Florentino Preres (©AFP)
Florentino Preres (©AFP)

Kralj Kraljevskog kluba

Vreme čitanja: 6min | sub. 08.06.24. | 11:02

Jedina osoba kojoj Florentino Peres priznaje primat je Santjago Bernabeu, ali je smena na prestolu najveće legende Real Madrida već u toku. Sviđalo nam se to ili ne

/Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida/

Početkom maja je palo 36. prvenstvo, prvog juna – 15. Liga šampiona, dok je trećeg trijumfalno najavljen Kilijan Embape. Real Madrid nas je navikao na uspehe, ali sada kada se naslućuje potpuna hegemonija, deluje kao da krova nema. Premalena mu je samo vitrina u kojoj drži trofeje.

Izabrane vesti

Zaslužni su Vinisijus, Belingem, Modrić, Kros, Ančeloti... ali iznad svega, zaslužan je čovek koji sam ima više Liga šampiona nego drugoplasirani Milan, i više trofeja nego sam Santjago Bernabeu – don Florentino Peres.

Idemo po 16, izjavio je kralj Kraljevskog kluba, svojim uobičajenim unjkavim glasom, bez traga emocije. Igračima je prilikom slavlja bio zabranjen alkohol – jer ih snimaju sve kamere sveta, a ni porodice najveći deo vremena nisu bile sa njima. Ko je god kročio u kancelarije na stadionu ili u sportskom gradu koji odnedavno nosi ime aktuelnog predsednika, zna da su protokoli u Realu striktniji nego u državnoj vladi. Sve je planirano do detalja i nema mesta za improvizaciju. Ako se ko zbuni, spasiće se samo ako više puta ponovi da se nalazi "u najboljem klubu na svetu". A ako ovo prenesemo na polje finansija, jasno je da su definisana strategija i minuciozno planiranje omogućili da "najbolji klub na svetu", bez priliva petrodolara, postane uzor za poslovanje u fudbalskom svetu.

Florentino nije tako lako stigao na čelo Reala. Iznenadio je sve 2000. kada je kao kandidat pobedio protiv Lorensa Sansa, i to neposredno nakon osvajanja osme Lige šampiona. Njegovi asovi u rukavu su bili Luis Figo i taktika po kojoj, bilo da dobijaju, bilo da gube, Real uvek zarađuje. Tako su se rodili Galaktikosi, i premda je 2006. morao da prepusti predsedničko mesto jer ih je, po vlastitim rečima razmazio, samo tri godine kasnije vratio se da započne novo zlatno doba.

Prvi čovek Reala, sada sedamdesetšestogodišnjak, već je bio neko i nešto i pre dolaska u klub. Sedamdesetih i početkom osamdesetih godina bavio se politikom kao član Unije demokratskog centra, prve vladajuće partije post-frankističke Španije, i vršio više funkcija u lokalnom i državnom rukovodstvu. Pored toga, od 1993. je predsednik i glavni direktor matičnog preduzeća građevinske grupe ACS koja trenutno fakturiše oko 100 miliona evra - dnevno.

Kada je stigao u Real - slikovito opisuje Hoakin Maroto, nekadašnji direktor za komunikacije kluba - u kancelarijama su se neko vreme gomilali računi za struju, a sa zidova se gulila boja. Prvi potez koji je napravio bio je prodaja nekadašnjih sportskih terena, vrlo vrednog građevinskog zemljišta na kojem se sada uzdiže tzv. "Pet tornjeva" – jedan od novijih simbola grada. Kao uspešan preduzetnik, imao je otvorene kreditne linije u skoro svim bankama. Dodajmo tome i političke veze, i postavljeni su temelju Florentinovog Reala.

Nakon toga, napravljen je kompleks sportskih terena u predgrađu Valdebebas, koji od 2004. ne prestaje da raste. Trenutno, na 1.200.000 kvadratnih metara, obuhvata trening terene i hale za prvi tim, zatim Real Madrid Kastilju, ženski tim, košarkaški klub, kancelarije i naravno stadion Alfredo di Stefano. A šta tek reći o novom stadionu Santjago Bernabeu. Računa se da je samo prihod od dva koncerta Tejlor Svift doneo Realu više novca od Lige šampiona.

Jedan od najuspešnijih rukovodilaca profesionalnog fudbala XXI veka, doveo je, pre Embapea, još mnoge "galaktičare", kao što su Figo, Zidan, Ronaldo Nazario, Dejvid Bekam, Kristijano, Benzema, Bejl. Poneki transferi mu nisu uspeli... Majkl Oven, Kaka, ili još uvek najskuplji Eden Azar, ali je ipak mnogo više bilo onih prvih koji su ostavili trag u Madridu.

Međutim, kada se nije moglo mahati čekovnom knjižicom, Florentino se nije obeshrabrio. Hulio Sen, nekada Realov direktor, a inače prestižni španski revizor, objašnjava kako je upravljanje Realom, na primer u vreme pandemije, bilo primer pametnog poslovanja i seme sadašnje situacije. Igrači su pristali na smanjenje plata do 10%, svi troškovi osim izgradnje stadiona su paralizovani, a predsednik je bio izričit: kupovine neće biti. Samo dve godine kasnije, sezonu 2022/2023 zaključili su kao klub sa najvećim prihodima na svetu na osnovu rang liste koju pravi Football Benchmark. Budžet za 2023/2024 je bio 939,5 miliona evra, od čega se, inače, troši samo nešto više od 50% na plate.

Brojne su bile situacije koje su u datom trenutku delovale kao katastrofa. Odlasci Kristijana ili Benzeme su samo neki od primera. Ali Peres deluje da je u stanju sve da sanira – od finansija, do prvog tima. A, kada nema novca za ulaganje, ili kada je strategija usmerena na drugu stranu, u prvi plan stupaju oni drugi, negalaktički transferi.

Florentino je starinski predsednik. Rori Smit, dopisnik Njujork Tajmsa objašnjava da je Real umnogome lični feud svemoćnog vođe koji ne upravlja klubom uz pomoć analitike podataka, mada mu to, u suštini, nije ni potrebno. Ipak, postoje dva čoveka koja, premda mu nikada ne govore "ne", imaju velike zasluge za uspeh.

Hose Anhel Sančes, generalni direktor, je čovek iz senke, sa 25 godina staža u Realu, gde je predvodio marketinšku revoluciju galaktičkog doba, tj. unovčavanje pristiglih fudbalera, a nalazio se i iza brojnih uspešnih operacija, kao što je transfer Krisijana Ronalda. Upravo Sančes je otkrio drugi stub na koji se oslanja predsednik - skauta Junija Kalafata, mladog Španca koji je odrastao u Brazilu i komentatora Radio Marke koji od 2014. godine radi za Real. Vinisijus, Rodrigo, Valverde ili nedavno Endrik stigli su u Madrid zahvaljujući Kalafatovom oku za talente.

Karlo Ančeloti i Florentino Peres (©Reuters)Karlo Ančeloti i Florentino Peres (©Reuters)

Mladi talenti su samo još jedan od primera da se u Realu razmišlja strateški i dugoročno. Kilijan Embape, priča koja je nakon sedam godina konačno dočekala srećan kraj, negde je na pola puta između mlade nade Monaka i sadašnjeg statusa i moći kakve verovatno nema nijedan individualni fudbaler. Sedam godina je Florentino vrebao jedinog igrača koji mu se opirao, sedam godina je odmeravao snage sa Al Kelaifijem i francuskim patriotizmom, sedam godina je igrao na kartu mešavine novca i ugleda kluba. Konačno, bez obzira na bonus koji će dobiti Embape o čijem se iznosu još uvek nagađa, PSŽ je ostao kratkih rukava, a Makron neće imati zadovoljstvo da gleda svog velikog prijatelja u Parizu na Olimpijadi.

Jedini još uvek nepobeđen "neprijatelj" svemoćnog predsednika je Aleksandar Čeferin. Premda je nastupilo blago primirje, jer, ako ćemo biti iskreni, Realu je prihod od Superlige sve manje i manje potreban, večera pred finale Lige šampiona je, kažu, bila hladna. Protekla je, ovaj put, u znaku nedavno objavljenih poruka koje su Čeferin i Luis Rubijales razmenjivali 2019. i u kojima ovaj prvi Florentina naziva "idiotom i rasistom", pored toga što je "egocentrik" i što će njegov projekat "uništiti fudbal i sve što ga okružuje".

Peres je kao simbol svoje pobune protiv Uefe oduvek isticao upliv arapskog novca u evropske klubove kojim je potpuno poremećena konkurencija i koji je vezao ruke tradicionalnim gigantima starog kontinenta. Ali, bar ovaj španski gigant, bez obzira na to što to nije državni klub, nije ni sasvim "nevin". Fonsi Loaiza, levičar i autor između ostalog knjige "Florentino, moć lože", govori o tamnoj strani upravljanja Realom: "Moć dolazi iz vremena Franka, i nasleđuje se".

Predsednica madridske regije, Isabel Dijas Ajuso, nazvala je predsednika Kraljevskog kluba "nezaustavljivom poslovnom mašinom", dok joj ovaj daje podršku na putu ka većoj političkoj moći na nivou države. Ovo savezništvo je nedavno krunisano novim zakonom, u javnosti krštenim kao "zakon Embape", koji znatno umanjuje porez na dohodak novim stanovnicima Madrida ako ulože u finansijsku aktivu. Ne zaboravimo da je u vreme prvog Peresovog mandata, usvojen specijalni poreski režim za strance koji dolaze da žive u Španiju pod nazivom "zakon Bekam".

Ipak, Florentinu cveta cveće i ne obazire se na zle jezike. Maroto tvrdi da još uvek ne razmišlja o nasledniku (mada se ponudio Rafa Nadal), i da je Real jedina stvar koja ga zabavlja. Jedina osoba kojoj priznaje primat je Santjago Bernabeu, ali je smena na prestolu najveće legende Kraljevskog kluba već u toku. Sviđalo nam se to ili ne.


tagovi

Real MadridPrimeraLiga šampionaFlorentino Peres

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara