©AFP
©AFP

Malo sreće, 'najbolji trener na svetu' i dokaz da se može bez zvezda i zvezdica

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.04.24. | 10:13

U sezoni koja je trebalo da bude tranziciona, kada su očekivanja bila na minimumu, Luis Enrike je učinio da na Parku prinčeva maštaju o istorijskoj 'tripleti'

Probali su praktično sve što je u njihovoj kako bi bacili fudbalski svet pod noge. Pokušali sa Kilijanom Embapeom - nije uspelo. Pa su mu dodali i Nejmara, nije vredelo. Pridružio im se i Lionel Mesi, opet ništa. I taman kada su počeli da shvataju da novac i nije baš garancija uspeha, kada su odlučili da rasformiraju 'pariske Galaktikose' na pogon petrodolara, u sasvim izvesno oproštajnoj sezoni poslednjeg člana gorepomenutog trija, Pari Sen Žermen se ozbiljno primakao cilju. Grad svetlosti sanja tripletu.

Sveci su na sedmom nebu, svi ostali se pitaju kako je došlo do toga da u sezoni kada očekivanja odavno nisu bila manja - posebno u eri katarskih vlasnika - Pari Sen Žermen mašta o istorijskom uspehu. I sve mu je bliži. Naser al Kelaifi će reći jer 'imaju najboljeg trenera na svetu'.

Izabrane vesti

I mada se većina neće složiti sa tom konstatacijom, koju je prvi čovek šampiona Francuske ionako izneo pod utiskom trijumfa nad Barselonom i prolaska u polufinale, udeo Luisa Enrikea u dosadašnjim rezultatima pariskog kluba je nemerljiv.

"Radili smo na taktici cele prošle nedelje, trenerova taktika je perfektna", poslao je Usman Dembele zasluge za prolaz dalje za račun 53-godišnjeg stručnjaka.

Da je perfektna, složiće se opet mnogi - nije. Fudbalerima francuskog tima bilo je potrebno mnogo vremena da se prilagode Enrikeovom stilu fudbala zasnovanom na posedu i nisu uvek izgledali kohezivno, a njihova igra tečno. Dalo se to primetiti i tokom dvomeča sa Barselonom. Ali strateg iz Hihona naučio je svoju ekipu iskustvom stečenim prevashodno u Barseloni i španskog reprezentaciji da pati, da i kada dobije udarac ustane i ne odustane. Uspeo je da uradi ono što nijednom od njegovih prethodnika u prošloj deceniji nije pošlo za rukom u svlačionici prepunoj zvezda i zvezdica: da od grupe igrača sastavi tim.

"Osećam ponos. Ovo je jedan od najboljih trenutaka otkako sam stigao u Pariz. Želimo da proslavimo ovo, ali nije gotovo. Igrači, stručni štab i trener su pokazali da smo tim. Veliki tim", blistao je Al Kelaifi u srcu Katalonije.

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Milan na San Siru, Barsu na Nou Kampu, PSŽ na Parku prinčeva?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

Reći će mnogi 'najnesavršeniji' tim od svih otkako su katarski vlasnici u formiranje istog uložili milijardu i kusur evra, ali tim koji je kupio poverenje navijača kao nijedan drugi. Mnogim stvarima, ali prevashodno rezultatima, koje pride niko nije očekivao. Makar ne da se njihov klub u sezoni označenoj kao tranzicionoj nađe među četiri najbolja u Evropi. U Ligi 1 će izvesno odbraniti titulu (deset poena više i meč manje od Bresta), a povrh svega plasirao se i u finale Kupa Francuske (protiv Liona), koje nije osvojio još od 2021. godine.

Na Parku prinčeva i oko njega, makar javno, i dalje niko ne priča o njoj, ali tripleta sve više postaje realnost, iako bi u potencijalnom finalu Lige šampiona Pari Sen Žermen izvesno bio autsajder.

Ne treba nikako isključiti ni sreću kao važan faktor na tom putu. Enrike tvrdi da bi i bez njega Parižani slavili na Možuiku, ali crveni karton Ronalda Arauha iz 29. minuta revanša značajno je uticao na nastavak meča i sam ishod istog. Žreb je takođe bio blagonaklon prema francuskom klubu te je sa njegovog puta sklonio 'teškaše' poput Real Madrida, Mančester Sitija i Bajerna, dodelivši mu prvo Real Sosijedad u osmini finala, potom i po mišljenju mnogih 'nikad slabiju Barselonu' u četvrtfinalu.

Valja podsetiti i da su Sveci, i pored činjenice da su se letos ratosiljali Lionela Mesija, Nejmara, Serhija Ramosa, Marka Veratija i još nekolicine fudbalera, ponovo proknjižili minus u klupskoj kasi od oko 250.000.000 evra na nove igrače. Mahom mlade, neiskusne, što potvrđuje i prosek godina startne postave koju je Enrike izveo na megdan Sosijedadu u osmini finala od 23 godine i 361 dana, najmlađe sa kojom je Pari Sen Žermen ikada istrčao na teren utakmice elitnog evropskog takmičenja.

Ramos, Škrinjar, Vitinja, Li i Zair Emeri (©AFP)Ramos, Škrinjar, Vitinja, Li i Zair Emeri (©AFP)

Delom i zbog toga, plasman među četiri najbolja u Evropi niko nije očekivan. Niti su ga na Parku prinčeva zacrtali kao cilj za aktuelnu sezonu. Kada je Enrike letos preuzeo tim, francuski mediji pisali su o nameri čelnika kluba da se okrenu drugačijoj filozofiji od one zbog koje su srljali iz neuspeha u neuspeh, da se otarase zvezda i zvezdica i okrenu mladim i perspektivnim igračima, onima sa najvećim potencijalom u svetu fudbala.

"U procesu smo izgradnje novog identiteta, sopstvenog stila, principa igre, napadačke igre i nove kulture. Liga šampiona uopšte nije naša opsesija, sa tim je završeno", izjavio je Al Kelaifi početkom oktobra. Sedam meseci kasnije, njegov tim je u polufinalu istog takmičenja, prvi put od 2021. godine, a ukupno treći od Kataraca na čelo kluba.

Naredni rival – Borusija, tim koji je ove godine u grupnoj fazi već dobio na Parku prinčeva (2:0), a potom i remizirao sa istim na Vestfalenu (1:1).

"Sjajna prilika", prokomentarisao je Usman Dembele dvomeč sa još jednim svojim bivšim timom u Ligi šampiona, svestan da će Parižani imati ulogu favorita u njemu. A, ako je i opravdaju, eto njih u finalu. Tamo je već, kako nas je fudbal naučio, sve moguće. Posebno kad imaš priliku da ispišeš klupsku istoriju.

Ko je u Parizu letos mogao da pretpostavi da će je dočekati ove sezone...


tagovi

Luis EnrikePari Sen ŽermenLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara