Leteće perje na Parku prinčeva: PSŽ izgubio 250.000.000 evra na precrtanim igračima

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.09.22. | 19:05

Luis Kampos nikako nije zadovoljan poslom koji je obavio Antero Enrike

Promena trenera, uz to i angažovanje strateškog savetnika dokazanog u fudbalskom svetu, doveli su do toga da Pari Sen Žermen ovog leta potroši više novca na pojačanja nego za prethodna tri. Iako je konačan ceh iznosio blizu 150.000.000 evra, sa Luisom Kamposom za kormilom nije Pari Sen Žermen delovao toliko upadljivo na fudbalskoj pijaci. Nije izdvajao sulude cifre za pojačanja, štaviše uglavnom ih je dovodio dosta ispod cene, te je za pomenutu sumu angažovao čak sedmoricu igrača i dobro popunio gotovo sve pozicije na kojima je falilo opcija. No, kada zagrebemo ispod površine, situacija nije tako bajna kako se čini...

Dan po zatvaranju letnje pijace na Parki prinčeva atmosfera nije najsjajnija. Luis Kampos poprilično je nezadovoljan učinkom sportskog direktora Antera Enrikea. Ne zbog toga što je UEFA zakucala na vrata zbog kršenja finansijskog fer pleja – prebacio dozvoljeni minus od 30.000.000 evra za tri godine – zaostavština je to njegovog prethodnika Leonarda, već zbog posla odrađenog na tržištu. Konkretno, zbog takozvanih izlaznih transfera.

Izabrane vesti

Naime, Kamposov plan je bio da Pari Sen Žermen od letošnji prodaja okvirno zaradi oko 150.000.000 evra i time finansira prelazni rok. Mnogi još ranije nisu imali mesto u timu i bilo je potrebno napraviti prostora za novajlije. Što je i učinjeno, preko 20 igrača računajući i omladinski tim, napustilo je PSŽ, ali je klub na njima zaradio tek trećinu onoga što je planirano – 51.000.000 evra. A više od polovine pomenute sume doneli su Arno Kalimuendo i Alfons Areola, fudbaleri ponikli u omladinskoj školi.

Zbog toga je Kampos posebno kivan na Enrikea, jer od igrača koje je prethodnih godina platio papreno gotovo da ništa nije uspeo da izvuče. Od Vest Hema je za Tila Kerera dobio 12.000.000, Everton vratio Idrisu Geja za 4.000.000 i to bi bilo to od prodaja. Anhel Di Marija otišao je bez obeštećenja u Juventus, Benfika je pozajmila Julijana Drakslera za 2.500.000 evra, Juventu Leandra Paredesa za isto toliko, Lajpcig Abdua Dijaloa za 1.500.000, Lajvin Kurzava, Žoržinjo Vajnaldum i Ander Erera otišli su na "suve" pozajmice u Fulam, Romu i Bilbao.

Na dolaske svih njih zajedno u prethodnih nekoliko godina Pari Sen Žermen je izdvojio 275.000.000 evra. Dakle, računica je jasna, Sveci su na pomenutim transferima napravili minus od preko 250.000.000 evra. Mogao bi on doduše da se ublaži, Lajcpig primera radi ima opciju da otkupi Dijaloa za 25.000.000 evra, Juventus Paredesa za 15.000.000, ali je jasno da Parižani neće povratiti ni delić uloženog novca. Još će im se narednog leta svi ostali vratiti u tim.

Opet, niko od njih osim Paredesa nije ni imao standardno mesto u timu osim Paredesa prethodne sezone, pa ni Enrikeu nije bilo lako da ih "uvali" za veći novac.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Pari Sen ŽermenLuis KamposAntero Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara