Žuti zid čeka da vidi čudo od 15 godina na delu, klubovi pomeraju granicu za debitante

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.02.20. | 20:07

Jusufa Mukoko bi uskoro mogao da postane najmlađi debitant u istoriji Bundeslige

Ljubiteljima bundesligaškog fudbala i popularne gejmerske simulacije Football Manager verovatno je izuzetno poznato ime Jusufe Mukoka. Priču o Dortmundovom 15-godišnjem biseru koji je odavno prerastao sve mlađe kategorije mogli ste da čitate već na stranicama našeg portala, a uprkos tome što je tek u novembru napunio 15 leta Lusijen Favr smatra da je on spreman da zaigra seniorski fudbal i tako postane ubedljivo najmlađi debitant u istoriji nemačkog prvenstva i pretekne Nurija Šahina koji drži rekord još iz davne 2005, kada je takođe u dresu Milionera zaigrao kao klinac od 16 godina i 335 dana.

Međutim, debi momka koji je još daleko od punoletstva i dalje sprečava administracija. Prema sadašnjem zakoniku koji važi za dva najviša ranga nemačkog klupskog fudbala, mladi fudbaleri ne mogu da debituju ukoliko nisu napunili 17 godina. To bi moglo da se promeni već u martu tokom sastanka svih 36 klubova iz Bundeslige i Cvajte, gde će ta granica izvesno biti spuštena. Odnosno, klubovi će imati mogućnost da udele debitantske nastupe i igračima mlađim od 17 godina, što bi direktno uticalo na to da Jusufa Mukoko konačno nastavi svoj razvoj kako je i planirano. 

Izabrane vesti

Godinu i po pre no što će smeti da debituje: Mukoko (15) trenira s profesionalcima Borusije

Mukoko je još u decembru počeo da trenira sa prvim timom Dortmunda, ali je utakmice igrao sa mlađim kategorijama gde je prosto daleko ispred konkurencije. 

Ove sezone Mukoko za sastav do 17 godina, dakle igrača dve godine starijih od njega, postigao je 31 gol na 18 utakmica! Tako je na najbolji način nastavio da gradi karijeru tamo gde je stao prošle godine, kada je mrežu tresao  vrtoglavih 50 puta na 28 mečeva! Mukoko je prethodne sedmice zaigrao i za omladinsku reprezentaciju Nemačke, a sa jedva 12 punih godina debitovao je za reprezentativnu selekciju do 16 godina. U ovom trenutku najmlađi je strelac u Ligi šampiona za mlade, gde je ubeležio četiri gola u dosadašnjoj sezoni. O tome kakav je talenat u pitanju dovoljno govori odluka američkog proizvođača sportske 

Mukokova fantastična forma nije prošla neopaženo i posle rada sa seniorima Dortmunda, Lusijen Favr se nada da bi mogao uskoro da mu omogući i prvi nastup u Bundesligi, što bi bilo neverovatno dostignuće.
“Imamo plan za njega, ali ne mogu da kažem kada će se definitivno priključiti prvom timu. Možda će to biti u martu, ali prvo moramo da sačekamo da se dogode neke stvari“, poručio je Favr, misleći na pomenuto glasanje klubova iz dva najviša ranga nemačkog fudbala.

Ne treba da zaboravimo da je Dortmund klub koji se odavno oslanja na svoje mlade snage. Poslednjih godina su, između ostalih, dres Milionera nosili Kristijan Pulišić, Džejdon Sančo, Usman Dembele, a odnedavno je u klubu i jedan od najubojitijih napadača – Erling Haland.

Favr je prethodne jeseni i zime već pružio šansu još jednom supertalentovanom igraču iz omladinskog pogona. U pitanju je 17-godišnji Đio Rejna, koji je za Dortmund debitovao u januaru.

Međutim, Jusufa Mukoko je nešto drugo. Ako se sve bude razvijalo kako treba, Mukoko će biti više od čuda!

Foto: ©AFP


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara