Fudbaleri Engleske (©Reuters)
Fudbaleri Engleske (©Reuters)

Legende bez rezerve po Sautgejtu i igračima: Igrali smo dva najgora meča na Euru! Garete, sad budi hrabar i 'seci'

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.06.24. | 23:43

"Totalno odsustvo ideje, po meni i bilo kakvog usmerenja. Taktički ispod svakog nivoa. Danci su nas taktički nadigrali"

Najviše se pale da su najbolji i pred svaki turnir ide ono čuveno "It's Coming Home", a onda kada ne ide po volji, ne prezaju od toga da se obruše na svoje fudbalere i nemaju kočnicu u kritikama.

Posle Srbije je tinjalo nezadovoljstvo, mada se isto najviše provlačilo kroz hvalospeve upućene Džudu Belingemu, odnosno kako vezisti Engleske nedostaje adekvatna podrška. Danas ni Belingem nije pošteđen, a posle 1:1 sa Danskom nekadašnji reprezentativci i bivši asovi Engleske, te Roj Kin kao bivši kapiten Mančester Junajteda i reprezentacije Republike Irske osuli su paljbu po Garetu Sautgejtu i njegovim fudbalerima.

Izabrane vesti

Glasan je bio bivši golgeter Alan Širer.

"Sautgejta čekaju teška pitanja na koja mora da odgovori. Videli ste igrače... Fil Foden je svašta uradio u Mančester Sitiju, Džud Belingem se pojavio u prvoj utakmici, protiv Danske baš i ne, Džon Stons je takođe bio vrlo dobar na klupskom nivou... Ovi igrači mogu da izvuku mnogo više", rekao je stručni konsultant BBC i nastavio:

"Presing je nešto što možemo i moramo mnogo bolje da radimo. Utakmice otvaramo dobro, ali onda kada protivnici krenu da se povlače, mi nismo sigurno kako da izvršimo pritisak i uradimo nešto konkretno. Presing nam uopšte ne funkcioniše. Kada naš napadač pritiska protivnika, a njegovi saigrači stoje 20 metara iza njega, to nije dobro".

Širer je u dahu nastavio...

"Ovo je veliko takmičenje i naša je obaveza da izvučemo zaključke šta nije bilo dobro. Odakle da počnem? Bez energije, bez smelosti. Ne mogu da kažem da se nismo trudili, ali možemo definitivno mnogo više i bolje. Nismo trčai dobro sve do poslednjih 10-15 minuta, previše puta su nas uhvatili u raskoraku, previše nesmotrenih dodavanja, a da budem iskren, Danska je zaslužila da pobedi. Loše, nedovoljno dobro".

On smatra da je rešenje uvođenje Entonija Gordona.

"Kada sam igrao fudbal u svojim tridesetim, bile su mi potrebne noge oko mene, igrači koji mogu da trče. I dalje sam mogao da čuvam loptu i postižem golove, ali mi je bilo potrebno da imam saigrače koji mogu da stvaraju pritisak. Zato treba da imamo Gordona u postavi. Njegova energija i mogućnost da trči bi nas doveli u bolju poziciju. Fodena prebacite na 'desetku', što bi i Kejnu olakšalo. Kejnu sada nedostaju ta energija i trčanje, zato mora da ima prave saigrače oko sebe. Jedan od razloga zašto sam se penzionisao je taj što više nisam mogao da doprinesem igri Engleske i Njukasla. Hari je sada u tridesetim, a ni ranije nije bio baš najbrži fudbaler. I dalje može mnogo toga, ali mu treba više od saigrača. Gledam u BElingema, nije mogao da ide napred. Foden ne može da utiče na igru po levoj strani, iako ga jako volim kao igrača".

Nekadašnji štoper Rio Ferdinand doveo je u pitanje taktiku Gareta Sautgejta.

"Totalno odsustvo ideje, po meni i bilo kakvog usmerenja. Taktički ispod svakog nivoa. Danci su nas taktički nadigrali. Treba im odati poštovanje, bili su dobro pripremljeni, taktički superiorni, bolje su nas pritiskali, sveukupno bolji od nas", priča Ferdinand i dodaje:

"Engleska je izgledala prosečno. Naši najbolji igrači, oni koji treba da rešavaju utakmice, su igrali više u odbrani, nego u napadu. Imamo previše dobrih igrača da bismo se tako ponašali, da bismo stajali pozadi i nadali se da ćemo tako proći dalje".

Gariju Linekeru nije se dopalo ono što je video od Harija Kejna...

"Kao napadač imaš dva zadatka - da postižeš golove, što Hari Kejn radi dobro tokom karijere, te da otvaraš prostor saigračima. Kejnu je potrebno da mu trener dođe i traži više od njega. To bi svako očekivao posle onoga što je pokazao protiv Danske. Protiv ekipe koja se brani sa trojicom štopera, moraš da raširiš igru, da trčiš na jednu stranu, kako bi otvorio prostor da primiš loptu kada 'zalomiš' u drugu stranu. Mora da otvara više prostora za saigrače iz veznog reda koji će da mu stvaraju šanse".

Bivši as Mančester Junajteda Roj Kin insistira na tome da Trent Aleksander Arnold nije dorastao da igra vezistu.

"Kada te trener izvodi iz igre u dve vezane utakmice, znaš da nešto nije dobro. Po meni je velika kocka igrati sa njim u vezi, on nije taj koji igra u veznom redom u svom klubu. Znam da će reći ljudi kako on često ide prema sredini terena u Liverpulu, ali on to radi sa pozicije koja mu je prirodna, što je druga stvar. Igrao sam u sredini, to je jako teška i zahtevna pozicija. Fizički moraš da pokriješ veliki prostor. On nije uradio ono što treba u ove dve utakmice".

Ipak, po Kinu nije Trentova krivica, već...

"Sautgejtova. Ovo ide na njegovu dušu, jer se sam kocka da igra sa defanzivcem u veznom redu. Zamislite šta bi bilo protiv Francuske ili Španije, koji su mnogo ozbiljniji rivali. Ovo smo gledali protiv dve ekipe za koje smo smatrali da je Engleska mnogo bolja, da će da ostvari dve rutinske pobede uz visok procenat poseda lopte. Definitivno Trent nije dorastao zadatku".

Ijan Rajt je stao u odbranu defanzivca Liverpula.

"Moram da govorim u njegovo ime, ako si video njegove kvalitete u dresu Liverpula i šta može, on je sposoban da igra na toj poziciji", obraća se Rajt Kinu i nastavlja:

"Ako ćemo da igramo kao Liverpul, onda je Trentu potrebno da ide više napred. A on se ne kreće, ništa se ne dešava oko njega. Iskreno, rekao bih da se ni Foden nije dovoljno kretao unutra, da Kejn nije išao u dubinu. Saka je jedini koji je to radio".

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

Džejmi Karager je rekao da je Engleska bila učesnik "dve najgore utakmice na Euru".

"To je sada zvanično. Sautgejt sada mora da bude okrutan i izabere najbolji tim, ne najbolje igrače. Pamtim vreme kada smo imali Lamparda, Runija, Džerarda, Skolsa i Ovena, tada sam razmišlja da, ako uspemo da kliknemo, možemo da pobedimo svakog. Nije se dogodilo, zato sada ova generacija ne sme da ponovi istu grešku. Sautgejt je dosad odbijao poređenja sa 'zlatnom generacijom' (reprezentacijom Engleske s početka trećeg milenijuma prim. aut), a ovaj tim je jak. Potrebno je da se radikalno popravi, da se dignu odmah, što znači da Sautgejt mora da pokaže hrabrost, prodrma kavez i izostavi neke zvezde iz tima. Sada više nema šta da izgubi. Rekao je da će otići ako ne osvoji trofej, zato ne mora da brine o kritikama. Bez svežih nogu i ideja, ovaj turnir će nas proganjati kao i svi raniji", poručio je Karager.

Engleska utakmicu poslednjeg kola Grupe C igra u sledeći utorak od 21 čas protiv Slovenije. Gordi Albion ima četiri boda, Slovenija i Danska po dva, a Srbija jedan bod.


tagovi

reprezentacija EngleskeAlan ŠirerDžejmi KaragerRio FerdinandGari LinekerEURO 2024Garet Sautgejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara