Džonatan Burkart (©Reuters)
Džonatan Burkart (©Reuters)

Majncova škola opet radi: Džonatan Burkart, novi biser nemačkog fudbala

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.11.21. | 12:54

Kapiten mlade reprezentacije Pancera pokušaće da nastavi golgetersku seriju u Bundesligi protiv Borusije Menhengladbah (20.30), na otvaranju 11. kola

Nekoliko zanimljivih igrača podarila je Majncova akademija evropskom fudbalu u poslednjih nekoliko godina. Andre Širle, Manuel Fridrih, Stefan Bel, Roman Nojsteter, Suat Serdar, Stefan Ilsanker, Ridl Baku… Svi oni su prošli kroz klub gde su svojevremeno trenerski zanat pekli Jirgen Klop, Tomas Tuhel i Sandro Švarc. Ove sezone je u prvi plan isplivao još jedan napadač, 21-godišnji Džonatan Burkart, prema svim procenama nova zvezda nemačkog fudbala.

Mladi ofanzivac igra četvrtu sezonu u seniorskom fudbalu, a već sada mu je ona najuspešnija po individualnoj statistici. U prvih 10 kola Bundeslige Burkart je postigao pet golova, dodao je tome i tri u Kupu Nemačke, a od 20.30 časova pokušaće da sruši Borusiju iz Menhengladbaha na otvaranju 11. kola.

Izabrane vesti

20.30: (2,80) Majnc (3,35) Borusija Menhengladbah (2,70)

Burkart je standardan u mladoj reprezentaciji Nemačke, gde je čak i kapiten. Odigrao je 15 utakmica za mlade Pancere i postigao šest golova. Ipak, u klupskom fudbalu nije odmah zablistao po prelasku iz omladinskog u prvi tim.

Sezone 2018/2019 i 2019/2020 bile su više probne za 181 centimetara visokog špica. U prvoj je odigrao 260 minuta, u drugoj 250, a svoj prvenac postigao je tek u junu 2020. protiv Borusije Dortmund.

Time je kupio poverenje stručnog štaba i prošle sezone je bio akter na 29 od 34 meča u Bundesligi. Neke kao starter, na većinu je ulazio sa klupe, a šampionat je okončao sa po dva gola i asistencije. Tokom leta je iz Majnca otišao Robin Kvaison, u Al Etifak iz Saudijske Arabije, gde mu je sada trener naš Vladan Milojević. Majnc je na pozajmicu iz Uniona angažovao Markusa Ingvartsena, ali je prednost na početku sezone u startnoj postavio dobio Burkart. I to se konačno isplatilo…

Crveno-beli su pobedili na tri od prva četiri meča, uz jedan gol mladog napadača protiv Hofenhajma. Usledila je potom mini kriza i tri uzastopna poraza, ali su u poslednja dva kola ponovo na pobedničkom koloseku. Burkart je na poslednja tri meča dao četiri gola, jedan protiv Dormunda, dva protiv Augzburga (4:1) i jednom protiv Arminije (2:1). Sada je 21-godišnjak najbolji strelac ekipe i sedmi je na listi strelaca Bundeslige. Efikasniji je od Tomasa Milera, Erika Forsberga, Vinčenca Grifa

Burkart je prve fudbalske korake napravio u rodnom Darmštatu, a u Majnc se preselio sa 14 godina. Prošao je sve mlađe selekcije reprezentacije Nemačke, a najčešće su ga poredili po stilu igre sa Miroslavom Kloseom.

Netipično za svoje vršnjake, Burkart potpuno izbegava društvene mreže.

To je izmišljen svet u kojem vam stižu ili previše pozitivne ili totalno negativne informacije. Ljudi žele da stvore o sebi savršenu sliku, a ja ne želim da učestvujem u tome. Funkcionišem sasvim dobro i bez društvenih mreža. Ništa ne propuštam, samo me ništa ne ometa“, kazao je jednom prilikom Burkart.

Majnc je savladao Menhengladbah na poslednjem njihovom okršaju, 20. februara. Tada je na Borusija parku slavio sa 2:1, a Burkart je igrao od 69. minuta.

Tim trijumfom je prekinuo niz Ždrebaca u međusobnim mečevima od pet pobeda. Bila je to prva pobeda Majnca na poslednjih devet susreta.

Sada se Majnc nalazi u seriji od tri uzastopna trijumfa, pošto je između prvenstvenih mečeva eliminisao Arminiju i iz Kupa Nemačke. Tamo je Menhengladbah ipak ostvario veći uspeh, eliminisao je Bajern sa nestvarnih 5:0. Na krilima tog uspeha je u prošlom kolu savladao i Bohum, sa 2:1.


tagovi

Džonatan BurkartMajncBorusija Menhengladbah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara