©Star Sport
©Star Sport

Liga šampiona u Pridnjestrovlju! Šerif zaključao gol na Maksimiru i otvorio vrata elitnog fudbala

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.08.21. | 22:58

Neverovatan uspeh za klub iz Tiraspolja

Crvena zvezda je makar bila aktivna do poslednjeg trenutka utakmice u Tiraspolju, Dinamo je već posle 90 minuta ostao bez Lige šampiona. Ekipa Damira Krznara je uzaludno napadala tokom čitavog toka utakmice na Maksimiru, ali nije uspela da pronađe put do gola Jorgosa Atanasijaidasa, koji je ostao nesavladan u dvomeču sa hrvatskim šampionom, pa je Šerif apsolutno zasluženo stigao do istorijskog plasmana u elitno takmičenje - 0:0, ukupno 3:0.

Klubovi iz Lige šampiona biće u prilici da dožive nesvakidašnje gostovanje u Pridnestrovlju, nepriznatoj državi koja se 1990. godine otcepila od Moldavije. Ipak, upravo tamo je stvoren jedan respektabilan tim, koji je zahvaljujući ozbiljnim ulaganjima i ozbiljnim vođenjem, došao u situaciju da eliminiše klubove sa mnogo više evropskog iskustva od sebe i zasluženo se nađe rame uz rame sa onim najbogatijima na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

Ništa ovog leta nije bilo slučajno. Šerifova fudbalska vojska je pažljivo birana i selektirana, dobro utrenirana i besprekorno vođena od strane ukrajinskog lisca Jurija Verniduba. Odlični strateg je uspeo taktički da nasamari sve protivnike na evrosceni, bez poraza, sa šest pobeda i samo dva remija (protiv Crvene zvezde i Dinama) dođe do cilja o kojem se do sada u Tiraspolju govorilo samo kao o nekim nedosanjanim snovima.

Vernidub je i večeras na perfektan način postavio igru. Onu koja će mu obezbediti da praktično nijednog trenutka ne dođe u situaciju da strepi za prolazak. Dinamo je kao i u prvoj utakmici dobio loptu u noge, ali sa njom najčešće nije znao šta da radi. Sa druge strane, Šerif je stajao u duplom bloku i čekao da odgovori iz kontranapada. Već u četvrtom minutu mogao je da se desi hladan tuš za domaću publiku, kada se u gol šansi našao Sebastijan Til, ali je pogodio levu stativu.

Daleko od toga da Dinamo nije imao svoje šanse. Mnogo toga je mogao da promeni trenutak koji se dogodio već u sedmom minutu, kada je Atanasijaidis na sjajan način odbranio udarac Bruna Petkovića glavom. Kako su odmicali minutu, Dinamo je ulazio u sve veću nervozu. Sastav Damira Krznara je pokušao na silu da ubrza ritam već u finišu prvog poluvremena, što je bilo osuđeno na propast.

Domaći strateg je pokušao da promeni situaciju uvođenjem Kastratija i Jurića sredinom drugog poluvremena, ali ništa nije dalo željeni rezultat. Poslednja nada otišla je u nepovrat u 77. minutu, kada je poništen gol Mislava Oršića zbog ofsajda. Sjajni Atanasijadis je bio uspešniji od Burna Petkovića i u 87. minutu, a onda je u poslednjim trenucima pukla kontra gostiju. Brzonogi Adama Traore, koji je bio koban za Zagrepčane u prvom meču, istrčao je sam pred Dominika Livakovića, ali je čuvar mreže Modrih sprečio potpuni debakl svog tima u ovom dvomeču.

SALCBURGOVA DECA RUTINSKI DO LIGE ŠAMPIONA

Iako se u prvom meču pošteno namučio da dođe do preokreta i pobede (2:1), Salcubrg se večeras potrudio da plasman u Ligu šampiona pretvori u rutinsku stvar. Šampion Austrije je ponovo slavio sa 2:1, ali je pitanje prolaska u Danskoj rešio već u 10. minutu, kada je došao do vođstva od 2:0.

Prvi pogodak je bio deo fantastične akcije gostujućih igrača. Mohamed Kamara je maestralnom dubinskom loptom pronašao Benjamina Šeška, posle čega je usledio sjajan prijem i majstorska reakcija mladog Slovenca. Sve je bilo rešeno samo šest minuta kasnije. Golman Brendbija Mads Hermansen je prosto poklonio loptu Šešku na ivici kaznenog prostora, ovaj je odmah uposlio Brendena Aronsona i spasa za domaćina nije bilo.

Treba imati na umu da niko od igrača iz veznog reda i napada Salcburga, nema više od 21 godine. Šeško i polušpic Luka Sušić imaju po 18 godina, Karim Adejemi ima 19, a strelac Aronson 20. Najstariji je pomenuti Kamara sa 21 godinom. To dovoljno govori o nestvarnom kvalitetu i potencijalu koji ovaj tim ima. O neiskustvu niko i ne govori, pošto je sve što se večeras dogodilo u Brendbiju iz ugla gostujućeg tima delovalo više nego iskusno.

Utorak

Ferencvaroš - Jang Bojs 2:3 (2:1) /prvi meč 2:3/

/Vingo 18, Mae 27 - Cesiger 5, Fasnaht 56, Sibašo 72ag/

Ludogorec - Malme 2:1 /prvi meč 0:2/

/Nedjalkov 10, Sotiriju 60pen - Birmančević 42/

PSV - Benfika 0:0 /prvi meč 1:2/

Sreda

Brendbi - Salcburg 1:2 (0:2) /prvi meč 1:2/

/Makso 62 - Šeško 4, Aronson 10/

Dinamo Zagreb - Šerif 0:0 /prvi meč 0:3/

Šahtjor - Monako 2:2 (1:2, 0:2) /prvi meč 1:0/

/Marlos 74, Agilar 114ag - Ben Jeder 18, 39/



tagovi

Šerif

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara