Gde sam ja? (©Reuters)
Gde sam ja? (©Reuters)

Konfuzija na Old Trafordu: Tri sistema i 11 kombinacija u vezi

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.12.20. | 15:24

U srednjem redu je samo Bruno Fernandeš siguran starter

Englezi koriste izraz “tinkering“, kad neko previše zabrazdi u mislima pa sam sebi zakomplikuje život toliko da se i sam zbuni. U svetu fudbala lansirao ga je Klaudio Ranijer, a sad ga je aktuelizovao Ole Gunar Solskjer, pošto ostrvski mediji deo uzroka za poraz od Lajpciga i eliminaciju Mančester junajteda iz Lige šampiona vide i u tome što igrači više ne znaju šta igraju.

Ugledni Telegraf naime piše da je Solksjer u želji da ekipu iščupa iz krize počeo previše da rotira i da je svim tim silnim izmenama samo gurnuo igrače u dublje stanje konfuzije.

Izabrane vesti

Podaci idu naruku takvoj tezi, jer je Mančester junajted ove sezone odigrao 18 utakmica, ali što je za ovu priču bitnije: nijednom Solskjer nije vezao dve sa istih startnih 11.

Ima tu naravno i do natrpanog kalendara, morao je Solskjer da odmara igrače, da se nosi sa povredama, ali morali su i drugi. A Mančester junajted je u Premijer ligi samo dva puta igrao utakmicu sa istim timom, u oktobru u pobedi od 4:1 nad Njukaslom, pa u sledećem kolu u remiju bez golova sa Čelsijem. Između ta dva meča, beše i ona pobeda nad Pari Sen Žermenom u Ligi šampiona i to je možda bio i period sezone kada je među navijačima bilo najviše optimizma.

Nije potrajalo, jer na te utakmice se nadovezala i ona blistava petarda protiv Lajpciga na Old Trafordu, da bi zatim sva euforija iščezla posle poraza od Arsenala (0:1) i Istanbul Bašakšehira (1:2).

Sve to vreme Solskjer je menjao, počevši od omiljene formacije 4-2-3-1, preko 4-1-2-1-2, pa do 3-4-1-2 koja se u odbrani – to se najjasnije videlo baš protiv Pari Sen Žermena – transformisala u klasičnu 5-3-2.

Najveći problem, smatraju britanske kolege, leži u veznom redu, jer samo Bruna Fernandesa možemo da smatramo sigurnim starterom, dok svi ostali... Najčešće su uz Bruna igrali Skot Mektomini i Fred, ali su svoje role imali i Pol Pogba, Nemanja Matić, Doni van de Bek. Sve skupa, Solskjser je u ovih 18 mečeva koristio čak 11 različitih kombinacija u vezi, devet od njih samo jednom.

I u napadu je bilo dosta pomeranja: devet kombinacija u tom delu, najčešće su igrali Mejson Grinvud i Markus Rašford, ali i oni samo tri puta. Delom bi objašnjenje moglo da se pronađe u kasnom dolasku Edinsona Kavanija.

Pred kraj prošle sezone, tačno se znalo: David de Hea – Aron van Bisaka, Viktor Lindelef, Hari Megvajer, Luk Šo – Nemanja Matić, Bruno Fernandes, Pol Pogba - Mejson Grinvud, Antoni Marsijal, Markus Rašford.

Sad već stvari nisu tako jasne. A rezultati opet nisu na očekivanom nivou.



tagovi

Ole Gunar Solskjer

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara