Kako izgleda kada se ozbiljno remontuje reprezentacija? Mančinijeva Italija sa 24 debitanta ruši rekorde

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.11.19. | 11:04

Niko nikad kao sadašnji selektor Azura

Deset pobeda u deset utakmica. Pobeda od neverovatnih 9:1 za kraj. Ukupno 37 datih golova i samo četiri primljena.

Italija je u velikom stilu protutnjala kroz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo. Istina, rivali i nisu bili baš neki krem evropskog fudbala. Finska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Jermenija i Lihtenštajn su svakako bili autsajderi u grupi sa Azurima, ali niko nije kogao da očekuje baš ovakvu dominaciju Italije.

Izabrane vesti

Roberto Mančini je pre nešto manje od dve godine preuzeo selektorsku funkciju posle brodoloma u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji i smene Đampjera Venture. Napravio je ozbiljne rezove, uveo gomilu novih igrača i račlunajući i onu pobedu u prijateljskom meču nad Amerikancima došao do bilansa od 11 pobeda u prvih 11 utakmica. To nikada nijedan selektor u istoriji italijanskog fudbala nije uspeo.

Koliki je podvig napravio Mančini, govori i to što je u tih 10 kvalifikacionih mečeva lansirao čak 24 debitanta u reprezentaciji. Napravio je široku bazu, zaoštrio konkurenciju i biće na slatkim mukama pred početak EP:
"Srećni smo što smo dobili svih 10 mečeva u grupi. Nije to lak posao. Ovo je dobar temelj na kojem dalje treba da gradimo. Desilo se nešto posebno. Pobedili smo sve utakmice sa ekipom koja i nije imala neko samopouzdanje kada sam je preuzeo. Mislim da su nam mladi igrači dali nešto novo i da se publika vezala za njih jer su to sve mladi momci iz različitih klubova, sa različitim iskustvima”, rekao je Manćini posle pobede mad Jermenijom od 9:1.  

Italijanski selektor smatra da može još bolje i želi da testira svoj tim protiv nekih od najjačih ekipa u Evropi.
“Od sutra kreće druga priča. Želimo da nastavimo napredak kroz prijateljske mečeve u martu. Bilo bi lepo kada bi imali dve utakmice protiv jakih rivala. Nemačka, Španija, Francuska, Engleska… To su timovi koji su jači od nas. Francuska je svetski prvak, ali je i mlada ekipa. Španija je isto malda. Belgija je proizvela gomilu sjajnih igrača poslednjih godina. Ali isto tako mislim da bi mnogi želeli da izbegnu Italiju zbog naše prošlosti”.

Mladići poput Donarume, Tonalija, Zaniola, Sensija, Barele, Kjeze su sadašnjost ali i budućnost italijanskog tima. Uz još nekolicinu iskusnih igrača poput Bonućija, Žoržinja, Insinjea, Imobilea, Belotija ili Veratija, Azuri imaju kostur tima koji obećava.

Kako će izgledati Italija na EP? 

Dve golmanske pozicije bi trebalo da su rezervisane za Donarumu i Sirigua, za treću se bore Meret iz Napolija i Golini iz Atalante. Što se bekova tiče, i tu se naziru Mančinijevi prvi izbori. Alesandro Florenci je jedan siguran desni bek, a Emerson Palmijeri iz Čelsija je siguran levi bek. Čak je vrlo verovatno da će Spinacola biti rezervni levi bek pre Biragija iz Intera. Ostaje pitanje rezervnog desnog. Za to mesto se bore Dambrozio iz Intera, De Šiljo iz Juventusa i Di Lorenco iz Napolija. Možda je De Šiljo u blagoj prednosti zbog univerzalnosti da igra na obe strane. 

Ako oporavak od povrede bude išao očekivanim tokom, Đorđo Kjelini će kao kapiten biti deo štoperskog tandema sa Bonućijem. Ili možda čak sa Aćerbijem koji je osatavio sjajan utisak. Za preostalo mesto četvrtog štopera su kandidati Milanov kapiten Romanjoli koji je u sve lošijoj formi, Romin Đanluka Manćini koji igra sve bolje i veliki borac Armando Ico

Na sredini terena, Manćini ima četvoricu sigurnih putnika. To su: Žoržinjo, Verati, Barela i Sensi. Blizu mesta u reprezentaciji su i Zaniolo, Tonali i Lorenco Pelegrini kada se oporavi. Univerzalnost Zaniola i Pelegrinija da igraju i po krilima bi mogla da otvori prostor za još jednog vezistu. Tome se nadaju mladi Kastrovili iz Fiorentine, Mandragora iz Udimnezea i Kristante iz Rome kada se oporavi.  

Što se tiče krilnih ili bočnih napadača kako ih Italijani zovu, sigurni su Bernardeski, Kjeza i Insinje. Uz već pomenute Zaniola i Pelegrinija kao opcije, to je dovoljno. Tako da su male šanse za El Šaravija, Orsolinija, Kena, Berardija, Politana... 

To značli da bi Mančini od klasičnih napadača vodio samo dvojicu, a jasno je i ko su ta dvojica: Ćiro Imobile i Andrea Beloti. Baloteli nema čemu da se nada... Kao ni veteran Kvaljarela

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara