Dani Karvahal (©AFP)
Dani Karvahal (©AFP)

Lokalni dečko predodređen da uspe i Murinjov propust koji je Ančeloti ispravio

Vreme čitanja: 6min | ned. 02.06.24. | 11:48

Od postavljanja kamena temeljca za trening centar Reala do ulaska u istoriju evropskog fudbala - razvojni put Danija Karvahala na Santijago Bernabeuu

Ponovo je postala viralna. Ta slika iz maja 2004. godine. Na njoj Alfredo di Stefano i u tom trenutku nepoznat plavokosi dečak iz Realove akademije sa popularnom 'šerpa' frizurom, počastvovan da u društvu legende kluba položi kamen temeljac za izgradnju tada najvećeg trening centra u svetu. Isti onaj dečak koji će dve decenije kasnije na kultnom Vembliju ući u istoriju evropskog fudbala.

Dani Karvahal i Alfredo di StefanoDani Karvahal i Alfredo di Stefano

Kada sa društvom budete sastavljali idealan tim prethodne decenije, teško da ćete baš njega staviti kraj desne aut-linije. Nije najproduktivniji u napadu niti tehnički savršen, a nije ruku na srce ni preterano atraktivan. Međutim, teško ćete u današnjem fudbalu pronaći desnog beka pouzdanijeg od Danija Karvahala, od sinoć šestostrukog prvaka Evrope.

Izabrane vesti

Golom, koji je sa svojih 174 centimetara postigao posle kornera u 74. minutu, Karvahal je najavio scenario kakav smo mogli i da predosetimo još od one stative Niklasa Filkruga sa sredine prvog poluvremena, a sebi, Luki Modriću, Naću i Toniju Krosu obezbedio ulaznicu u klub Paka Henta, do juče jedinog fudbalera sa šest 'ušatih' trofeja. S tim da se 32-godišnji defanzivac izdvaja po tome što je, za razliku od ostalih, jedini počeo svako od šest finala Lige šampiona.

Rođen u Leganesu, predrađu španske prestonice, Karvahal je u klub za koji oduvek navija stigao kao desetogodišnjak, nepune dve godine nakon što je Zinedin Zidan 'zakucao' Leverkuzen u glazgovskom finalu, donevši Realu deveti trofej prvaka Evrope. Predodređen za velika dela, reklo bi se, samo što je zbog propusta Žozea Murinja malo falilo da ne bude tako...

Iako nenametljiv, Dani je borbenošću i zavidnom tehnikom kupovao poverenje trenera mlađih kategorija, a bio je i deo Kastilje (Realov B tim), koja je 2012. godine posle pet sezona izborila promociju u Segundu. Bio je to tim koji su između ostalih činili i Denis Čerišev, Ruben Sobrino, Alvaro Morata, Hese Rodriges te Hoselu, Lukas Vaskes i Naćo, koji su sinoć zajedno sa Karvahalom u timu slavili na Vembliju. Međutim, dok su Morata i Hese, u tim trenucima označeni kao najtalentovaniji u ekipi, dobili poziv Žozea Murinja da se priključe prvotimcima, tada 20-godišnji nije ni dobio priliku da debituje u Primeri. Umesto toga, prodat je Leverkuzenu za tričavih 5.000.000 evra.

Dani Karvahal (©AFP)Dani Karvahal (©AFP)

"Igrao sam ispred Karvahala na desnom krilu i znao sam da iza sebe imam - avion. Znao sam da će ući u istoriju sa Realom. Murinjo me je 'ubio' jer sam javno rekao da ne razumem zašto je otišao u Bajer. Znao sam da je spreman za prvi tim od svog prvog dana u Kastilji. Bilo je tako jasno", prisetio se pre nekoliko dana u razgovoru za Atletik Huanfran Moreno, njegov saigrač iz Kastilje.

I bio je u pravu. Karvahalova debitantska sezona u seniorskom fudbalu bila je kao iz bajke. Prvu utakmicu presedeo je na klupi, sredinom sezone izostao iz protokola, a jednom ušao u igru na poluvremenu. Svaki od preostalog 31 meča u Bundesligi Španac je počeo u startnoj postavi, a učinak od jednog gola i osam asistencija doneo mu je nominaciju za tim sezone u Nemačkoj i Realu poslao jasan signal da se ogrešio o njega. Srećom, Madriđani su se obezbedili povrantom klauzulom i za svega milion i po više od sume za koju su ga prodali vratili ga kući svega 12 meseci kasnije.

Kada se vratio na Bernabeu, Murinjo više nije bio tu, a njegov miljenik Alvaro Arbeloa kucao je na vrata četvrte decenije života. Sve je bilo spremno za smenu na desnom beku, a taj trenutak prepoznao je i Karlo Ančeloti, koji je istog leta nasledio Murinja na klupi. Karvalu nije bilo potrebno mnogo vremena da se nametne, u potpunosti je istisnuo devet godina starijeg kolegu iz tima i odigrao važnu ulogu u osvajanju dugo čekane 'La Decime'. Ostalo je, što se kaže - istorija.

Od tog trenutka Karvahal je postao nezamenljiv na poziciji desnog beka. U šesto finala Lige šampiona koje je Real igrao u poslednjih 11 godina samo je desna strana odbrambene linije ostala nepromenjena. Na štoperskim pozicijama menjala su se sedmorica fudbalera (Rafael Varan, Serhio Ramos, Pepe, Eder Militao, Ridiger, David Alaba, Naćo), na levom boku trojica (Ferlan Mendi, Fabio Koentra, Marselo). Desni je sve vreme bio rezervisan za Karvahala. Menjali su se treneri u Realu, zatvorio je Ančeloti čitav ciklus u kojem su na klupi madridskog kluba sedela još četvorica trenera između njegova dva mandata (Rafael Benites, Đulen Lopetegi, Santijago Solari i Zinedin Zidan dva puta), ali nijedan od njih ni u jednom trenutku nije posumnjao u Karvahalove kvalitete.

Da je tako govori i podatak da je od njegovog povratka u klub Real samo još jednom pazario desnog beka - Alvara Odriosolu leta 2018. godine - a i ta je kupovina bila prinudna, jer su tokom prethodne sezone Karvahalu ustanovljeni srčani problemi. Ispostavilo se to kao jedan od većih promašaja u istoriji kluba. Ubrzo je postalo jasno da fudbaler ponikao u Sosijedadu nije taj, da mesto kraj desne aut-linije pripada isključivo Karvahalu.

Njegov najveći neprijatelj tokom svih ovih godina bile su njegove povrede. Samo u periodu od 2020. do 2023. propustio je preko 50 utakmica zbog problema sa mišićima, a ni ranije situacija nije bila znatno bolja. I dok je fudbalska javnost verovala da je njegovo vreme prošlo, Real ga je u julu 2021. nagradio novim četvorogidišnjim ugovor, a Karvahal osetio potrebu da se oduži za poverenje. Rešenje je bilo promena ishrane. Kako bi prekinuo agoniju prouzrokovanu prečestim povredama, Španac je odlučio da poseti cenjenog nutricionistu u Milanu.

"Dijeta je bila pomalo čudna i stroga, ali mi je to odgovaralo. I šta god je dobro za mene, radiću to, makar to značilo da treba da jedem brokoli ujutru, popodne i uveče", otkrio je Karvahal pre nešto više od godinu i po dana. Od tog trenutka propustio je samo šest mečeva zbog povreda od kojih samo jednu u Ligi šampiona ove sezone na startu grupne faze (u poslednjem kolu protiv Uniona odmarao, u prvom meču sa Bajernom bio suspendovan), a gol postignut sinoć protiv Dortmunda značio mu je još više zbog činjenice da je finala sa Atletikom 2016. u Milanu i 2018. sa Liverpulom u Kijevu završavao ranije upravo zbog povreda.

"Samo sam potrčao da proslavim. U sebi sam osetio neki bes, hteo sam da poručim: 'Evo me!' Gol samo pokazuje koliko sam bio samouveren. Preko 20 godina stvaram istoriju sa ovim timom. Kada sam čuo poslednji zvižduk bio sam zaista emotivan. Stigao sam ovde kao dete. I još uvek sam ovde!"

Makar još godinu dana, jer tada mu ističe ugovor. U januaru će napuniti 33 godine i znajući kako se Real ophodi prema igračima u četvrtoj deceniji života, bili oni legende kluba ili ne, njegova budućnost na Santijago Bernabeuu postaće tema. Uostalom, Marka je još početkom ove godine pisala kako u Madridu već usmeravaju pogled ka Đironinom Janu Koutu, jer je ekipi potrebna sveža krv. Samo što u Karvahalu ona i dalje ključa, iako su pre godinu i po dana svi mislili drugačije.



tagovi

Dani Karvahal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara