Stadion Koševo (©Reuters
Stadion Koševo (©Reuters

Ko je gazda Sarajeva: Zekićev pečat na Koševu, Željo sada bolji u gostima nego na Grbavici

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 10:55

Veliki gradski derbi večeras (20.30) u prestonici Bosne i Hercegovine

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Ubrzanim ritmom nastavljeno je takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, pa je sredina nedelje rezervisana za utakmice 8. kola. Posle jučerašnje tri utakmice, runda će biti kompletirana danas, a u prvom planu će naravno biti večiti derbi sarajevskih rivala, dok se zanimljiv duel očekuje i u Posušju gde gostuje Borac.

Izabrane vesti

Kada se pogleda prethodnih nekoliko sezona, Sarajevo nikad u boljoj formi nije dočekalo gradski derbi. Zoran Zekić je preuzeo tim letos neposredno pred početak evropskih kvalifikacija i već od starta se video trenerski rukopis. Hrvatski stručnjak je posložio kockice po svom ukusu i evidentan je napredak u igri.

U šest odigranih utakmica u domaćem takmičenju, Sarajevo je upisalo čak pet pobeda i jedan remi. I pomenuti nerešen rezultat bio je potpuno iznenađujući kod kuće sa Posušjem, primljenim golom u dubokoj sudijskoj nadoknadi. Sve ostale utakmice, Sarajevo je lagano dobilo, računajući i poslednji derbi u Banjaluci, što je svakako ogromna injekcija samopouzdanja pred derbi sa velikim rivalom. Pogotovo se ističe sjajni Gruzijac Gulijašvili koji igra u životnoj formi. Dao je već šest golova i upisao nekoliko asistencija i predstavlja zaista ogromnu opasnost za protivničke odbrane.

20.30: (1,90) Sarajevo (3,40) Željezničar (3,80)

Očito da mu je prijala promena trenera, jer pod Zekićem ofanzivni deo ekipe je zaista odličan. Za trenera Sarajeva ovo će biti drugi sarajevski derbi, a prvi u ulozi trenera

Meni je ovo drugi derbi. Prvi sam proveo kao igrač. Sa te strane imam iskustva. Sećam se tog derbija. Nisam ulazio u igru, ali znam da je i onda Željo bio na prvoj poziciji, a mi smo ih razbili. Derbi je uvek derbi, sa drugačijim impresijama. Ne čitam medije niti to ko je favorit. To je 90 minuta, malo specifično. Ostavimo sve po strani. Hladne glave i sa velikom motivacijom te energijom, na tragu onog što smo igrali u Evropu, treba odigrati utakmicu“, rekao je Zekić te dodao:

Naravno da je ekipa puna samopouzdanja i da mi je to drago. Ja kao trener težim perfekciji u nekakvim detaljima, a momci moraju shvatiti da je svaka utakmica nešto novo za sebe i da nema paranja nosom. Moraš biti prizeman i znati svoje kvalitete. Neću reći da sam dosta oprezan u tome, ali me život naučio da moraš biti prizeman“, govori trener Sarajeva.

Već nekoliko godina unazad Željezničar se pati s formom. Mnogo problema je klub imao i u samoj organizaciji, ali je čini se ove sezone krenulo nabolje. Sportski direktor Elvir Rahimić i trener Denis Ćorić, polako ali sigurno postavljaju zdrave temelje i tabaju put kuda klub treba da ide. Primeti se to po rezultatima, jer Željo igra mnogo bolje nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Posle uvodnog poraza od Širokog Brijega kući, usledila je serija dobrih rezultata, ali je sve to prekinuo domaći poraz od Zrinjskog kući minulog vikenda. Možda je prevelika ambicija govoriti o borbi za titulu, ali da Željo može igrati bitan faktor u borbi za Evropu definitivno da.

Najbolje se trenerski rukopis vidi po gostujućim utakmicama, gde Plavi nisu u prethodnih godina bili nimalo uspešni, a pod vodstvom Ćorića su sa tri gostovanja doneli devet bodova. Dakle, evidentno je da gostujuće utakmice više nisu problem Plavima, pa to može biti pozitivna okolnost pred gostovanje večitom rivalu. Ipak, u ovakvim utakmicama sve forme i statistike padaju u vodu, jer će pobediti onaj ko bude imao više hrabrosti i bude pametniji.

Upravo to je recept za dobar rezultat u derbiju, smatra Denis Ćorić, strateg Želje.

Očekivanja su uvek velika. Nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu. Sarajevo igra u dobroj formi, a i mi smo u dobrom ritmu. No, nema nikakvog pravila, jedna je utakmica, naboj, tako i sada. Očekujem trkački dobru i agresivnu utakmicu i da pokušamo napraviti pozitivan rezultat. Znam da neće biti lako. Kolega Zekić je to dosta dobro posložio. Možemo biti zadovoljni i sa Željom. Da je moglo biti bolje, moglo je, ali idemo probati odigrati jednu mušku i čvrstu utakmicu“, poručio je Denis Ćorić.

On se dotakao i očekivanja kada je riječ o krajnjem rezultatu.

Sve osim poraza je dobar rezultat. Najbitnije je da mi u svlačionici možemo pogledati u oči jedni drugima. Svestan sam kao trener da ništa ne može preko noći. Iskreno, neke stvari su mi prebrzo došle u ekipi Želje. Znamo šta je bilo prošle godine. Ova dva-tri dana do derbija smo se resetovali i pričali, momci su svesni. Idemo odigrati hrabro i muški, pa ćemo videti“, smatra Ćorić.

Ovo će biti njegov prvi sarajevski derbi na trenerskoj klupi.

Ponosan sam da mogu biti najvećeg derbija u BiH. Normalan sam čovek koji se priprema kao za svaku drugu utakmicu. Nikakvog pritiska, uživam u svemu. To želim preneti na igrače. Biće ovakvih utakmica još. Čast mi je što sam deo ovog svega. Nadam se da će svi akteri pokazati pravi, istinski derbi, da svi zajedno izađemo sretni. Kakav će rezultat biti, videćemo svi“, istakao je Ćorić.

Zanimljivo je da je u poslednjih sedam derbija, čak pet puta bilo nerešeno.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 8. KOLO

Utorak

Radnik – Sloboda 2:0 (1:0)

/Pantelić 39pen, 65/

GOŠK – Velež 0:4 (0:3)

/Mlinarić 13, 35, 49, Jevtović 21/

Zrinjski – Široki Brijeg 3:0 (1:0)

/Topić 28, Mulahusejnović 82, Barišić 85/

Sreda

16.00: (2,30) Sloga Doboj (3,15) Igman (3,05)

18.00: (6,25) Posušje (3,60) Borac Banjaluka (1,55)

20.30: (1,90) Sarajevo (3,40) Željezničar (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga BiHBiH 1FK SarajevoSarajevoŽeljezničarFK Željezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara