©Reuters
©Reuters

Liga superšampiona zaustavlja Superligu: Povećava se broj klubova, skraćuju prvenstva i nacionalni kupovi

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.01.21. | 10:55

Početak takmičenja najavljen za 2024. godinu, ali nije isključeno da startuje i godinu ili dve ranije

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin ubrzava pravljenje takozvane "Lige superšampiona", sa ciljem da zaustavi projekat stvaranja Superlige, koji je počeo da jača prethodnih meseci. Da bi uspeo u tome, prvi čovek UEFA je već započeo pregovore sa pet klubova. Četiri člana Asocijacije evropskih klubova Juventusom, Mančester Junajtedom, Pari Sen Žermenom i Fenerbahčeom, a poziv je dobio i Real Madrid. Ideja je da takmičenje počne 2024. godine, mada nije isključeno da se start pomeri na 2022. ili 2023. godinu.

Namera je da veliki klubovi imaju veliku važnost u organizaciji samog takmičenja, koje bi nasledilo aktuelnu Ligu šampiona, kao i značajan udeo u raspodeli prihoda. Cilj je da format traje do 2033. godine, a broj učesnika, sa sadašnjih 32, koliko ih ima u Ligi šampiona, povećao bi se na 36. Format takmičenja još uvek nije poznat, ali madridski AS navodi da bi moglo da se igra u dve grupe, posle čega bi 16 najboljih prošlo dalje. Deo preostalih timova bi prema plasmanu takmičenje nastavio u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

Sve ovo bi značilo da bi domaća takmičenja morala da "ustupe" svoje termine. Nacionalna prvenstva bi mogla da broje naviše 16 do 18 klubova, dok bi za domaće kupove ostalo još četiri ili pet termina.

AS piše da nema povratka i da će novo takmičenje postati stvarnost, najkasnije pomenute 2024. godine. Idejni projekat je napravljen u martu 2019. godine, a svoje odobrenje dala je i FIFA. Iako ideja o formiranju Superlige, koju bi napravili sami klubovi, još uvek živi, Čeferinova ideja dobila je poršku nekoliko klubova, koje predvodi Juventus. Cilj predsednika UEFA je da dobije naklonost i od Real Madrida, a veruje se da će uskoro uspeti u tome. Bili bi to veliki aduti za evropsku kuću fudbala.


tagovi

Aleksandar ČeferinUEFALiga superšampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara