Itan Envaneri i Bukajo Saka (©Reuters)
Itan Envaneri i Bukajo Saka (©Reuters)

Zvezda je rođena! Arsenalovo dete pravilo lom za istorijske knjige (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 22:51

Itan Envaneri je najmlađi debitant u istoriji Premijer lige, a od večeras i četvrti najmlađi strelac Tobdžija u ovom veku. Liverpul deklasirao Vest Hem na Enfildu...

Napuniće se ove noći londonski pabovi i u njih će se preliti pesma sa tribina Emirejtsa: “Itan Envaneri, jedan je od nas!”

Tresao se stadion Arsenala, klicali su navijači momku nigerijskih korena koji nastupa pod engleskom zastavom. Ove noći je zvezda rođena! Itan Envaneri je novi izum Mikela Artete. Pružio mu je priliku da zaigra od starta u utakmici Liga kupa, a on mu se odužio sa dva pogotka Boltonu – 5:1 (2:0).

Izabrane vesti

Ne, nije prvi put da su pristalice Arsenala videle na delu Itana Envanerija, ali ih je večeras kupio. Još 2022. godine ga je Mikel Arteta načinio najmlađim debitantom u istoriji Premijer lige. Bacio ga je u vatru protiv Brentforda sa 15 godina, pet meseci i 28 dana. Čekao je na prvenac dve godine, međutim, gro vremena proveo je nastupajući za mlađe kategorije.

Pretprošle sezone jedan meč za prvi tim Tobdžija, prošle takođe. Ove je prve minute dobio na gostovanju Totenhemu, osetio je čari derbija severnog Londona, da deset dana kasnije dočekao trenutak da zatrese mrežu u dresu kluba u kome je počeo da se formira kao igrač i ličnost. I to ne jednom, nego dva puta!

Sa ivice peterca je duplirao prednost u prvom poluvremenu na Emirejtsu, a zatim je u nastavku, posle presinga Gabrijela Žezusa i Deklana Rajsa, mogao da bira stranu. Odabrao je pravu. Postao je četvrti najmlađi strelac u istoriji Arsenala u ovom veku. Ispred njega su Sesk Fabregas i Džek Vilšir, kao Arturo Lupoli, koji nije ostavio dublji trag. Na Itanu Envaneriju je na koju će stranu krenuti…

Mikel Arteta je uradio što je do njega. Osetio je da je Bolton dobar trenutak da se osloni na mlade snage. Pored Itana Envanerija (17), gurnuo je u prvu postavu i Majlsa Luisa Skelija (17), Džoša Nikolsa (18) i golmana Džeka Portera (16), a uveo je i Ismaela Kabiju (18) i Maldinija Kacurija (18). Pravi vrtić, ali i pravi miks.

Napravio je dobar balans mladosti i iskustva za utakmicu sa Boltonom. Deklan Rajs otvorio je goste, Kai Haverc zapečatio sudbinu, a prvenac u dresu Tobdžija upisao je Rahim Sterling. Maksimum Vonderersa bio je počasni pogodak…

Arsenal je 'petardom' prošao do četvrtog kola Liga kupa, ali i Liverpul. Mada, isprva nije delovalo da će biti tako, ali je Vest Hem ranim vođstvom samo čačnuo u živac ekipu Arnea Slota i izazvao lavinu – 5:1 (1:1).

Stajao je pored Arnea Slota i Liverpula veliki znak pitanja pred početak sezone. Kako vreme odmiče, tako se gubi, nestaje iz vidokruga. Jer, start Redsa je više nego odličan. Da ne bi Notingem Foresta, bio bi – savršen. Četiri pobede u premijer ligi, trijumf nad Milanom na San Siru, posle preokreta, pa još prolaz dalje u Liga kupu.

Ispostavilo se da je do njega klub sa Enfilda došao ubedljivo, iako isprva nije krenulo najbolje. Lopta se od Džerela Kvanse, nakon flipera u šesnaestercu, odbila u mrežu Liverpula, međutim, tek koji minut radovao se Vest Hem. Postarao se Diogo Žota da euforija splasne.

Portugalac je po ko zna koji put potvrdio da je jedan od najboljih fudbalera u skok igri, neverovatno se snalazi u vazduhu. Federiko Kjeza je centrirao – to mu je prva asistencija od dolaska u Englesku – Diogo Žota pogodio glavom, da bi u drugom poluvremenu mrežu zatresao i nogom. Sve se otvorilo Redsima u nastvaku…

Mohamed Salah se upisao, Vest Hemov vezista Edson Alvares zaradio crveni karton, a u nadoknadi se ovajdio Kodi Gakpo. I to dva puta.

LIGA KUP ENGLESKE - 3. RUNDA

Utorak

Mančester Siti - Votford 2:1 (2:0)

/Doku 5, Nunjes 38 - Ins 86/

Volsol - Lester 0:0, penalima 0:3

Čelsi - Berou 5:0 (3:0)

/Enkunku 8, 15, 75 Feliks 28, Neto 48/

Vikomb - Aston Vila 1:2 (0:0)

/Kone 90+5 - Buendija 55, Duran 85pen/

Sreda

Arsenal - Bolton 5:1 (2:0)

/Rajs 16, Envaneri 37, 49, Sterling 64, Haverc 77 - Kolins 53/

Liverpul - Hest Hem 5:1 (1:1)

/Žota 25, 49, Salah 74, Gakpo 90, 90+3 - Kvansa 21ag/


tagovi

Itan EnvaneriVest HemLiverpulBoltonArsenalLiga kup EngleskeLiga kupMikel ArtetaArne SlotDiogo ŽotaDžerel KvansaFederiko KjezaMohamed SalahKodi Gakpo

Obaveštavaj me

Arsenal
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara