Nenad Lalatović (MN Press)
Nenad Lalatović (MN Press)

Lalat style

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.09.24. | 16:29

Mladost iz Lučana nanizala četiri uzastopne pobede, iako uz drastičnu inferiornost u statističkim parametrima u svakoj od tih utakmica

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Pogled na tabelu Mozzart Bet Superlige nakon nekompletnog osmog kola nudi najmanje pet top tema za naširoko pisanije. Ovosezonski predstavnici Srbije u Evropi, TSC i Radnički iz Kragujevca – drugi i treći otpozadi! Partizan već sada na osam bodova (uz meč manje) zaostatka u odnosu na Crvenu zvezdu! Vojvodina u plej-aut, a Tekstilac u plej-of zoni! OFK Beograd pre nešto više od godinu dana u Srpskoj ligi, a sada na trećem mestu...

Izabrane vesti

Pa ipak, naš trenutni „favorit“ je preporod Mladosti iz Lučana od dolaska Nenada Lalatovića i njen istorijski plasman - pozicija broj dva nakon četiri uzastopne superligaške pobede. Da se odmah razumemo, ovo nije rekordan niz Lučanaca u elitnom rangu srpskog fudbala. U sezoni 2020/21, imali su pet vezanih trijumfa - protiv Radničkog, Mačve, Spartaka, Proletera i TSC-a (eto Lalatu izazova pred subotnje gostovanje u Kruševcu).

Još dva puta pre toga bile su četiri uzastopne pobede – u premijernoj sezoni Mladosti među superligašima, tačnije u tadašnjoj Prvoj A ligi SR Jugoslavije u sezoni 1995/96 (Bečej, Čukarički, Proleter Zrenjanin i Crvena zvezda), te u završnici sezone 2016/2017, kada su, između ostalog, vezana slavlja protiv Spartaka, niškog Radničkog, Javora i Voždovca, s kraja osnovnog dela prvenstva i početka plej-ofa, pomogla klubu iz Dragačeva da se plasira u evropske kvalifikacije.

Ali, nikada pre Mladost nije zauzimala tako visoku poziciju u ovako poodmakloj fazi šampionata, ako ne računamo dve sezone u kojima je nakon dva ili tri uvodna kola bila među vodećim timovima u ligi.

Čudni su putevi trenerski, posebno u Srbiji. Nenad Lalatović napustio je svoj prethodni posao, u subotičkom Spartaku, prošlog aprila posle poraza od niškog Radničkog sa Dejanom Joksimovićem na klupi. Lalatović i Joksimović svojevremeno su bili saigrači u kragujevačkom Radničkom. Sva tri njihova trenerska duela dobio je Joksimović, koji je upravo Lalatovića nasledio na klupi šumadijskog kluba nakon što je ovaj u „nemogućoj misiji“ obezbedio opstanak u Superligi pre tri sezone.

Sada je temperamentni stručnjak stigao u Lučane nakon što se Mladost razišla sa Joksimovićem (sa kojim je osvojila četiri boda u prva četiri kola) i nakon, mora se to priznati, nekoliko uzastopnih poslova na kojima nije imao previše uspeha (Radnički Niš, Mladost GAT, Zorja, Spartak), podsetio na onog Lalatovića koji je sa Borcem iz Čačka takođe senzacionalno bio drugi u Srbiji, sa Nišlijama vicešampion, sa Vojvodinom osvojio pehar Kupa... Baš kao što je to nedavno najavio u opširnom razgovoru za Mozzart Sport.

I može centrala jednom da pogreši, ali nema šanse da se to desi četiri puta zaredom. Ne radi se tu samo o pobedama Mladosti nad Novim Pazarom (1:0), Čukaričkim (3:1), TSC-om (2:1) i Radničkim iz Kragujevca (2:1) – raspored mu, dakle, uopšte nije išao naruku – već i o načinu na koji su ostvarene. Lučanci su do ovih 12 bodova stigli tako što su u svakoj od pobrojanih utakmica bili drastično inferiorni u svim statističkim parametrima.

Prema podacima sa sajta Mozzart Bet Superlige, Mladost je Novi Pazar pobedila uz posed lopte od 35 odsto, Čukarički sa 30 odsto, TSC sa 24, a Radnički sa 34 procenta. Odnos u šutevima ka golu bio je sledeći: protiv Novog Pazara 11:17, protiv Čukaričkog 5:13, TSC-a 8:21, a Kragujevčana 7:16. U udarcima u okvir gola: sa Novim Pazarom 4:5, sa Čukaričkim 4:6, sa TSC-om 4:8, sa Radničkim 2:5. U izvedenim kornerima: Novi Pazar 1:8, Čukarički 2:5, TSC 2:6, Radnički 5:9!

Pozivaće se možda neko na podatak da su Lučanci tri od poslednja četiri gola dali iz penala, da su se štoperi Novog Pazara sudarili i poklonili rivalu pobedonosni pogodak, da je Čukarički „otključan“ autogolom Sisoka... Neko na senzacionalnu formu Saše Stamenkovića, koji je, gledajući gore pobrojane podatke, samo u ove četiri pobede ugradio 21 odbranu, od kojih neke bukvalno imaju magiju ravnu najspektakularnijim Koperfildovim iluzijama.

Ali, isto tako, treba naglasiti da je Mladost u Bačkoj Topoli izdržala čitavo poluvreme sa igračem manje, a da je do poslednje dve pobede stizala posle rezultatskog preokreta, pokazavši čelični karakter. U ovom nizu, Nenad Lalatović obeležio je i veliki jubilej – proslavio je svoju 200. pobedu u trenerskoj karijeri, a sreća na tako velikom uzorku nikako ne može da bude presudni faktor.

Biće da je stručnjak koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jedinstven po tome što je predvodio okrulgo polovinu aktuelnih superligaša, pročitao sastav kojim raspolaže kao vukovac lektiru i namestio igru idealnu za ekipu koja nema klasičnog špica, ali ima tandem defanzivnih veznih sa 738 superligaških utakmica u nogama i kombinaciju daleko najiskusnije odbrane u ligi i ofanzivnih bonus igrača sa trake na kojoj se već godinama štancuju kandidati za milionske transfere.

Kao što reče Feđa Dudić posle subotnje utakmice - kada ima rezultat i stane iza lopte, Mladost je najbolja ekipa u ligi. A ima i onaj još poznatiji citat - već izlizan od čestog korišćenja - Horhea Sampaolija o nebitnosti poseda u vrhunskom fudbalu. Jer, lepota ovde nije u oku posmatrača, lepota je u pogledu na semafor. I na tabelu.

Beše ta planetarna pomama za pesmom Gangam style pre više od decenije. Ovog leta, pak, glavni fudbalski hit u Srbiji je - Lalat style!


tagovi

Nenad Lalatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara