Lamin Jamal proslavlja gol u El Klasiku (Reuters)
Lamin Jamal proslavlja gol u El Klasiku (Reuters)

Kako je Lamin Jamal mogao da prekine El Klasiko?

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.10.24. | 15:22

FIFA antirasistički protokol podrazumava tri nivoa, španski tinejdžer je prostim prekrštanjem ruku mogao da alarmira sudiju Hose Mariju Sančesa

Izgleda da utakmice Primere ne mogu da prođu bez rasističkih uvreda. Svi znamo da je najveća meta navijača na Pirinejima Vinisijus Žunior, a u prekjučerašnjem El Klasiku, nekolicina navijača na Santjago Bernabeu je na rasnoj osnovi vređala Barselonino zlatno dete Lamina Jamala, a nisu bili izuzeti ni Rafinja, odnosno Ansu Fati koji je meč presedeo na klupi.

Baš u trenucima dok je proslavljao prvenac u El Klasiku postavši najmlađi fudbaler kojem je to pošlo za rukom u duelima Reala i Barselone, 17-godišnjak se naslušao stvari koje nijedna osoba ne bi trebalo da čuje.

Izabrane vesti

Bio je Jamal i zbog fudbalskih, a ponajviše zbog nefudbalskih stvari juče i danas jedna od glavnih tema španskih medija, a Mundo deportivo je objasnio kako je tinejdžer jednostavno mogao da prekine najveći španski, a verovatno i najpompezniji derbi fudbalskog sveta.

Naime, prostim prekrštanjem ruku mogao je da alarmira glavnog sudiju Hose Mariju Sančesa. Reč je o FIFA antirasističkom protokolu ustanovljenom proteklog avgusta i prihvaćenom na svim fudbalskim meridijanima. Portokol sadrži tri nivoa.

Prvi nivo podrazumeva da glavni sudija primeti prekrštene ruke i shvati da je došlo do incidenta. U tom momentu odluka o tome hoće li prekinuti meč ili ne je njegova. Glavni arbitar teško može da čuje uvrede, pomoćnik koji je bliže tribinama je u boljoj poziciji i baš iz tog razloga igračima koji su na udaru ostavljen je prostor da pomenutim gestom skrenu pažnju na uvrede sudiji, kapitenu svog tima ili članu tehničkog osoblja. Ako dođe do prekida utakmice, zvanični spiker obaveštava sve na stadionu o razlozima prekida i upozorava da će duel, ako se neprimereno ponašanje nastavi, biti privremeno prekinut.

Što se drugog nivoa tiče, on stupa na snagu ako se nastavi sa uvredama i nakon nastavka utakmice. U tom slučaju na snagu stupa privremeni prekid i ekipe se povlače u svlačionicu. Sledi novo saopštenje na stadionu kojim se igrači obaveštavaju o razlozima prekida i upozorava na trajni prekid duela ako sporno ponašanje ne prestane.

Na kraju, logično, kao treći stupanj, ide poptuni, trajni prekid meča. Sudija se na njega odlučuje tek nakon konsultacija sa nadležnim organima i u slučaju da proceni da je prekid bezbedna opcija.



tagovi

Lamin JamalBarselonaEl Klasiko

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara