije slavio ni na jednom od prethodnih pet gostovanja, ali kako Karlo Ančeloti kaže - tradicija je tu da bi se rušila

Prošle godine je ispisao klupsku, ove bi mogao da promeni celokupnu fudbalsku. Tripla kruna, iako već viđen, poduhvat je kakav je, potvrđuje to i istorija, teško ostvariv. Ali ipak - ostvariv. Međutim, Mančester Siti ima priliku da uradi nešto što nikome nije pošlo za rukom u Evropi. Da 'tripletu' odbrani. I na dobrom je putu da to učini.

Na tom putu prvi naredni rival biće mu u revanšu četvrt finala Lige šampiona Real Madrid (prvi meč 3:3). Može biti i najizazovniji do kraja sezone, jer iako kladionice favorizuju aktuelnog šampiona Evrope, Real je istinski vladar Starog kontinenta i kao takav u svakom trenutku sposoban da bilo kome pomrsi račune. Poučen iskustvom iz prethodnih sezona, vrlo dobro to zna i Mančester Siti.

Izabrane vesti

A, opet, isti taj Mančester Siti nas je naučio da nikada ne sumnjamo u njegovu moć i sposobnost pomeranja granica. Misiju u koju se pak upustio ove sezone niko u Evropi nije uspeo da završi. Pokaznu vežbu na temu odbrane triple krune u svetu mogu da drže jedino Ouklend Siti (Novi Zeland) i egipatski Al Ahli. U Evropi - niko. Trofeje u domaćem šampionatu, nacionalnom Kupu i Ligi šampiona, odnosno nekadašnjem Kupu šampiona, kroz istoriju su u istoj sezoni uspevali da objedine Seltik (1966/67), Ajaks (1971/72), PSV (1987/88), Mančester Junajted (1998/99), Inter (2009/10), Barselona i Bajern. Katalonski i minhenski klub čak dva puta, međutim, ali nijedan ni drugi u uzastopnim sezonama (Barsa 2008/09 i 2014/15, Bajern 2012/13 i 2019/20).

Probaće Mančester Siti, jer kako priznaje Bernardo Silva, spoznaja da bi mogli da učine nešto neviđeno pogonsko je gorivo njemu i saigračima.

"Želimo da stvorimo to nasleđe. Bilo je trenutaka kada nismo igrali dobro, nismo kontrolisali utakmice i primali mnogo kasnih golova, što za nas nije normalno. Tim koji je osvojio tripletu vratio se sa mamurlukom, ali opet imamo tu glad da pobeđujemo svaka tri dana", poručio je portugalski vezista, ali i podsetio da je linija između uspeha i neuspeha toliko tanka da može da stane u ta dva slova što je razlikuju.

- MANČESTER SITI OSVAJA PREMIJER LIGU - 1,40 -

Naime, samo tri dana nakon revanša četvrtfinala sa Realom na Etihadu, novopečenog lidera Premijer lige očekuje utakmica polufinala sa Čelsijem na Vembliju u FA kupu.

"U nedelju dana možemo da izgubimo sva tri takmičenja, tako da moramo da ostanemo fokusirani i odradimo posao dobro do kraja. Pre dve nedelje kada smo igrali protiv Arsenala (0:0 u Premijer ligi, prim. aut.) sve je izgledalo izgubljeno. Sada izgleda kao da će Siti osvojiti Ligu. To je prelepa strana fudbala. Sve se menja tako brzo."

Jedna stvar se, makar do danas, nije menjala u međusobnim okršajima Mančester Sitija i Real Madrida - učinak Kraljevskog kluba na Etihadu. Rivalstvo dva tima nije dugo, datira od 2012. godine, kada su se sastali u grupnoj fazi Lige šampiona. Od tada koplja su, ne računajući aktuelnu sezonu, ukrštali još četiri puta u nokaut fazi, i nijednom Real nije slavio na tlu Engleske. U prva dva gostovanja plavom delu Mančestera uspevali su da izvuku remi, a kako je vreme prolazilo i Sitijeva sa dolaskom Gvardiole rasla, Blankosi su postajali sve nemoćniji. Tri poslednja duela na Etihadu u tri poraza Reala od kojih dva sa po četiri gola u mreži. Pre godinu dana na istom ovom mestu doživeo je i poniženje (4:0).

"Mislim da smo zaboravili šta se tada dogodilo. Fokusirani smo samo na sutrašnju utakmicu, mislimo samo na ono što se desilo prošle nedelje. Tradicija kaže da Real nikada nije slavio na Etihadu? Tradicija je tu da bi se rušila", poručio je između ostalog Karlo Ančeloti na konferenciji uoči revanša.

- MANČESTER SITI OSVAJA LIGU ŠAMPIONA - 2,75 -

Delom i zbog te tradicije, Siti je izraziti favorit večeras, kao i zbog činjenice da italijanski stručnjak neće moći da računa na suspendovanog Oreljena Čuamenija i odranije povređene Davida Alabu i Tiba Kurtou. Eder Militao se u međuvremenu oporavio i priključio timskim treninzima, ali prema najavama madridskih medija nije dovoljno spreman da počne utakmicu, te će rupu nastalu izostankom francuskog veziste u srcu odbrane popuniti u poslednje vreme nepoverljivi Naćo. To bi ujedno trebalo da bude jedina promena u startnoj postavi madridskog tima u odnosu na prvi meč.

U Sitiju će ih biti više. Pre svega, Kevin de Brujne, kojem se slošilo pred početak meča na stadionu Santijago Bernabeu, biće spreman da zaigra umesto Matea Kovačića, koji ga je odmenio u prvom meču, dok pojedini britanski mediji najavljuju i povratak u startnu postavu Kajla Vokera, što će se ponajmanje dopasti Vinisijusu Žunioru, budući da je iskusni Englez jedini od Sitijevih defanzivaca sposoban da brzinom parira brazilskom napadaču. Što je uostalom pokazao u prethodnih sezona.

Oči engleske fudbalske javnosti posebno će biti uprte u Fila Fodena i Džuda Belingema, dvojicu kandidata za poziciju 'desetke' u nacionalnom timu za predstojeće Evropsko prvenstvo. Za razliku od Fodena, koji je evrogolom doneo izjednačenje Sitiju (gol za 2:2) u prvom meču, Belingem partijom od pre osam dana nije nikoga oduševio. Ipak, uverava da je spreman za večerašnji duel.

"Nervozniji sam zbog konferencije za medije. Ovo su utakmice zbog kojih dolazite u Real Madrid. Ne mogu da dočekam da izađemo na teren i zaigramo", poručio je fudbaler Reala.

"Siti je osvajač triplete, naravno da ljudi misle kako su onu favoriti. Oni su neverovatan tim , ali verujemo u nas i naše sposobnosti. I mi smo vrlo dobar tim. Mi smo Real Madrid", zaključio je Belingem.

MANČESTER SITI - REAL MADRID, 21.00

Stadion: Etihad (Mančester)

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Najavljeni sastavi

MANČESTER SITI (4-1-4-1): Ederson - Voker, Stons, Dijas, Gvardiol - Rodri - Silva, Foden, De Brujne, Griliš - Haland

REAL MADRID (4-4-2): Lunjin - Karvahal, Naćo, Ridiger, Mendi - Valverde, Kros, Kamavinga, Belingem - Rodrigo, Vinisijus


LIGA ŠAMPIONA, četvrtfinale

Utorak

Barselona - Pari Sen Žermen 1:4 (1:1), prvi meč 3:2

Borusija Dortmund - Atletiko Madrid 4:2 (2:0), prvi meč 1:2

Sreda

21.00: (2,65) Bajern (3,40) Arsenal (2,80)

21.00: (1,70) Mančester Siti (4,10) Real Madrid (5,20)


tagovi

Mančester SitiReal MadridLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara