Endrik dominira na naslovnicama Marke i Asa
Endrik dominira na naslovnicama Marke i Asa

Kontra državnim klubovima: Kupi ih dok su deca, posle možda nećeš moći

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.12.22. | 08:15

Realova strategija se značajno promenila poslednjih godina

Zaokret u poslovanju. Skoro dve decenije kupovao je uglavnom zvezde, pravio Galaktikose, sa manje ili više uspeha, po pravilu trošio novac za fudbalere koji bi obeležili Mundijal. Tako je posle Prvenstva sveta u Japanu i Južnoj Koreji angažovao Luisa Nazarija de Limu, poznatijeg kao Ronaldo; kad se završio turnir u Nemačkoj potpisali su Fabio Kanavaro i Emerson; stigli su Mesut Ozil i Sami Kedira po okončanju nadmetanja u Južnoj Africi; Hames Rodrigez, Kejlor Navas i Toni Kros promovisani kao upečatljive figure takmičenja u Brazilu; a kad je Rusija predala štafetu Kataru obreli su se u Madridu Eden Azar i Tibo Kurtoa.

Kako se približava kraju prvi zimski Mundijal nametnulo se kao jedno od pitanja da li će – i koga – Real dovesti posle Katara, pominjani su Holanđanin Kodi Gakpo i Englez Džud Belingem, a ispostavilo se da je kraljevski klub završio posao sa fudbalerom za koga se veruje da će tek igrati na najvećoj planetarnoj smotri. Onoj sledećoj, u zajedničkoj organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Meksika. Leta 2026. Endrik će imati samo 20 godina, pretpostavke su da će voditi napad Brazila, na stadionu „Santjago Bernabeu“ se nadaju i Reala.

Izabrane vesti

Jer, što bi ga dovodili dok je još tinejdžer, platili Palmeirasu 35.000.000 evra, još 25.000.000 u vidu bonusa, te dodatnih 12.000.0000 kroz razne takse... Potencijalno 72.000.000 evra za dete. Baš dete, 16 godina. Barselona je dala Santosu za Nejmara 88.000.000 evra evra, ali tad je već bio marka, imao je 21, uveliko se znalo ko je i šta može. Za Endrika niko ne može da garantuje hoće li se pravilno razvijati i hoće li juna 2024. kad zvanično stekne pravo da zaigra za Real – dotad ostaje u zelenom dresu – biti u stanju da odgovori zahtevima evropskog fudbala. Uprkos svemu ga je prvak Evrope učinio najplaćenijim tinejdžerom svih vremena.

Namerno. Baš poštujući promenu kursa ustanovljenu pre skoro deceniju, koja se ispostavila korisnom i već je dala rezultate u aktuelnom timu Karla Ančelotija. Neki od glavnih protagonista Italijana su stizali u Real skoro iz srednje škole: Vinisijus Žunior i Rodrigo su plaćeni Flamengu i Santosu po 45.000.000 evra, Federiko Valverde potpisao 2016. iz urugvajskog Penjarola (odmah posle punolestva) za samo 5.000.000 evra, Eder Militao kupljen od Porta dok mu je bilo 19 godina za 50.000.000. Tu je i Eduardo Kamavinga (sa 18 godina na ime obeštećenja prebačen na račun Rena 31.000.000 evra). Svima je zajedničko da nisu bili toliko planetarno poznati i(li) zastupljeni dok nisu potpisali za Real.

Zbirno oko 210.000.000 evra (bez bonusa iz Endrikovog ugovora). Primera radi, minulih dana se pominjalo da bi Liverpul mogao da istrese 150.000.000 evra samo za jednog fudbalera, Džuda Belingema. Ovde je reč o trendu čiji je cilj kupiti ne toliko afirmisane talente i gajiti ih u svom dvorištu, pre nego zagledati u tuđe. Pogotovo što se fudbalski reljef toliko promenio da Real u mnogim slučajevima nije u stanju da prati poteze Pari Sen Žermena i Mančester Sitija, koji kupuju baš ono što su Madriđani nekad – gotov proizvod. Uz povremena odstupanja (Eden Azar najdrastičniji primer sa 115.000.000 evra) Real je odlučio da zvezde stvara, a ne da ih kupuje. Između ostalog zato što neće/ne želi/ne može na tržištu da parira klubovima koji novac generišu sa Bliskog istoka.

„Endrikov potpis ilustruje posvećenost Reala da otkriva talente. Takva strategija je poslednjih godina donela značajne rezultate u sportskom i u ekonomskom smislu i smatra se najboljim načinom da se Madriđani takmiče sa državnim klubovima. Da talenti potpišu ugovore čak i za značajne iznose pre nego što njihova vrednost na tržištu postane Realu nedostižna“, zapaža Marka, te iako ne pominje direktno jasno signalizira da je ovo drugačiji vid poslovanja od klubova u koje se sliva novac skoro direktno iz državnih kasa: Mančester Sitija (pod uticajem Ujedinjenih Arapskih Emirata) i Pari Sen Žermena (Katar), pa i Njukasla (Saudijska Arabija).

Endrik u dresu Palmeirasa protiv Internasionala (© Reuters)Endrik u dresu Palmeirasa protiv Internasionala (© Reuters)

To se i videlo minulog leta. Kraljevski klub nije uspeo da dovede Erlinga Halanda (ne toliko zbog fiksnog obeštećenja Borusiji od 75.000.000 evra, koliko znato veće plate koju mu je osigurao Siti), niti da ubedi Kilijana Mbapea da napusti Park prinčeva. Kao odgovor na takve pojave – Endrik!

Nije prvi. Verovatno ni poslednji. Niti će svi biti Vinisijus i Rodrigo, ali će Real nastaviti da ulaže i to će mu se pre ili kasnije isplatiti.

Što se tinejdžera tiče, mnogima će prvo na pamet pasti Martin Edegardjeste došao u Madrid u približnom dobu kao Endrik, bilo mu je 17 leta – ali španski mediji ukazuju na drugi primer. Onaj koji nekako uvek ostaje u drugom planu, jer se zaboravlja da je Kazemiro stigao u Real sa 19, plaćen je Sao Paulu samo 6.000.000 evra, te neka je išao zaobilaznim putem (preko Porta), ispostavio se odličnom investicijom.

Edegard nije. A, nije loš igrač. Naprotiv. Evo ga sad, blista u Arsenalu, dobio je i kapitensku traku (čak je Real na Norvežaninu prilikom prodaje zaradio sedam puta više nego kad ga je kupovao), a logično je što ne mogu svi da prođu, da se podignu na onaj najviši nivo. One koji ne uspeju na „Bernabeu“ makar može da proda za veći novac nego što je uložio ili da mu kroz pozajmice kaplje neki evro.

Primeri Braima Dijaza (na kaljenju u Milanu), Rejniera (u Almeriji) ili Tekefuse Kuba (posle četiri pozamjice prodat Sosijedadu za 6.500.000 evra) su tu kao dokaz. Možda od njih nešto i bude, pošto imaju 23, 20 i 21. godinu. Nije kasno. Pojedinci su se pokazali korisnim bez obzira što su u međuvremenu stagnirali (Marko Asensio), od drugih se više očekivalo (Dani Sebaljos), treći su samo pomoćno osoblje (Hesus Valjeho), četvrti se izgubili (Serhio Dijaz)...

Jedino je sigurno: Real dovodi decu da ne bi morao da kupuje odrasle. Možda će baš Endrik biti centralni napadač kad Karim Benzema leta 2024. bude u 36. godini života, i dalje pravi centarfor, ali pritisnut krštenicom, ne toliko nedovoljno hitar da isprati kretnje i(li) centaršuteve Vinisijusa i Rodriga koji će u tom trentku imati 24 i 23 godine. Zato su Marka i As saglasni da je budućnost stigla brće nego što se očekivalo.

Biće veoma dobar. Već je igrao za seniorski sastav Palmeirasa, veliki je talenat i tek će napredovati narednih godina. S obzirom da mu je sad 16, uživaćemo još bar godinu i po u njegovim izdanjima u Brazilu, pre nego što se preseli u Madrid“, pojasnio je Ronaldo, Fenomen.

Endrik se dosad samo sedam puta pojavio u prvom timu Palmeirasa i tek bi trebalo da se razvije.

Dosad se susretao sa, u poređenju sa njim, inferiornim fudbalerima. Tek nekoliko puta je bio u seniorima Palmeirasa, za dečka njegovih godina to izgleda veoma dobro. Ako bude pametan, a deluje da jeste, za dva godine će iskusiti šta znači španska liga i predstavljanje najboljeg kluba sveta. U međuvremenu, poželimo mu sreću“, istakao je jedan od najboljih bekova u istoriji fudbala, Roberto Karlos.

Ako tako kažu Brazilci dubokog traga na stadionu „Santjago Bernabeu“...


tagovi

EndrikEndrikReal MadridZimski prelazni rok 2023Palmeiras

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara