Anhel Gomes (©AFP)
Anhel Gomes (©AFP)

Kako je Lil napravio novog reprezentativca Engleske?

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.09.24. | 14:25

Anhel Gomes sporednim putem od Akademije Mančester Junajteda, preko Boaviste i dresa Doga stigao do Gordog Albiona. Učesnik Lige šampiona večeras (20.45) gostuju povratniku Sent Etjenu

Odličan start Lila ove sezone. Preko Fenerbahčea i Slavije Praga, Doge su se plasirale u Ligu šampiona. Ligu 1 su startovali sa dve pobede, ali su pred reprezentativnu pauze poraženi od šampiona Pari Sen Žermena.

Tim iskusnog stratega Bruna Ženesija može da bude prezadovoljan početkom sezone, a večeras (20.45) u prvom meču četvrtog kola prvenstva Galskih petlova putuje na noge Sent Etjenu, povratniku u elitni rang.

Izabrane vesti

Osim Džonatana Dejvida, najboljeg igrača tima već nekoliko godina, ovog leta u prvi plan je izbio mladi Englez Anhel Gomes koji se dobrim igrama izborio i za status reprezentativca Gordog Albiona kod privremenog selektora Lija Karslija koji menja Gereta Sautgejta. Nekadašnji engleski selektor se povukao posle srebra na Evropskom prvenstu u Nemačkoj ovog leta.

20.45: (4,90) Sent Etjen (3,60) Lil (1,75)

Gomes je nekada bio velika nada Mančester Junajteda, odnosno Akademije Đavola. Ipak, šansu na Old Trafordu u jakoj konkurenciji nije dobio, pa je sreću pronašao na severu Francuske u klubu koji je pre dve godine na kratko prekinuo vladavinu Pari Sen Žermena.

Znao sam da ću kroz ovo putovanje da dođem do pozicije na kojoj sam sada“, rekao je ponosni Anhel Gomes na svojoj prvoj konferenciji za novinare kao reprezentativac Engleske.

Lilov vezista igrao je 25 minuta protiv Irske, dok je pre tri dana odigrao svih 90 minuta u meču Albiona protiv Finske.

Gomes je odrastao uz fudbal, to mu je u krvi. Njegov otac Žil Gomes je bio mladi reprezentativac Portugalije, osvojio je FIFA omladinsko Svetsko prvenstvo 1991. u ekipi koja su bile legende kao što su Luis Figo i Rui Košta. Anhel je rođen u severnom Londonu, a kao mlad preselio se u predgrađe Mančestera Salford, pridruživši se akademiji Junajteda sa samo šest godina.

On je ostao u sećanju kao prvi igrač koji je debitovao u Premijer ligi, a da je rođen u ovom milenijumu. Šansu mu je dao tadašnji menadžer Đavola Žoze Murinjo. Predstavljen je kao jedan od čudesnih klinaca iz Akademije, ali ipak nije uspeo da ispuni očekivanja na Teatru snova.

Samo sezonu kasnije Englez je odbio ponudu za produženje ugovora i prešao u Severnu Francusku u Lil kao slobodan igrač. Trenutni sportski direktor Pari Sen Žermena Luis Kampos zainteresovao se za igrača pre nego što ga je potpisao, a zatim je imao veliku ulogu u procesu donošenja odluke da ga pošalje na pozajmicu u portugalsku Boavistu.

Kada se vratio u redove Doga nije imao zapaženu ulogu dok trener nije postao portugalski stručnjak Paulo Fonseka u sezoni 2022/2023, sadašnji trener Milana.

"Anhel je igrač koji mi se mnogo sviđa. Veoma je inteligentan i tehnički dovoljno jak da igra na različitim pozicijama. Uspeva da pokrije više mesta na sredini terena“, rekao je Fonseka za novog asa Lila.

U Lilu Englez ima ofanzivniju ulogu, kod njega je često lopta, pa može da se kaže da je pravi univerzalac na sredini terena. U intervjuu za Atletik 2022. godine, Gomes je rekao:

Ja sam samo vezni igrač. Mogu da igram i kao zadnji vezni, kao broj 8, ali i kao 10. Jednostavno volim da igram u veznom redu i da mogu da distribuiram loptu na svakom delu terena. Volim da držim loptu, volim da preuzimam odgovornost“, rekao je Englez portugalskih korena.

Igrajući bliže Džonatanu Dejvidu, on je sakupio osam asistencija prošle sezone, a samo je Usman Dembele iz PSŽ bio uspešniji.

Nemojte me pogrešno shvatiti, volim da dajem golove, ali više volim asistenciju jer ima puno razmišljanja. To je priča o mojoj igri“, istakao je vezista za Ekip.

Mnogi Gomesa upoređuju sa Džudom Belingem koji je kao mlad napustio Ostrvo i preko Borusije iz Dortmunda došao do reprezentacije Engleske, a sada je jedan od zvezde svetskog fudbala u dresu šampiona Evrope, Reala.

FRANCUSKA 1 – 4. KOLO

Petak

20.45: (4,90) Sent Etjen (3,60) Lil (1,75)

Subota

17.00: (1,80) Marselj (3,60) Nica (4,60)

19.00: (4,10) Okser (3,70) Monako (1,85)

21.00: (1,30) PSŽ (8,50) Brest (9,00)

Nedelja

15.00: (1,65) Ren (3,80) Monpelje (5,40)

17.00: (1,70) Strazbur (3,60) Anže (5,30)

17.00: (2,40) Nant (3,45) Rems (3,15)

17.00: (1,90) Tuluz (3,60) Avr (4,50)

20.45: (1,90) Lans (3,70) Lion (4,40)

***kvote su podložne promenam



tagovi

Anhel GomesLilFrancuska 1Sent Etjen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara