Kraj zlatne generacije: Najbolji strelac Španije otišao u penziju

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.11.19. | 11:10

David Vilja okončao blistavu karijeru

Niko nije igrao takav fudbal kao Španija krajem prošle decenije. Ipak, praktično je došao kraj zlatne generacije koja je pokorila prvo Evropu 2008. godine, a potom i čitavu planetu dve godine kasnije. Najbolji strelac reprezentacije Španije svih vremena David Vilja objavio je kraj karijere. Njegov poslednji klub u karijeri bio je japanski Visel Kobe, na čijem je zvaničnom sajtu legendarni Španac objavio svoju konačnu odluku.

Vilja je upravo tih godine kada je surovo gazio sa reprezentacijom Španije bio i na vrhuncu karijere. Kruna igračke karijere bila mu je Barselona, ali je najefikasniji bio u Valensiji, gde je na 166 mečeva u Primeri postigao 108 golova. U Barseloni je dao 33 gola na 77 mečeva u šapanskom prvenstvu.

Izabrane vesti

Ono što je specifično za njegovu karijeru jeste da je svuda gde je igrao u Primeri osvajao trofeje. Tako je sa Sarogsom uzeo Kup kralja i Superkup Španije, sa Valensijom je osvojio Kup Kraja, sa Barselonom dva prvenstva, jedan Kup Kralja, dva Superkupa Španije, Ligu šampiona, Superkup Evrope i Klupsko prvenstvo sveta. Čak je i u jedinoj sezoni u Atletiko Madridu osvojio titulu. Posle toga je igrao za Melburn, Njujork Siti.

Iz generacije koja je osvijila Euro i Mundijal karijere su već završili Pujol, Inijesta, Ćavi, Kapdevila, Alonso, Arbeloa, Tores, Marčena, Valdez, a to se praktično može reći i za Kasiljasa. Posle Vilje ostali su još Serhio Ramos, Pike, Fabregas, Mata, David Silva, Buskets... Kroz samo nekoliko godina o ovoj generaciji će se samo prepričavati.

Foto: Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara