Nemci sad plaču, a posle će da proklinju sudiju i VAR! Španija u 119. minutu do polufinala (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 05.07.24. | 20:38

Junak Furije Mikel Merino, sjajnu partiju pružio i Dani Olmo, strelac i asistent

Španija ide u polufinale Evropskog šampionata, Nemačka tuguje! Večeras suze u Štutgartu, ali čim stanu suze, biće besa kod domaćina. I deluje s pravom.

Furija je slavila sa 2:1 nakon produžetaka, međutim pri rezultatu 1:1, u 106. minutu, engleski sudija Entoni Tejlor nije pokazao na belu tačku, mada je lopta očigledno pogodila u ruku Marka Kukurelju. Ostaje kao realna mogućnost da Tejlor nije mogao jasno da vidi ovu situaciju, međutim postavlja se pitanje: šta su, dođavola, radili ljudi iz VAR sobe?!

Izabrane vesti

Junak Španije je Mikel Merino, strelac pobedonosnog pogotka u 119. minutu! Ipak, igrač utakmice je bez dileme Dani Olmo. Nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama ušao je u igru u 8. minutu. Tada su se svi na klupi Španije hvatali za glavu zbog povrede Pedrija, ali ispostaviće se da je to bio prst sudbine.

Olmo nije samo postigao vodeći pogodak za Špance, nego je u tom sudbonosnom 119. minutu centrirao idealno za vezistu Sosijedada i učinio ga herojem.

Tok meča, ili bolje reći način na koji će dva tima igrati, u dobroj meri odredio je maltene prvi start na utakmici, kada je Toni Kros žestoko ušao u mlađanog Pedrija. Bila je to neka vrsta poruke Špancima da ih domaćin neće maziti, niti će im dozvoliti da uspostave kontrolu i siguran pas. Utisak je da je veliku grešku - nažalost, samo jednu u nizu večeras - tom prilikom napravio sudija Entoni Tejlor. Nije praksa da se za prvi prekršaj daje žuti karton, to stoji, no ovo je morao da bude izuzetak. Nemci su nastavili žestoko, Španci počeli da uzvraćaju, tako da smo već nakon pola sata imali tri žuta kartona i petnaestak prekršaja. Igre ponajmanje.

Pritom, Tejlor je najmanje u još dva navrata propustio da pokaže javnu opomenu. Jedna od tih situacija bila je ona sredinom prvog poluvremena - Džamal Musijala pobegao je Rodriju, ovaj ga s obe ruke uhvatio oko struka, ali arbitar je ostao nem.

Tako smo umesto igračkog spektakla, dobili ozbiljno batinanje (uglavnom) na sredini terena, koje je potrajalo čitavih 45 minuta. Istina, bilo je tu i nekoliko pokušaja s obe strane (Španci uglavnom testirali Nojera iz daljine, Nemci najopasniji bili preko Kaija Haverca, pošto je glavom pokušao sa desetak metara), međutim bez dileme, taj deo meča obeležilo je gotovo šahovsko nadmudrivanje dvojice stručnjaka.

I naravno, prinudna zamena za kojom je morao da posegne Luis de la Fuente, jer Pedri se nekoliko minuta posle Krosov starta ponovo našao na zemlji, sa suzama u očima. Bilo je jasno da ne može da nastavi...

Imajući u vidu kako se igralo, čak tri izmene na pauzi nisu nikoga iznenadile. De la Fuente je izvukao 'požutelog' Le Normana, Nagelsman odlučio da na teren pošalje Roberta Andriha umesto Emrea Džana (takođe opomenutog), dok je Liroj Sane po logici stvari morao napolje - prosto, nije se video.

Prvi put kad je popustila koncentracija kod jednih ili drugih, mreža se zatresla. Igrao se 52. minut. Lamin Jamal ubacio je sa boka, Dani Olmo, protrčao kroz srce šesnaesterca, nikoga nije ispratio, i tu spasa za Manuela Nojera nije bilo.

Tek u tom trenutku utakmica je počela da poprima oblike derbija. Najavljenog spektakla. Pre svega, Nemci su počeli da manje pažnje posvećuju udaranju protivnika i taktičkom nadmudrivanju, što je dovelo do toga da do izražaja dođe talenat njihovih igrača. Domaćin je zaigrao rasterećenije, Španija se neobjašnjivo povukla i do kraja sve je ukazivalo da ćemo videti preokret.

Pritisak i potpuna dominacija Nemačke u 73. minutu doneli su stativu. Niklas Filkrug nije imao sreće. Zanimljivo, u toj situaciji takođe je bio povlačen od strane čuvara Naća, ali Nemci se nisu bunili.

Desetak minuta kasnije, činilo se tada, Kai Haverc 'bukirao' je sebi epitet tragičara. Nakon užasnog ispucavanja Unaija Simona došao je do lopte, pretrčao jednog defanzivca, a onda sa tridesetak metara promašio praznu mrežu u pokušaju da lobuje španskog čuvara mreže...

Krenuli su domaćini na sve ili ništa, pritisnuli gas do daske i gol je došao kao nagrada u 89. minutu. Rezervista Maks Mitelštet je podigao sa levog boka, Jozua Kimih čudesno skočio, vratio glavom povratnu, a na pravom mestu se našao drugi rezervista Florijan Virc - 1:1.

Da su kojim slučajem Nemci uspeli da preokrenu, verovatno bismo govorili o užasnim potezima Luisa de la Fuentea, koji je prerano iz igre izvukao i Jamala i Nika Vilijamsa, izuzetno raspoložena krila. S druge strane, verovatno bismo se divili Nagelsmanovom osećaju i potezima, pre svega sa Mitelštetom i Vircom. Ovako, De la Fuentea je pogledala sreća. Ispostavilo se da je utakmicu rešio upravo igrač kog je ubacio umesto Vilijamsa.

Ali ostaće i taj gorak ukus u ustima svih neutralnih ljubitelja fudbala zbog svega što se dogodilo u 106. minutu...

Za ovaj nivo takmičenja, za ovu fazu, za elitne sudije - neoprostiva greška.

E sad, šta je posebno zanimljivo oko te sporne situacije... Isti sudija koji je sedeo u VAR sobi tokom meča osmine finala između Nemačke i Danske i večeras je imao istu ulogu. U pitanju je Stjuart Atvel. Pre nekoliko dana, na meču Nemačka - Danska, pozvao je Majkla Olivera da pogleda snimak nakon, objektivno gledano, nešto bezazlenijeg igranja rukom štopera Joakima Andersena. Ovoga puta kao da je zadremao.

I makar razni stručnjaci i 'specijalci' za suđenje posle svega pronašli opravdanje za večerašnju sudijsku ekipu, zdrav razum će i dalje govoriti: PENAL. Penal kao vrata!

I govoriće: Vreme je da se VAR pravilnik dovede u red. Jer malo ko više može da shvati čemu ta stvar uopšte služi kad se ovako nesrećno (ne)koristi.

EVROPSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

Španija - Nemačka 2:1 (2:1, 1:1, 1:1, 1:0)

/Olmo 51, Merino 119 - Virc 89/

21.00: (3,40) Portugalija (3,05) Francuska (2,55)

Subota

18.00: (2,35) Engleska (3,20) Švajcarska (3,60)

21.00: (1,65) Holandija (4,20) Turska (5,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara