Žan Karničnik, navijači Olimpije i Maribora (©Reuters, ©AFP)
Žan Karničnik, navijači Olimpije i Maribora (©Reuters, ©AFP)

Kreću Slovenci: Celje srušilo poredak, Iličić prva zvezda lige, Motika adut Zmajčeka

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.07.24. | 09:11

Mečom Olimpije i Primorja u Stožicama večeras (20.15) startuje novi šampionat. Maribor već dobio bolnu packu u Evropi, Ljubljančani žele da vrate primat. Petorica Srba. Bez velikih uzbuđenja u prelaznom roku

Novi poredak u Sloveniji. Celje, gradić od manje od 40.000 stanovnika, dosad je bio poznat po rukometnom klubu, nekadašnjem šampionu Evrope, a sada „vlast“ u ovom mestu preuzima fudbalski klub. Tim hrvatskog stratega Damira Krznara je bio ubedljiv u proteklom prvenstvu. Čak 12 bodova više je imao od Maribora i suvereno vratio titulu posle četiri godine. Kvalitet je ispod hrvatskog HNL-a i Mozzart Bet Superlige koji i dalje drže primat u regionu.

Poslednje četiri sezone smenjivali su se šampioni u Sloveniji. Nije više dvovlašće kao ranije. U korona godini do krune je stigla i Mura iz Murske Sobote. Kvalitet stagnira, nisu konkurentni na tržištu klubovi iz ove zemlje, a i u Evropi pad. Maribor je na startu kvalifikacija za Ligu Evrope poražen od bugarskog Boteva iz Plovdiva, dok je Bravo jedva eliminsao velške amatere, Konahs na startu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Celje, Maribor i Olimpija – u tom trouglu će verovatno da bude odlučen šampion zemlje koja nije poražena na četiri meča na upravo završenom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (sva četiri remija, dovoljno za osminu finala i eliminaciju na penala od Portugalije).

20.15: (1,17) Olimpija (6,50) Primorje (14,0)

Petorica Srba igraće u elitnoj rangu u ovoj državi. Starosedelac u Olimpiji je nekadašnja skupa i neuspešna Zvezdina akvizicija Nemanja Motika. Bivši mladi reprezentativac Srbije je proigrao u Ljubljani, nagovesito raskošan talenat zbog koga je iz Bajerna stigao na Marakanu, ali na našem najvećem stadionu u crveno-belom dresu nije ostavio značajan trag. Zanimljivo da je i njegov mlađi brat Nemanja stigao u redove Zmajčeka. Nemanja Jakšić je igrač Brava, Veljko Mijailović je u Kopru, a Andrej Bogićević u povratniku u najviši rang Primorju.

Primera radi, Hrvata je u komšiluku čak 35, a državljana Bosne i Hercegovine 10. Zanimljivo, sedmorica su iz Francuske.

Josip Iličić je prva zvezda u tamošnjem šampionatu. Veteran se u smiraj karijere, posle sjajnih igara u Atlanti, ali i psihičkih problema i duge pauze, vratio u Ljudski vrt. I Matijaž Kek mu je dao šansu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Nije više „Bucko“, sa evidentnim viškom kilograma kada je stigao u Maribor. Sada bi trebalo da bude jedna od uzdanice ljubičastih.

Bilo je mnogo dolazaka u šampionu Celje, ali to su uglavnom igrači na pozajmicama. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati obeštećenja u slovenačkom fudbalu, a i ona su simbolična. Krilo Ivan Brnoč je stigao iz Olimpijakosa, Luka Menalo iz zagrebačkog Dinama. Najpoznatiji igrač tima je „čovek koji zarađuje 50.000 evra godišnje“, Žan Karničnik, koga su dobro upoznali naši ljubitelji fudbala ovog leta. Blistao je na EP, pa ne bi bilo čudo ako uskoro napusti redove šampiona.

----------------------

POSLEDNJIH 10 ŠAMPIONA SLOVENIJE

2023/2024 Celje

2022/2023 Olimpija

2021/2022 Maribor

2020/2021 Mura

2019/2020 Celje

2018/2019 Maribor

2017/2018 Olimpija

2016/2017 Maribor

2015/2016 Olimpija

2014/2015 Maribor

------------------------

Olimpija je uspela da zadrži Motiku, a novi trener Zamajčeka je Španac Viktor Sančez koj ima zadatak da vrati titulu u Stožice posle neuspešne prošle sezone i tek trećeg mesta. Ekipa se nije mnogo menjala. Dva pojačanje su Brazilac Talison iz Rogaške i Benjika Kasijel koji je stigao iz nemačkog Vircbergera.

Nemanja Motika (©MN Press)Nemanja Motika (©MN Press)

Ante Šimundža je već sada na udaru navijača Maribora polse eliminacije od Boteva u prvom kolu kvalifikacija za Lige Evrope. Arnel Jakupović bi trebalo da bude zadužen za golove. Iz Belgije je stigao mladi Karol Boris, Pojak koji je pod ugovorom sa Vesterloom.

Mura je posle istorijske titule pre četiri sezone očekivano pala, pa i u ovom šampionatu teško može da pomrsi računa udarnoj trojci slovenačkog fudbala. Anton Žlogar je stigao na kormilo krajem februara ove godine i dobio je novu šansu na klupi crno-belih.

Koper je u prelaznom roku doveo čak 11 igrača, kao slobodne ili mahom na pozajmice. U napadu su Francuz Timote Enkada i Nigerijac Vidom Sule. Na kormilu je domaći stručnjak Oliver Bogatinov.

Bravo je jedva uspeo da prođe prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu konferencije, i to velški Konahs. Posle poraza na svom terenu (0:1), revanšu na Ostrvu posle produžetaka je tim trenera Aleša Arnola ipak uspeo da prođe dalje. Domžale u novu sezonu ulazi s novim trenerom, Erikom Merdanovićem. Uspeo je ovaj kluba da proda Luku Topalovića u Inter. Mladi vezista igraće u Primaveri naredne sezone (mladi tim Nerozura).

Radomlje i Primorje boriće se za opstanak. Na klupi Nafte sedi Mađar Jožef Božik. U timu su čak šest fudbalera iz Mađarske. Prošle sezone se ovaj tim vratio u elitu i cilj je da zadrži status u najboljem društvu slovenačkog fudbala.

Procena Transfermarkta je da šampion Celje ima najvrednije fudbalere na tržištu sa 12.890.000, a slede Olimija sa 11.630.000 i Maribor sa 10.100.000 evra. Na dnu je Radomlje sa 2.530.000. Ljubljančani imaju najviše stranaca, čak 17, dok Bravo ima samo četvoricu. Celje ima najiskusniju ekipu sa prosekom godina od nešto više od 25, dok je Domžale najmlađe sa 22,6.

Sistem takmičenja ostao je isti. Igraće se četvorokružni sistem sa 36 kola. Najslabiji tim ispada, dok će devetoplasirani da igra plej-aut za opstanak.

SLOVENIJA 1 – 1. KOLO

Petak

20.15: (1,17) Olimpija (6,50) Primorje (14,0)

Subota

17.30: (2,65) Radomlje (3,20) Koper (2,55)

20.15: (2,00) Mura (3,35) Lendava (3,50)

Nedelja

17.30: (1,35) Maribor (4,50) Domžale (8,50)

20.15: (1,50) Celje (3,90) Bravo (6,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

SlovenijaSlovenija 1MariborCeljeNemanja MotikaŽan KarničnikJosip IličićDomžale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara