©Reuters
©Reuters

Kako je moguće da najbolja liga ima najgore sudije u Evropi?! Tri greške na jednom meču, što je mnogo - mnogo je (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.11.23. | 18:10

Vulverhemptonu već oteto sedam bodova ove sezone

U Engleskoj ništa novo. Ostrvska štampa i ovog utorka bruji o spornim sudijskim odlukama i pita se: koliko će one još trajati? Rekli bismo – još dugo, jer čini se da se samo gomilaju i da ih iz utakmice u utakmicu ima sve više. Ne pomaže ni VAR, britanske sudije su i četiri i po godine po uvođenju video tehnologije na "Vi" sa istom.

Zapravo, umesto da olakša situaciju, prema rečima trenera Vulverhemptona Gerija O'Nila VAR postaje ogroman problem. A, sve zato što oni kojima bi trebalo da posluži kao alat ne umeju da ga koriste. Na sinoćnjem primeru se samo još jednom potvrdilo. Fulam je u poslednjem meču 13. kola Premijer lige savladao Vulvse (3:2) u utakmici koju su obeležila tri penala i mnogo spornih detalja, od kojih je većina, kako tvrdi trener gostiju, bila protiv njegove ekipe. Ne prvi put ove sezone.

Izabrane vesti

Prema Nezavisnom telu što se bavi suđenjem u Premijer ligi, O'Nilova ekipa već je oštećena četiri puta ove sezone: protiv Mančester Junajteda, Njukasla i Šefild Junajteda.

"Uvek sam bio za VAR, ali smatram da polako postaje veliki problem. Možda me je večerašnja utakmica okrenula protiv VAR tehnologije. Mislio sam da će nam pomoći, ali izgleda da to nije slučaj. Pokušaćemo da se ponašamo na način koji mislim da je ispravan i nastaviću tako, ali igrači su izuzetno frustrirani. Ne može da bude tako uz svu tehnologiju, u najboljoj ligi na svetu, ne može biti u redu. Trebalo bi da pričamo o utakmici, ali nažalost pričamo o ovome. Već smo iskusili ovo tokom sezone. Nismo to zaslužili. Loša sreća je i dalje protiv nas. Pokušavam da ostanem miran. Ne ljutim se ni na koga. Ne zlostavljam nikoga", besneo je 40-godišnji stručnjak posle meča.

Prema njegovim tvrdnjama, da su sudije donosile ispravne odluke, tim sa Molinjua bi sada bio u gornjem delu tabele, usuškan na osmoj poziciji, a ne na deobi 12. mesta."

Razlika između 22 i 15 poena za hiljade navijača koji prate ovaj tim širom zemlje je ogromna. Šteta između 22 i 15 poena koju nanose mojoj reputaciji koju pokušavam da izgradim u velikom klubu je nepopravljiva. Možete da mi pošaljete cveće. Možete da me nazovete sutra. Možete da radite šta hoćete, ali mi bi trebalo da budemo na 22, a ne na 15 poena."

U moru spornih detalja O'Nil je izdvojio tri, a najsporniji od svih odigrao se u 55. minutu kada je glavni arbitar Majkl Solsberi dosudio prvi od dva penala za Fulam. Tom Kerni je prvi stigao do lopte, Nelson Semedo pružio nogu da ga zaustavi i "desetka" londonskog kluba je pala kao pokošena. Isprva je delovalo da je portugalski defanzivac zakasnio, ali je ponovljeni snimak pokazao da je zapravo uspeo da dođe do lopte. Snimak koji Solsberi nije ni pogledao.

"Nelson igra loptom i ne dodiruje Kernija. Pogledao sam situaciju ponovo sa sudijom i da budem iskren, rekao je da misli kako je pogrešio i da je trebalo da dođe do monitora da pogleda", otkrio je O’Nil detalj razgovora sa glavnim arbitrom koji je obavio posle meča.

Drugu grešku na štetu gostiju Solsberi je napravio kada im je, pomalo paradoksalno, dosudio penal u 75. minutu. Na belu tačku je pokazao, ali nije Timu Rimu nije put u svlačionicu. A, trebalo je, jer je američki defanzivac pre faula nad Hi čan Hvanom već imao žuti karton.

"Imali smo interesantan razgovor. Soslberi je pomislio da je penal dovoljna kazna. Kasnije su poslali nekoga da priča sa jednim od mojih pomoćnika i rekli da bi po pravilu Rim trebalo da dobije drugi žuti karton i bude isključen."

Za kraj i detalj iz finiša utakmice kada je napadač Fulama Karlos Vinisijus, dok je ustajao sa zemlje, glavom udario – deluje svesno, s namerom – Maksa Kilmana po licu.

Brazilac je ranije tokom sezone bez lopte udarao defanzivce Čelsija i Šefild Junajteda Tijaga Silvu i Ostona Trastija i prolazio nekažnjeno. Provukao se i sinoć.

"Rekao mi je (Solsberi, prim.aut) da je to bio mekan udarac glavom. Odgovorio sam mu da je to ludo. Možemo da udaramo ljude glavom na fudbalskom terenu sve dok se to smatra mekim ili nedovoljno snažnim udarcem? Oni su posle toga izašli i rekli da su po slovu zakona pogrešili - da bi to trebalo da bude crveni karton. Da li treba da kažem Maksu (Kilmanu, prim.aut) da se valja po podu kad ga neko udari glavom? Ne želim to da radim. Da li želim da moji igrači okruže sudiju i traže drugi žuti karton za Rima?", zapitao se O'Nil.

Bivši trener Bornmuta je već razgovarao sa Hauardom Vebom, šefom sudijske komisije, ali tvrdi da ovog puta neće uraditi isto. Jednostavno, ne veruje da će se išta promeniti.

"Neću nikoga da zovem. Šta mogu da uradim? Imam dve opcije. Da nastavim da se ponašam kako bi trebalo i da učinim da se moji igrači ponašaju kako bi trebalo. Ili da počnemo da govorimo: 'Ovo ne funkcioniše. Moraćemo da napravio buku'. To su dve odluke koje mogu da donesem. Bio sam zaista iskren. Ne mogu da prihvatim da su odluke toliko često protiv nas. To bi trebalo da se popravi."

Fudbaleri Vulvsa nisu imali priliku da govore pred kamerama, ali su svoja mišljenja izneli na društvenoj mreži Instagram.

"Uvek sam pokušavao da razumem kako sudijama nije nimalo lako, uvek sam pokušavao da kažem igračima da možemo da uradimo više kako bismo dobili utakmicu. Ali odustajem. Što je mnogo - mnogo je. Treba doneti neke vrlo snažne odluke. Ove stvari uništavaju fudbal", poručio je Mario Lemina.

Identičnu poruku imao je i Mateus Kunja:"Težak rezultat, ali nastavljamo zajedno. Nikada nećemo tražiti izgovore spolja, ali ljudi koji donose odluke protiv nas moraju da snose veću odgovornost. Umorni smo od slušana izgovora. Nanosite šteti nekolicini porodica."



tagovi

Premijer ligaVulverhempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara