Mark Guju (©Reuters)
Mark Guju (©Reuters)

Kakva je glava Gujuu i kakav je pedagog Mareska?

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.08.24. | 11:17

Mladi Španac će po svoj prilici biti na hlađenju ove nedelje od 15 časova protiv Vulverhemptona posle onog katastrofalnog promašaja protiv Serveta

Mladom fudbaleru, bilo kom mladom čoveku, sigurno da ne bude lako kada se nađe u žiži svetske javnosti iz bilo kog, makar i dobrog razloga. Poslednjih nekoliko dana 18-godišnji fudbaler Čelsija Mark Guju stekao je svetsku „slavu“ čak i među ljudima koji slabije prate fudbal, ali ne zbog nekih pozitivnih stvari, već mu se podsmeva planeta zbog promašaja u kvalifikacijama za Ligu konferencije protiv Serveta. Snimak te nespretne reakcije Španca, kada je trebalo samo da pogodi prazan gol, deljen je na društvenim mrežama na desetine i stotine hiljada puta, milioni su ga videli i svi su se nasmejali. Pravi je hit na društvenim mrežama, koje su postale nezaobilazan deo života jednog osamnaestogodišnjaka.

Kako se Guju oseća zbog tog promašaja verovatno zna samo on. Međutim, u fudbalu je najbitnije samo ono što sledi, sledeća utakmica koju Čelsi igra već ove nedelje protiv Vulverhemptona u 2. kolu Premijer lige. Sada će na testu da bude Gujuova glava, sada ćemo da vidimo kakav je pod pritiskom.

Izabrane vesti

Važnu, možda i krucijalnu ulogu u svemu tome odigraće Čelsijev trener Enco Mareska. Sada on mora da se pokaže kao psiholog i pedagog u jednom, da bude podrška mladom napadaču. Ako želi, naravno...

Rekao sam mu da verovatno ne voli lake golove, već teške. Meni je to normalno. On je rođen 2006. godine. Najmlađi je u timu. Način na koji radi sa loptom, trči mnogo, pritiska… Nema veze, daće i gol“, kazao je Mareska.


15.00: (4,70) Vulverhempton (3,70) Čelsi (1,85)


Međutim, italijanski strateg je rekao još nešto što verovatno neće prijati Gujuu. Istovremeno, nešto što se savršeno uklapa u filozofiju Čelsija u poslednje vreme… U prenesenom značenju, ako je Gujuu teško, dovešćemo još jednog napadača.

Konkretno, Maresku su novinari pitali o eventualnom tranasferu Viktora Osimena iz Napolija. Ipak, nekako je trener Plavaca ponovo provukao Gujua kroz tu priču.

Ako ćemo da dovodimo samo da bismo dovodili, onda bolje ništa da ne radimo. Međutim, ako ćemo da potpišemo igrača koji će da nam pomogne da budemo bolji, onda ćemo definitivno da ga dovedemo. Volim Marka, ali ako imamo priliku da dovedemo devetku koja će nam pomoći, moramo da probamo da je dovedemo. Ako ne, OK smo i ovako“, rekao je Mareska.

Sad, šta je to OK? U prvoj prvenstvenoj utakmici Čelsi je izgubio od Mančester Sitija sa 2:0, a u napadu je igrao neprimetni Nikolas Džekson, dok su kao krilni napadači dejstvovali Kristofer Enkunku i Kol Palmer. Protiv Serveta je Guju bio najistureniji do 57. minuta, kada ga je zamenio Palmer, dok su na krilima igrali Enkunku i Mihailo Mudrik. Sada protiv Vulverhemptona verovatno ćemo ponovo videti Džeksona u centru ofanzive, a Guju će čekati šansu sa klupe. Ako Marseka proceni da je nekadašnji igrač Barselone uopšte spreman za premijerligaški pritisak…

PREMIJER LIGA – 2. KOLO

Subota

Brajton – Mančester junajted 2:1 (1:0)

/Velbek 32, Žoao Pedro 90+5 – Dijalo 60/

Fulam - Lester 2:1 (1:1)

/Smit Rou 18, Ivobi 70 - Fes 38/

Sautempton - Notingem Forest 0:1 (0:0)

/Gibs-Vajt 70/

Mančester Siti - Ipsvič 4:1 (3:1)

/Haland 12p, 16, 88, De Brujne 14 - Smodiš 7/

Totenhem - Everton 4:0 (2:0)

/Bisuma 14, Son 25, 77, Romero 71/

Kristal Palas - Vest Hem 0:2 (0:0)

/Souček 67, Bouven 72/

Aston Vila - Arsenal 0:2 (0:0)

/Trosar 67, Parti 77/

Nedelja

15.00: (4,70) Vulverhempton (3,70) Čelsi (1,85)

15.00: (3,20) Bornmut (3,60) Njukasl (2,30)

17.30: (1,25) Liverpul (6,50) Brentford (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaČelsiEnco MareskaMark GujuVulverhempton

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara