Itan Envaneri (©Reuters)
Itan Envaneri (©Reuters)

Ko je nova zvezda Londona? Arteta ga gledao kao 12-godišnjaka, protiv slabih rivala nisu mu dali da igra

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.09.24. | 09:54

Per Mertezaker imao važnu ulogu u vaspitaju Itana Envanerija, mada je i on sam tražio snimke Bukaja Sake, Emila Smita Roua ili Risa Nelsona…

Godina je 2019, Mikel Arteta je tek seo na klupu Arsenala. I mada su očekivanja velika, a pritisak ogroman on je kao polaznik Barselonine La Masije znao da omladinsku školu ne sme da zaboravi. Već u prvoj nedelji odlazi kod trenera U16 ekipe Dena Mičičea i posle nešto ćaskanja upitao: “Dakle, čujem da imaš igrača za mene?”.

A igrač je tada imao – 12 godina. Nije šala. Tadašnji sportski direktor Tobdžija Edu suflirao je Arteti da obrati pažnju na momka sa imenom Itan Envaneri. Jer iako je u mlađim selekcijama normalno da oni koji brze stasaju preskoče koju godinu, baš sa 12 godina da igraš u U16 timu? To nešto govori.

Izabrane vesti

Mičiče, koji je prethodno radio u Fudbalskom savezu Engleske, Arteti je objašnjavao koliki je potencijal tog malo poredeće ga sa Filom Fodenom i Kolom Palmerom.

Njegov najveći kvalitet su izbor koje donosi na terenu. Sećam se da sam, kad sam ga kao 14-godišnjaka gurao u U18 selekciju, rekao Luku Hobsu, Peru Mertezakeru i Liju Heronu da će on postati naš najmlađi igrač u prvom timu. I jeste. Kad sam radio u Savezu sa Fodenom i takvima, Itan je, u tim godinama, bio jednako dobar. Stavio bih ga u sličnu kolonu sa Džejdonom Sančom, Markusom Edvardsom i Fabiom Karvaljom. Bio je sličan, ako ne i bolji u nekim stvarima”, premotava film Mičiče u intervjuu za football.london.

Envaneri je sa 14 godina i zaigrao za U18 selekciju i – prošao, mada se u tom uzrastu mnogi izgube. Ne i on. I nije to nikakvo posebno iznenanđenje. Jednostavno, Envaneri je još kako dečak pokazivao priličnu dozu ozbiljnosti. Sa trenerom Danijem Bakom je radio na veštini kontrolisanja lopte. Za njega su čak pripremane posebne vežbe kako bi usavršio reakcije u situacijama u kojima nema vremena za razmišljanje. Arsenal mu čak nije dozvolio da igra protiv slabih rivala protiv kojh bi lako dominirao. Igrao je samo utakmice protiv najboljih akademija, da mu ne dozvole da se opusti.

Već sa 15 godina je debitovao za U21 tim, a koji mesec kasnije zaigrao i za seniorsku ekipu. S tim da je za to temeljno pripreman. Još kada je Arteta stigao na mesto trenera zahtevao je da momci iz akademije u teretani treniraju sa prvotimcima, da u kantni svi zajedno jedu. Tek da neko ne poleti u oblake. Tu je veliku ulogu odigrao Per Mertezaker, nekada Arsenalov štoper, sada menadžer akademije.

Ali ceo sistem se upregao. Jedan od Artetinih pomoćnika, Albert Stujvenberg, bio je zadužen da mu posle treninga ili utakmica daje smernice. A ni on sam se nije libio da ih traži. Već sa 14 je od trenera zahtevao da mu pripreme video analize starijih momaka kakvi su bili Bukajo Saka, Emil Smit Rou i Ris Nelson, da vidi šta je tačno njih izdvojilo od konkurencije i dozvolilo im da se probiju do prvog tima.

Sam Arteta se zbog toga našalio kada je pričao o Envaneriju i “klasiću”, istina godinu starijem, Majlsu Luis Skeliju.

Ta dvojica su baš naporna i zahtevna. Žele sve da vide odmah. Žele sve više i više informacija. Vidi se koliko vole, vidi se da su strastveni oko fudbala. Ugledali su šansu i žele da je oberučke ugrabe. Sjajni su za saradnju”.

Za Itana Envanerija inače kažu da dolazi iz dobre, skromne porodice koja je i te kako pomogla klubu da ga održi na zemlji. Tokom školovanja u akademiji svako malo su mu menjali pozicije u vezi, on se nikad nije žalio. Kad bi se tokom letnjih pauza ostali momčići iskradali da izlaze, on bi išao u trening kampove u Portugaliji da bi spreman dočekao početak priprema.

I nije zato čudo što je postao najmlađi debitant u istoriji Premijer lige. I što je u Kup meču sa Boltonom postigao dva gola i generalno ostavio sjajan utisak.

Dobro, ima tu i ona druga strana medalje. Koliko ste samo puta slušali o tim nadarenim Englezima koji se brzo izgube?



tagovi

Itan EnvaneriArsenal

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara