Stadioni Spartaka, Košica, Žiline, Trenčina, Slovana i DAC-a (©Wikipedia)
Stadioni Spartaka, Košica, Žiline, Trenčina, Slovana i DAC-a (©Wikipedia)

Ligi sa jednom od najslabijih poseta nije pomogla ni izgradnja novih stadiona

Vreme čitanja: 9min | sub. 27.07.24. | 08:33

U novom šampionatu Slovačke, koje će zvanično biti otvoreno ove subote od 18 časova, Slovan iz Bratislave će krenuti po sedmu uzastopnu, a ukupno 15. titulu

Po mnogo čemu su Srbija i Slovačka slični. Narodi vuku poreklo sa istog prostora, nije velika razlika u broju stanovnika koji sada živi na njihovim teritorijama, poseduju prosečna fudbalska prvenstva sa jednim klubom koji godinama već dominira i muče istu muku – kako da privuku gledaoce na stadion.

Te boljke su Slovaci i te kako svesni, pokušavaju na razne načine da se izbore sa time. Za slučaj da uspeju, a prošle sezone su popravili malo brojke u odnosu na to kakve su bile godinu dana ranije, ne bi bilo loše da i u FS Srbije prate napredak i probaju barem nešto da prepišu. Kakva će tačno biti poseta Nike lige saznaćemo veoma brzo, pošto ove subote od 18 časova počinje nova, 32. sezona.

Izabrane vesti

U sezoni 2023/2024 Slovaci su pobedili Srbiju po prosečnoj poseti u fudbalskom šampionatu, mada nekoliko faktora je uticalo na to. No, pre nego što uđemo u dublju analizu, moramo da pomenemo da su podaci o prosečnoj poseti možda malo "frizirani", jer prema njima IMT i Voždovac kao dva ubedljivo najslabije posećena tima Mozzart Bet Superlige su u proseku imali po 457, odnosno 530 gledalaca po meču. Tu brojku su verovatno malo „izvukla“ gostovanja Crvene zvezde i Partizana, mada u prenosima se neretko viđalo da na stadionu u Zaplanjskoj ulici ne bude više od pedesetak ljubitelja fudbala. Klubovi u takvim situacijama umeju da „zaokruže“ posetu na neku malo veću cifru i to bude zavedeno kao zvaničan podatak, ali pretpostavićemo da i Slovaci rade isto, odnosno da je odnos posete ta dva prvenstva izjednačen.

18.00: (2,50) Železijarne Podbrezova (3,45) Žilina (2,55)

Zvanična brojka kaže, prošle sezone je u Slovačkoj bilo 334.907 gledalaca na prvenstvenim mečevima, odnosno 2.537 u proseku po utakmici. Mozzart Bet Superligu odgledalo je 551.569 gledalaca, ali kako se igra više utakmica, prosek je slabiji – 2.377 po meču. Naravno, pokvarili su tu brojku u određenoj meri bojkot Partizanovih navijača protiv uprave kluba i činjenica da je Novi Pazar, tradicionalno jedan od popularnijih klubova u zemlji, zbog kazni određen broj mečeva morao da igra na zaključanom stadionu. Ipak, pitanje je da li bi i sa njima poseta bila veća nego u Slovačkoj. Od relevantnijih fudbalskih liga samo je Slovenija imala goru posetu prošle sezone (1.279 po meču), ali mora da se uzme u obzir i to da je reč o daleko manjoj državi.

No, vratimo se na Slovake. U prošloj sezoni prosek jeste bio bolji nego godinu dana ranije (2.333), ali to je samo blagi rast. Najgledaniji klub bio je DAC iz Dunajske Strede, koji je uspeo da napravi neku zanimljivu promađarsku priču i da animira u proseku oko 5.422 gledaoca. Više od „večitog“ šampiona Slovana iz prestonice Bratislave, kojeg je gledalo 5.059 navijača. Nedovoljno da se ispuni makar četvrtina Nacionalnog stadiona, na kojem igra Slovan (kapacitet 22.500 mesta). Očigledno da su se Slovanovi navijači malo zasitili domaćeg prvenstva, u kojem su osvojili proletos šestu uzastopnu titulu, pošto na evropskim utakmicama imaju oko 15.000 navijača.

Štoper Slovana Guram Kašija (©Reuters)Štoper Slovana Guram Kašija (©Reuters)

Solidnu posetu, za slovačke uslove, imao je i Spartak iz Trnave. Zvanično, 4.106 po meču. Svi ostali klubovi bili su značajno ispod cifre od 3.000, mada niko ispod 1.000, kao IMT ili Voždovac. Uz napomenu da se u slovačkom prvenstvu godinama već takmiči 12 ekipa, a ne kao kod nas 16. Takođe, svi klubovi igraju i po pet utakmica manje, što opet koliko-toliko ostavlja prostor navijačima da se užele malo fudbala.

18.00: (1,95) Skalica (3,30) Zemplin Mihalovce (3,80)

Fudbalski savez Slovačke je još pre desetak godina počeo da se bori sa slabom posetom i činjenicom da je, iako zvanično i dalje najpopularniji sport u državi, fudbal često padao u senku hokeja na ledu. Slovaci su izgradili nekoliko novih stadiona, u Bratislavi, Trnavi, Dunajskoj Stredi, Trenčinu i Košicama, dok su drugi renovirani i modernizovani, ali to nije u većoj meri podiglo posetu. Nešto što je pre devet godina i najavio tadašnji trener Žiline Adrijan Gula.

Možda grešim, ali mislim da nije dovoljno da izgradimo nove stadione. Pre mislim da je neophodno da izgradimo slovačkom fudbalu novi identitet“, rekao je tada Gula, i po svemu sudeći u potpunosti bio u pravu, jer poslednjih sezona na većini mečeva niko nije uspevao da napuni ni 50 odsto kapaciteta svojih stadiona.

Kao najčešće razloge za neodlazak na stadion Slovaci navode sumnju u regularnost takmičenja, nedostatak neizvesnosti u šampionskoj trci i osećaj nebezbednosti na stadionima. Zvuči poznato, zar ne?

Najvatrenije pristalice Spartaka iz Trnave (©Wikipedia)Najvatrenije pristalice Spartaka iz Trnave (©Wikipedia)

U teoriji, Nike liga ima sve što joj je potrebno da bude barem malo popularnija. Ove sezone će svih 12 prvoligaša dolaziti iz različitih gradova, sa svih krajeva države. Slovan, Spartak i Skalica predstavljaju zapad Slovačke, DAC i Komarno jug, Trenčin, Žilina i Ružomberok sever, Zemplin i Košice istok, dok su Dukla i Železijarne iz centralnog dela zemlje. Stadione po UEFA standardima imaju Slovan (22.500), Spartak (18.200), DAC (12.700), Košice (12.555), Žilina (10.897) i Trenčin (10.000), koji su ocenjeni sa po četiri zvezdice, te stadioni u Mihalovcima (4.400) i Podbrezovi (4.000), koji spadaju u slabiju kategoriju, ali i dalje odgovaraju svim propisima Evropske kuće fudbala. Srbija u ovom trenutku ne može da se pohvali da klubovi koji učestvuju u elitnom takmičenju imaju takvu infrastrukturu.

Sistem takmičenja je sličan, s tim da ga Slovaci godinama već nisu menjali i potpuno se ustalio. Tih 12 klubova, koliko igra u eliti, sastaju se međusobno po dva puta svako sa svakim. Posle 22 kola liga se deli na dva dela, najboljih šest timova ide u plej-of, preostalih šest u plej-aut i borbu za opstanak. U obe faze se igra još po 10 kola, tako da u svakom okršaju timovi budu i domaćini i gosti jednak broj puta.

Isto kao što je i kod nas, na kraju ove sezone prvak će u Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za Ligu konferencije, dok će osvajač kupa da se bori za Ligu Evrope. Samo u slučaju da prvak osvoji i kup putnika u Ligu Evrope će odrediti prvenstvo. Prema UEFA koeficijentu prvenstvo Slovačke je 25. na rang listi, za šest pozicija lošije od Mozzart Bet Superlige Srbije.

--------------------------

SVI ŠAMPIONI SLOVAČKE

14 – Slovan Bratislava

7 – Žilina

2 – VSS Košice, Petržalka, Inter Bratislava, Trenčin

1 – Spartak Trnava, Ružomberok

--------------------------

Većinu timova u Nike ligi činiće domaći fudbaleri, 63 odsto lige. Ostalih 37 odsto nema pasoše, zbirno 121 fudbaler. Najviše je naravno Čeha (16), a slede ih Nigerijci (14), Mađari (12), te igrači iz Gane (7). Toliko će ove sezone biti i srpskih fudbalera, posle dolaska Luke Zorića i Andrije Katića ovog leta u Trenčin. Doskorašnjeg vezistu Radničkog iz Kragujevca i golmana Voždovca u tom timu su sačekala već dvojica srpskih fudbalera, defanzivac Lazar Stojsavljević i ofanzivni vezista Armin Đerlak, koji su bili tu i prošle sezone. Trener im je takođe sunarodnik, nekadašnji strateg Partizana, Vojvodine i Voždovca Ilija Stolica. On je jedini srpski strateg u ligi.

U Slovan se, posle pozajmice turskom drugoligašu Umranijeu, ovog leta vratio Ivan Šaponjić. Mada, na 26-godišnjeg centarfora ne računa trener Vladimir Vajs i on će najverovatnije ponovo promeniti sredinu. Dok to ne učini, računaćemo ga među naše predstavnike u Slovačkoj.

Tamo su još nekadašnji golman Partizana, a sada čuvar mreže DAC-a Aleksandar Popović i bivši vezista Rada, Crvene zvezde i surduličkog Radnika Filip Bainović, koji brani boje Spartaka iz Trnave.

Aleksandar Popović (©Starsport)Aleksandar Popović (©Starsport)

Prvi favorit za osvajanje titule i ove sezone će biti Slovan. U prošlom šampionatu je na kraju imao +15 u odnosu na najbližeg pratioca DAC, a ta razlika bi bila i veća da u poslednjih nekoliko kola nije vezao poraze usled toga što je igrao u kombinovanim sastavima.

Najbolji strelac i najveći junak prošlosezonskog uspeha, jermenski reprezentativac Tigran Bersenjan (13 golova i 11 asistencija) i dalje je u klubu. Tu je i mlada nada, 19-godišnji Nino Marčeli, na kojem bi Slovan u budućnosti mogao da zaradi ozbiljan novac, a ovog leta je za 700.000 evra od Specije otkupljen standardni napadač reprezentacije Slovačke David Strelec, koji je prošle sezone bio u Bratislavi na pozajmici. Ovaj 23-godišnji centarfor je Slovanovo dete, računajući i prvi mandat već je sakupio 116 nastupa za najtrofejniji slovački klub, što dovoljno govori o tome koliko je važan šraf u Vajsovoj mašineriji. Tim su ovog leta pojačali još Julijus Šoke (Aris Limasol), Jurij Medvedev (Soči), Dominik Takač (Spartak Trnava), Marko Tolić (Dinamo Zagreb) i Alen Mustafić (Odense), mada nijedan transfer Slovacima nije tako zvučan kao dolazak Roberta Maka iz Sidneja. Ovaj 33-godišnji krilni napadač, koji je tokom karijere igrao za PAOK, Zenit, Konju i Ferencvaroš, vraća se iz Australije posle dve sezone kao slobodan igrač. Mak je odigrao 81 meč za nacionalni tim Slovačke i očekuje se da postane ključni fudbaler Slovana u borbi za novu titulu, ali i plasman u Ligu šampiona.

Za sada je Slovan na dobrom putu da se nađe u 3. kolu kvalifikacija za elitno takmičenje. Prvu prepreku, makedonsku Strugu, preskočio je lako sa dve pobede (4:2 i 2:1), dok je u sredu u 1. meču 2. kola u Sloveniji odigrao 1:1 sa Celjem, pa će imati u revanšu lepu priliku da pred svojim navijačima zakaže megdan sa boljim iz dvomeča kiparskog APEOL-a i moldavskog Petrokuba. Pošto smo već pisali o navijačima, pomenimo to da je u Sloveniji oko 700 pristalica iz Slovačke bodrilo Slovan, a zbog njih će klub iz Bratislave morati da uplati 17.625 evra na račun UEFA. Na ime kazni, 10.000 evra zbog toga što su navijači nesportsko skandirali, a ostatak zbog bacanja predmeta na teren.

Navijači Slovana još dolaze na međunarodne utakmice (©Reuters)Navijači Slovana još dolaze na međunarodne utakmice (©Reuters)

Biće interesantno videti i šta će se desiti na polusezoni po pitanju statusa dugogodišnjeg aduta Slovana, sada praktično već jedne od legendi kluba, Aleksandra Čavrića. Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije je prošle zime otišao na jednogodišnju pozajmicu u japanskog prvoligaša Kašimu Antlerse, ali postoji realna mogućnost da se na polusezoni vrati u Bratislavu. Očigledno je da 30-godišnji ofanzivac svoju budućnost vidi u Slovačkoj, čim je ove godine uzeo i tamošnje državljanstvo.

Kada pričamo o borbi za titulu, tri kluba se svrstavaju među najozbiljnije Slovanove konkurente – DAC, Spartak i Žilina. Upravo su tim redosledom na tabeli i završili prošli šampionat, mada ih je razdvajalo samo tri poena, bukvalno nijanse.

20.30: (6,50) Komarno (4,20) Slovan Bratislava (1,45)

DAC je u odnosu na prošlu sezonu podmladio ekipu, nastavio je sa filozofijom forsiranja talentovanih fudbalera. Otišla su tokom leta trojica iskusnijih, Ales Čermak (29) u Bohemijans, Igor Haratin (29) u Kolos i Miroslav Kačer (28) u Žilinu. Ugovor je raskinuo Pape Šeik (26), a od značajnijih odlazaka istakao se i transfer 21-godišnjeg crnogorskog napadača Matije Krivokapića u Đer. Kao zamene za njih dovedeni su iz Mađarske 21-godišnji Damir Redžić (B tim Ferencvaroša) i 19-godišnji Mate Tuboli (Đer), dok su iz domaćeg prvenstva angažovani 19-godišnji vezista Mahmadu Badžo (Podbrezova) i 20-godišnji golman Atila Nemet (Samorin), koji će biti Popovićeva rezerva.

Spartak je značajno izmenjao tim, doveo je osam novajlija, pošto je isto toliko igrača otišlo tokom leta. Posebno je bila zanimljiva situacija doskorašnjeg veziste Partizana Danila Pantića, koji je krajem juna promovisan u Trnavi, počeo je pripreme sa Spartakom, ali je iznenada zatražio raskid ugovora iz privatnih, porodičnih razloga. Ovaj 27-godišnji fudbaler je dobio čiste papire i vratio se u Srbiju, a u ovom trenutku nije poznato gde će nastaviti karijeru.

Žilina može da se pohvali kako je napravila najveći transfer ovog leta u slovačkom fudbalu, prodala je napadača Timoteja Jambora u Rapid iz Bukurešta za 1.000.000 evra. Deo tog novca je iskoristila kako bi nagažovala jedina dva pojačanja do sada, napadača Denisa Alijagića iz češke Zbrojovke i vezistu Miroslava Kačera iz DAC-a.

Ni ostali klubovi nisu pravili neke preterano zvučne transfere, tako da ni sa te strane neće imati aduta kojim bi povećali posetu na tribinama. Atmosferu su dodatno pokvarili rezultati slovačkih klubova ove nedelje na međunarodnoj sceni. Slovan nije pobedio Celje, ali barem nije ni izgubio, pa još uvek ima dobre izglede da prođe dalje. Ostali predstavnici su nisu proslavili, Ružomberok u kvalifikacijama za Ligu Evrope kod kuće od Trabzona (0:2), DAC u najmlađem takmičenju UEFA je doživeo debakl u Azerbejdžanu na gostovanju Ziri (0:4), dok je u najboljem položaju Spartak, koji je odigrao 0:0 sa Sarajevom.

Svakako, rezultati koji ovih dana ne podižu raspoloženje za fudbalom u Slovačkoj… Možda se ono popravi kada krene domaće prvenstvo.

SLOVAČKA 1 – 1. KOLO

Subota

18.00: (2,50) Železijarne Podbrezova (3,45) Žilina (2,55)

18.00: (1,95) Skalica (3,30) Zemplin Mihalovce (3,80)

20.30: (6,50) Komarno (4,20) Slovan Bratislava (1,45)

Nedelja

18.00: (3,80) Košice (3,40) DAC Dunajska Streda (1,90)

18.00: (2,20) Ružomberok (3,30) Dukla Banska Bistrica (3,10)

18.00: (1,85) Spartka Trnava (3,45) Trenčin (4,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Aleksandar ČavrićIvan ŠaponjićFilip BainovićAleksandar PopovićArmin ĐerlekLazar StojsavljevićAndrija KatićLuka ZorićŽilinaSpartak TrnavaDAC Dunajska StredaSlovan BratislavaSlovačka 1Vladimir VajsDanilo Pantić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara