Ilustracija (©Reuters, ©Starsport)
Ilustracija (©Reuters, ©Starsport)

Nedodirljivi Ludogorec, nestrpljivi CSKA i ozbiljna pretnja sudijama koje bi da nameštaju

Vreme čitanja: 8min | pet. 19.07.24. | 08:30

Susretom Černog Mora i CSKA 1948, ovog petka od 17.45 časova će otpočeti 101. šampionat Bugarske

Opet je ono doba godine kada dobar deo Bugarske počne da veruje u to da će konačno da se završi Ludogorecova dominacija tamošnjim fudbalom. Novi, 101. šampionat krenuće ovog petka od 17.45 časova, a čast da ga otvore imaće Černo More i CSKA 1948.

Možda su CSKA Sofija i Levski još uvek daleko trofejniji, imaju više navijača i dobijaju više prostora u bugarskim medijima, ali Ludogorec je jedina ekipa koja je na evropskom nivou u toj zemlji. Osvojio je poslednjih 13 šampionata i glavni je favorit za 14. u nizu.

Izabrane vesti

Godinama već klub čiji je vlasnik Kiril Domuščijev pravi vrhunske transfere. Neretko pogađa sa ofanzivcima, koji posle dobrih sezona uspevaju da se prodaju u inostranstvo za veći novac i tako naprave profit. Nekoliko godina je transfer Žonatana Kafua u Bordo za 7.500.000 evra bio rekordan, ali s trona ga je prošlog leta skinuo Igor Tijago. Na transferu u Klub Briž Ludogorec je zaradio 11.000.000 evra. Ipak, očekuje se da ovog leta ta granica bude opet pomerena, posle odlične sezone u Bugarskoj i još bolje odigranog Evorpskog prvenstva u dresu Švajcarske izvesno je da će na zapad da se zaputi Kvadvo Dua. Njega je klub iz Razgrada kupio pre godinu dana od nemačkog drugoligaša Nirnberga za 3.500.000 evra, a sada traži za njegov potpis 15.000.000.

17.45: (1,75) Černo More (3,40) CSKA 1948 (4,60)

Tokom letnjeg prelaznog roka u Ludogorec su stigli Edvin Kurtulus iz Hamarbija za 2.200.000 evra i Agibu Kamara iz Olimpijakosa za 2.000.000. Tim su pojačali i Hendrik Bonman (Volfzberger) i Deroj Duarte (Fortuna Sitard) kao slobodni igrači, dok je za sada otišao samo Klod Gonsalves, u Legiju.

Sa proverenim snagama, pod palicom trofejnog stručnjaka Georgija Dermendžijeva, Ludogorec u odbranu trona kreće protiv verovatno najvećeg rivala u prvenstvu, CSKA Sofije. Njihov susret je na programu u nedelju od 20.15 časova.

Odigrao je Ludogorec već dva meča, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Eliminisao je predstavnika Gruzije Dinamo Batumi, u Razgradu je slavio sa 3:1, pa ga poraz na istoku od 1:0 nije skupo koštao.

CSKA Sofija se prošle sezone obrukala. Posle rane eliminacije iz Evrope od Sepsija je smenila Sašu Ilića, sa njegovom zamenom Nestorom El Maestrom nije bio konkurentan za titulu kao sezonu pre toga, pa je u aprilu ponovo promenio trenera i postavio Stamena Belčeva. Na kraju su Armejci završili u plej-ofu tek kao treći sa ogromnih osam bodova zaostatka za drugoplasiranim Černo Morem. Da debakl bude potpun postarao se CSKA 1948 iz Sofije, klub sa kojim se svađaju o tome koji CSKA je pravi posle bankrota i fuzionisanja sa Liteksom. CSKA 1948 je bio bolji u direktnom duelu za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, pa su Armejci na kraju ostali bez bilo kakve Evrope.

Tokom leta je CSKA napravio novu smenu na klupi, četvrtu u poslednjih godinu dana. U novu sezonu je ušao sa hrvatskim trenerom Tomislavom Stipićem. Česte promene u stručnom štabu ipak dokazuju da nešto ne štima kako treba u narandžastom delu Sofije i zbog toga im je teško da pariraju Ludogorecu.

20.15: (2,60) Levski Krumovgrad (3,00) Slavija Sofija (2,75)

Za sada se čeka da se zahuhta prelazni rok u CSKA. Zapravo, potrebna je klubu neka jača prodaja koja bi napunila kasu, jer bez nje moraće Armejci da se oslone na jeftina pojačanja. U poslednjih godinu dana samo je jedan transfer doneo obeštećenje, prodat je Martin Smolenski u Botev Vraca za presmešnih 20.000 evra. Svi ostali su, kada su odlazili, dobijali čiste papire.

Ovog leta videli smo ukupno devet takvih odlazaka. Nama najzanimljiviji svakako onaj Lazara Tufegdžića, nekadašnjeg veziste Spartaka iz Subotice, koji je kao slobodan igrač otišao u Čukarički. Ekipu su za sada pojačali Lumbard Delova iz Balkanija za 350.000 evra, te Juan Bornosuzov iz omladinskog tima Đenove, Ivan Djulgerov (Černo More) i Ivan Tasev (Pirin), svi kao slobodni igrači.

Drugi velikan iz Sofije, Levski, ima još veće finansijske probleme nego CSKA. Prethodnih godina su više puta čelnici kluba organizovali sastanke da diskutuju da li da proglase bankrot i krenu iz amaterske lige ili ne, ali za sada se još uvek nisu usudili tako nešto da urade. Poslednja, 26. titula je osvojena još 2009. godine, a od tada je u klupske vitrine ušao samo jedan pehar Kupa Bugarske.

Miloš Petrović (©Starsport)Miloš Petrović (©Starsport)

Godine bez trofeja i iskoraka u Evropi samo sve više pritiskaju Plavce, koji su prošli šampionat okončali na četvrtoj poziciji. Uspeli su da prodišu ovog leta malo zahvaljujući tri transfera, Hoze Kordoba je prodat Noriču za 3.650.000 evra, Rikardinjo Viktoriji Plzenj za 1.200.000, a Zdravko Dimitrov turskom Bodrumu za još 200.000 evra. Sve u svemu, 5.000.000 evra profita da olakšaju malo pritisak na kasu, ali to samo znači da Levski ima slabiji tim nego prošle sezone. Tim pre kada se uzme u obzir da je u penziju otišao kapiten i dugogodišnji prvi golman reprezentacije Bugarske Nikolaj Mihajlov.

Stigla su neka pojačanja, mada zli jezici će reći da su sve to drugoligaški fudbaleri. Bukvalno. Nova „jedinica“ je Matej Marković, doskorašnji kapiten Rudeša sa kojim je minule sezone ispao u drugu ligu Hrvatske. Marković je za nešto više od pola sezone, koliko je bio na golu, primio 45 golova, tako da razumemo Bugare što se brinu da neće biti dostojna zamena za Mihajlova.

Iz drugog ranga hrvatskog fudbala u Levski je stigao i defanzivni vezista Dubrave Klemen Ikena, iz brazilske Serije C (treći rang) za 250.000 je angažovan levi bek Majkon, iz španskog trećeligaša Ponferadine doveden je desni bek Aldair, a iz portugalskog drugoligaša Varzima napadač Mustafa Sangere. Ili Levski ima vanserijske skaute koji su na svetskoj periferiji našli jeftina pojačanja ili ovo nije tim dostojan borbe za titulu.

Tim pre jer je aktuelni vicešampion Černo More zadržao svoj iskusan tim, čije su glavne zvezde Vasil Panajotov, Danijel Dimov, Cvetomir Panov, Vlatko Drobarov, od nedavno i povremeni bugarski reprezentativac Plamen Iliev. Iskusna odbrana, sa prosekom godina iznad 30, te mlad i hitar napad predvođen Brazilcima Duduom, Brenom i Veslenom Žuniorom. Ekipa iz Varne će biti opasan protivnik ako se nešto ne promeni. Nekadašnji fudbaler Benfike Ilijan Ilijev, koji je sada trener Černog Mora, ima razloga za optimizam i ove sezone.

Sličnu ulogu tima koji napada visok plasman iz senke nosi i Botev iz Plovdiva. Tim koji trenira srpski strateg Dušan Kerkez, nekadašnji trener Čukaričkog, prošlog proleća je osvojio Kup Bugarske pobedom nad Ludogoreom u finalu. Botev je tako izborio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, a u 1. kolu je u četvrtak eliminisao slovenački Maribor ukupnim rezultatom 4:3. Sledeća prepreka biće mu Panatinaikos.

Kerkez je ostao bez trojice igrača tokom leta. Umeh Emanuel je prešao u Cirih za 1.300.000 evra, talentovani Dimitar Papazov u Bolonju za 400.000, a Hadijet Hankić u Rostov za 100.000. Sportski direktor Artur Pjatek, Poljak koji je dugo godina radio kao skaut u Borusiji iz Dortmunda, doveo je u Plovdiv nekoliko zanimljivih pojačanja. Od crnogorskog napadača, 22-godišnjeg Alekse Maraša iz Mladosti Donje Gorice, preko Alena Korošeca iz Rogaške, do jednog od najtalentovanijih bugarskih fudbalera Nikole Ilijeva, koji je do nedavno bio član Intera iz Milana.

-------------------

SVI ŠAMPIONI BUGARSKE

31 – CSKA Sofija

26 – Levski

13 – Ludogorec

– Slavija Sofija

– Liteks

– Lokomotiva Sofija, Vladislav

– Botev Plovdiv

– Beroe, AS 23, Etar, Lokomotiva Plovdiv, Šipčenski Sokol, Spartak Plovdiv, Sportklub Sofija, Tiča, ŽSK Sofija

-------------------

Nije Kerkez jedini srpski trener koji će raditi u Bugarskoj ove sezone. Na čelu Slavije iz Sofije je 53-godišnji Novosađanin Zlatomir Zagorčić, nekadašnji strateg Vojvodine i Donjeg Srema. Gledaćemo, barem za sada, i dva srpska fudbalera. Vezista Nedeljko Piščević nosi dres CSKA 1948, dok je desni bek Miloš Petrović član Lokomotive iz Plovdiva.

Sistem takmičenja u Bugarskoj se malo promenio u odnosu na prošlu sezonu. U eliti će učestvovati 16 klubova, koji će se međusobno sastati po dva puta u ligaškom delu. Posle 30. kola tabela će biti podeljena na tri dela. Taj deo je isti.

Razlika je u tome što će ovog puta samo četiri najbolja tima izboriti plasman u plej-of za titulu, dok je minule sezone u plej-ofu učestvovalo šest ekipa. Timovi koji zauzmu od pete do osme pozicije igraće baraž za Ligu konferencije, najbolji tim u toj grupi igraće protiv jednog tima iz plej-ofa (trećeg ili četvrtog, u zavisnosti od kupa) za evropsku vizu. Ekipama od devete do 16. pozicije zato predstoji borba za opstanak.

Posle samo po jedne sezone u drugom rangu, ove ćemo ponovo u eliti gledati Spartak iz Varne i Septemvri iz Sofije. Ta dva tima su zauzela prve dve pozicije u drugom rangu, pa će zameniti Etar i Pirin iz Blagoevgrada.

Posle neuspeha reprezentacije Bugarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, tamošnji fudbalski savez je pretrpeo ogromne promene. Na čelu FS Bugarske našao se Georgi Ivanov, koji je otvoreno u medijima priznao da očekuje da titulu ponovo osvoji Ludogorec.

Ludogorec je najveći favorit pred početak šampionata da osvoji titulu. Već ima sklopljen tim, koji se stabilizovao tokom prolećne polusezone“, objasnio je Ivanov.

Zanimljivo, kao i u većini balkanskih država i u Bugarskoj je česta tema suđenje. Ivanov je poručio da će stati na put svakome ko namerava da namešta utakmice, javno uputivši ozbiljnu pretnju arbitrima.

Imao sam sastanak sa sudijama kada sam postao predsednik. Zajedno smo radili na tome da suđenje u Prvoj ligi bude još više nezavisno i da niko ne može da utiče nja njega. Lično, biću beskompromisan ako primetim bilo kakve malverzacije. Neka bude jasno svim arbitrima da posle toga neće moći više da sude ni na terminima za mali fudbal u svom kraju“, dodao je Ivanov.

BUGARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

17.45: (1,75) Černo More (3,40) CSKA 1948 (4,60)

20.15: (2,60) Levski Krumovgrad (3,00) Slavija Sofija (2,75)

Subota

18.00: (2,20) Lokomotiva Plovdiv (3,15) Arda (3,25)

20.15: (7,00) Lokomotiva Sofija (3,70) Levski (1,50)

Nedelja

18.00: (5,10) Botev Vraca (3,50) Botev Plovdiv (1,67)

20.15: (1,70) Ludogorec (3,50) CSKA Sofija (4,80)

Ponedeljak

18.00: (1,90) Hebar (3,45) Spartak Varna (3,80)

20.15: (2,35) Septemvri (3,05) Beroe (3,05)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Černo MoreLevskiBotev PlovdivCSKA SofijaLudogorecBugarska 1Dušan KerkezMiloš PetrovićNedeljko PiščevićZlatomir Zagorčić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara