Kažu, sve po pravilima?! A šta da je Kukurelja bio na gol liniji? (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.07.24. | 22:54

Zdrav razum kaže: Penal ko vrata

Stižu polako pojašnjenja sa različitih strana: šta se tačno dogodilo u 106. minutu utakmice Nemačka - Španija i zbog čega nije dosuđen penal...

Pojedini sudijski eksperti - čije smo oglašavanje uzgred budi rečeno najavili - tvrde da je prvi razlog što Entoni Tejlor nije pokazao na belu tačku bio ofsajd u kom se našao Niklas Filkrug pre nego što je odigrao povratnu za Džamala Musijalu?! Konkretno, u nedozvoljenoj poziciji bio je deo njegovog ramena kojim može da igra regularno i da postigne pogodak?!

Izabrane vesti

Razlog drugi: penal ne bi bio dosuđen čak i da se Filkrug nije upecao u ofsajd zamku, jer tako nalažu nova uputstva što su arbitri dobili uoči ovog šampionata, a ona podrazumevaju sledeće: ukoliko je ruka u podignutom položaju (ili horizontalnom), stvarajući barijeru za zaustavljanje lopte, u tom slučaju iz VAR sobe bi trebalo da signaliziraju glavnom sudiji da treba da pogleda snimak.

To je, primera radi, situacija sa utakmice Nemačka - Danska, kada Joakim Andersena lopta kači u ruku posle centaršuta Davida Rauma...

Na brifingu pred početak EP u Nemačkoj, Roberto Roseti, šef Uefine sudijske komisije, održao je predavanje i tom prilikom pokazivao snimak na kome lopta pogađa defanzivca čija je ruka u vertikalnom položaju, blizu tela, pojašnjavajući da takve situacije ne bi trebalo da se karaktererišu kao najstroža kazna?!

Jasno vam je da je u pitanju preslikana situacija sa večerašnje utakmice i položaj ruke Marka Kukurelje nakon šuta Musijale...

Po Uefi i njenim pravilima, dakle, Entoni Tejlor i njegovi saradnici odradili su dobar posao?!

Logika?

Pa nema je. Za prilično bezazlenu situaciju, prilikom centaršuta - penal! Za udarac ka golu - nema penala!

Možda bismo mogli da postavimo pitanje ovako: A šta da je Kukureljina ruka bila u istom takvom položaju, na gol liniji, ili dva metra ispred gola? Da je pripijajući je telu sprečio pogodak? I to bi bila ispravna odluka?

Ostaje i ta situacija oko ofsajda...

Večeras 'nedozvoljeni deo ramena', pre neki dan 'palac'.

Prilično degutantno, nefudbalski, suviše matematički i robotički, premalo sportski i ljudski. Pa koliko god bilo po tim preporukama iz Niona. Koliko god bilo po pravilima.

I zato da ponovimo: makar razni stručnjaci i 'specijalci' za suđenje posle svega pronašli opravdanje za večerašnju sudijsku ekipu, zdrav razum će i dalje govoriti - penal! Penal kao vrata!

I govoriće: vreme je da se taj prokleti VAR dovede u red. Jer malo ko više može da shvati čemu ta stvar uopšte služi kad se ovako nesrećno koristi.


tagovi

Džamal MusijalaEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara