Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Kada bi svaka sezona bila kao prošla brzo bismo zaboravili Primeru i Premijer ligu

Vreme čitanja: 8min | pet. 19.07.24. | 13:15

Novi šampionat Danske, nadamo se jednako spektakularan kao prethodni, počeće ovog petka od 18 časova susretom Orhusa i aktuelnog prvaka Midtjilanda

Brz i efikasan fudbal, dobra poseta na utakmicama, neizvesna šampionska trka sa pet kandidata za titulu i jednostavan sistem takmičenja koji ne razvlači sezonu u nedogled. Šta više možete da poželite od jednog marketinški nerazvijenog fudbalskog prvenstva kao što je dansko?! Liga koja gotovo svake godine najjačim klubovima podari neku novu mladu zvezdu, a navijačima neizvesnost do kraja takmičenjima, otpočeće novi ciklus ovog petka susretom Orhusa i branioca trona Midtjilanda.

Samo oni neobavešteni, koji ne prate fudbal dalje od Mozzart Bet Superlige, Primere, Premijer lige ili Bundeslige mogu da kažu da dansko prvenstvo nije ništa posebno. To su oni koji žive sa predrasudama da je skandinavski fudbal (mada se Danska ne nalazi na Skandinavskom poluostrvu) spor, trom i da se oslanja samo na fizičku snagu severnjaka. Ko to tvrdi očigledno nije u skorije vreme gledao neki meč Kopenhagena, Midtjilanda ili Nordsjelanda, ekipa koje su se prethodnih sezona veoma dobro pokazale na međunarodnoj sceni.

Izabrane vesti

Prvo i osnovno, klubovi iz Superlige Danske se u ogromnoj meri oslanjaju na strance. U 12 elitnih klubova igra čak 156 stranaca, što je 46 odsto lige. Ako zanemarimo lokalce, Vikinge iz obližnje Švedske i Norveške kojih je najbliže, fudbaleri iz ozbiljnih fudbalskih država sve više obitavaju u danskom fudbalu. Prema najnovijem popisu, u Superligi igra sedam Holanđana, po šest Brazilaca, Nemaca i Amerikanaca, pet Hrvata, četiri Francuza, tri Engleza… I to ne nekih anonimusa. Primera radi, Viborg, koji ni nema neke veće ambicije od pukog plasmana u plej-of, ovog leta je angažovao 24-godišnjeg vezistu Verdera iz Bremena Žana Manuela Emboma, fudbalera sa 46 nastupa za nemačkog bundeligaša!

Ma šta Vilijam Šekspir pisao, Danska je uređena zemlja sa jasno postavljenim sistemom. Niti će gazde klubova trošiti više novca nego što zarađuju, niti će obećavati igračima stvari koje neće moći da ispune. Uvezali su se sa klubovima sa zapada, tako da sve strane imaju korist. I Superliga u takvom okruženju samo raste i napreduje.

18.00: (3,10) Orhus (3,40) Midtjiland (2,30)

Šta će nam više kao dokaz te tvrdnje od prošle sezone. Kopenhagen je igrao osminu finala Lige šampiona, u grupi je savladao je Mančester Junajted i Galatasaraj, remizirao sa Bajernom u Minhenu, a u osmini finala dobro namučio Mančester Siti. Taj moćan tim na kraju je u domaćem prvenstvu bio tek treći i jedva izborio novi izlazak na međunarodnu scenu (u Ligu konferencije) zato što je ostao da gleda u leđa Midtjilandu i Brendbiju. U poslednjem kolu je igrao protiv Nordsjelanda za Evropu, izvukao je pred svojim navijačima 1:1, a da je izgubio taj rival bi ga prestigao. Ovako, Kopanhagen je savladao Randers u baražu za Ligu konferencije i tako sačuvao ugled.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU MITJILANDA U GOSTIMA PROTIV ORHUSA.

Ogromna količina novca zahvaljujući transferima prolazi kroz račune najtrofejnijeg danskog kluba. Svake sezone godinama u nazad Kopenhagen ima barem jednu sedmocifrenu prodaju. Počev od Denisa Vavra (Lacio) i Roberta Skova (Hofenhajm) koji su 2019. godine otišli za po 10.000.000 evra, svake sezone ta cifra je rasla. Jonas Vind (Volfzburg) i Mohamed Darami (Ajaks) otišli su za po 12.000.000, Viktor Kristijansen (Lester) za 14.000.000, a Hekon Artur Haraldson (Lil) prošlog leta za 15.000.000.

Najveća prodaja u aktuelnom prelaznom roku bio je transfer Kamila Grabare u Volfzburg za 13.500.000. Zaradio je Kopenhagen još 2.000.000 evra prodajom Isaka Johanesona u Fortunu Diseldorf, 1.350.000 od Oskara Hejlunda, novog člana Ajntrahta iz Frankfurta, te još neku „siću“ (nešto manje od 500.000) od Emila Hejlunda (Šalke) i Andreasa Ditmera (Utreht).

Za to vreme na Parken su stigli Munaše Garananga iz Mehelena, za visoku cenu od 5.000.000 evra, Rodrigo Ueskas i Kruz Azula (1.850.000) i 25-godišnji golman Nejtan Trot, nekadašnji mladi reprezentativac Engleske, iz Vest Hema za 1.500.000 evra. U klubu su i dalje Runi Bardđi, Džordan Larson, Andreas Kornelijus, Kuma Babakar, Mohamed Elijumusi, Viktor Klaeson, Diogo Gonsalves, Rasmus Falk, Denis Vavro… Najsvežija vest sa poluostrva Jiland je da bi u glavni grad Danske mogao da se vrati i jedan od najboljih njihovih reprezentativaca Tomas Delejni, za kojeg Anderleht nije imao novca da otkupi od Sevilje posle uspešne pozajmice, iako je žarko želeo. Delejni ima još godinu dana ugovora sa Andalužanima, ali vraća mu se kući u matični Kopenhagen posle sedam godina, tokom kojih je igrao za Verder, Borusiju Dortmund, Hofenhajm, Sevilju i Anderleht.

Fransulino (©AFP)Fransulino (©AFP)

Ništa posebno slabiju ekipu na raspolaganju nema ni Tomas Tomasberg, trener Midtjilanda. Kostur šampionskog tima je sačuvan, s izuzetkom Sverira Ingija Ingasona, koji je otišao u Panatinaikos za 3.500.000 evra. Još uvek su tu Kristofer Olson, Mads Beh Serensen, Emilijano Martinez, Ola Brinhildsen, Ge Sung Čo… Ono najvažnije, čelnici Midtjilanda su za sada odbili sve napade na dva svoja najveća bisera, 20-godišnjake Fransulina (centarfor) i Radija Osarija (krilni napadač). Obojica su došli prošlog leta, Osorio iz matičnog Universidad Čilea za 5.200.000 evra, a Fransulino bez obeštećenja iz Benfike, sa kojom Midtjiland ima potpisan ugovor o saradnji i često razmenjuju igrače preko „treće strane“ Mafre. I Osario i Fransulino su u debitantskoj sezoni bili fenomenalni, značajno su doprineli tituli, ali uprava Vukova je glasno poručila – obojica će odigrati sezonu u Ligi šampiona, probaće da donesu klubu još jednu titulu, a onda će im cena dodatno skočiti pa mogu da idu iz Danske.

Čileanac je postigao osam golova, a Fransulino 17 u svim takmičenjima. S obzirom na to da je reprezentativac Gvineje Bisao imao manju minutažu, na terenu je proveo 1.794 minuta raspoređenih na 32 meča, u proseku je davao gol na svakih 78 minuta. Statistički gledano, najčešće od svih mladih fudbalera (ispod 21 godine) u čitavoj Evropi! Ako ovako nastavi Fransulino će veoma brzo da se nađe u nekom klubu iz Liga petice.

Na novajlije Midtjiland je ovog leta potrošio 11.500.000 evra, od čega najviše (4.000.000) na igrača kojeg smo prošle sezone gledali u Mozzart Bet Superligi Srbije! Reč je o Denilu Kastilju, momku koji je nosio dres Partizana kao pozajmljeni igrač Šahtjora, očigledno dovoljno dobro da privuče pažnju skauta iz Herninga.

Danil Kastiljo (levo) u dresu Partizana (©Starsport)Danil Kastiljo (levo) u dresu Partizana (©Starsport)

Četiri miliona koštao je Midtjiland i poljski reprezentativac Adam Buksa, koji je stigao direktno iz francuskog Lansa, dok je za 3.000.000 došao Usman Dijao iz Mafre. Doduše, sa tim transferom senegalskog štopera treba biti oprezan, zbog pomenutog trougla Benfika – Mafra – Midtjiland pitanje je gde je tačno novac danskog milijardera Andersa Holha Povlsena završio. Vredan pomena mogao bi da bude i dolazak doskorašnjeg omladinca Arsenala Ovija Edžeherija, koji je u Dansku stigao na mala vrata, bez obeštećenja. Ukoliko pokaže kvalitet stečen kroz školu Tobdžija, mladi golman bi mogao da bude sjajan posao Vukova.

Kandidat za titulu ponovo će biti i Brendbi. Drugi klub iz Kopenhagena prošle sezone je izgubio prvo mesto u poslednjem kolu, tako što ga je pred njegovim navijačima šokirao Orhus i posle preokreta savladao sa 3:2. Da je Brendbi sačuvao prednost ili makar remizirao ostao bi ispred Midtjilanda i gledali bismo ga u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ovako, gol Patrika Mortensena u 78. minutu i činjenica da je Midtjiland protiv Silkeborga u drugom poluvremenu stigao od 0:2 do konačnih 3:3 koštali su tim iz prestonice 12. titule, pa će ovog leta morati da se zadovolji kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Zanimljivo je to što Brenbi nije imao nijedan izlazan transfer ovog leta. Čitav tim je ostao na okupu, čak je otkupljen i golman Bajer Leverkuzena Patrik Penc za 2.550.000 evra, posle zadovoljavajuće jednogodišnje pozajmice. Prve zvezde tima su i dalje Kevin Mensah (kapiten), nekadašnji centarfor Crvene zvezde Ohi Omoidžuanfo (zamenik kapitena), hrvatski internacionalac Josip Radošević, Japanac Juit Suzuki, te domaći fudbaleri Matijas Kvistgarden, Jakob Rasmusen i Nikolaj Valis.

Baš mnogo bismo ove sezone mogli da dobijemo i od Nordsjelanda, u proseku najmlađeg tima Superlige Danske (22,7 godina), koji je raskošan talenat demonstrirao na momente u Ligi konferencije pobedama nad Partizanom (5:0), Ludogorecom (7:1) i Fenerbahčeom (6:1). Tim pre jer se ove godine neće trošiti na međunarodnoj sceni, to što je bio četvrti u Superligi prošle sezone nije bilo dovoljno za UEFA takmičenja jer je Silkeborg osvojio Kup Danske. Ostaje dakle žuto-crvenima samo da se koncentrišu na prvenstvo.

Doduše, Nordsjelandov primaran cilj je razvoj i preprodaja mladih fudbalera. Ima svoje akademije u Africi, pre svega u Gani i Nigeriji, odakle crpi najveće talente. Oni dolaze mladi u Dansku, usavršavaju se u evropskom fudbalu i tako spremaju za najveće izazove. Prošlog leta prodat je Ernes Nuama za 25.000.000 evra (zvanično u belgijski Molenbek, mada zapravo u Olimpik iz Liona čiji je gazda isti čovek, koji je na taj način samo zaobišao UEFA pravilo o finansijskom fer-pleju). Već je Nordsjeland imao spremnu zamenu za Nuamu, odmah je na njegovo mesto uskočio Ibrahim Osman, koji je protiv Partizana pogotovo demonstrirao vrhunske atletske sposobnosti. Već ovog leta Osman je prodat u Premijer ligu, u Brajton za 19.500.000 evra, ali ne sumnjamo da Nordsjeland ima zamenu iz Afrike i za njega.

Kasu su dodatno popunili Mohamed Diomonde (5.000.000 evra) svojim transferom u Glazgov Rendžers, te Laso Kulibali (2.000.000) odlaskom u Okser. Ako je verovati procenama stručnjaka, naredne velike prodaje Nordsjelanda biće štoper iz Burkine Faso Adamo Nagalo i domaći desni bek Oliver Valadsen. Doduše, trenutno nema napadača koji značajnije privlači pažnju, ofanzivu će predvoditi Danci, 28-godišnji Markus Ingvarsen i devet godina mlađi Konrad Harder, te 23-godišnji Šveđanin Bendžamin Nigren.

Fudbaleri Nordsjelanda posle utakmice u Humskoj (©Starsport)Fudbaleri Nordsjelanda posle utakmice u Humskoj (©Starsport)

Sistem Superlige Danske ostao je nepromenjen. U eliti se takmiči 12 ekipa, koje će se u ligaškom delu sastati po dva puta svako sa svakim. Posle 22 kola tabela se deli na dva dela, plej-of i plej-aut, u kojima će se odigrati još po 10 kola. Najslabija dva tima plej-auta preseliće se u drugu ligu, a najbolji tim te faze igraće baraž za Ligu konferencije protiv trećeg ili četvrtog tima plej-ofa (zavisi od toga ko osvoji kup), tako da će svi klubovi čitave sezone imati da igraju za nešto. U odnosu na prošlu sezonu, novajlije su Sonderjisk i Olborg, koji su zamenili u eliti Odense i Horsens.

Danski fudbal nam je prošle sezone doneo veliki broj nepredvidljivih utakmica, na kojima je u proseku postizano po 2,8 gola. Danci ne mogu da se pohvale preterano velikim stadionima, s izuzetkom Kopenhagenovog Parkena (38.065), Brendbijevog stadiona (28.000) i Orhusovog Keres parka (19.433) svim klubovima je kapacitet ispod 15.000 mesta. Ipak, možda je i bolje tako, jer niko osim Horsensa prošle sezone nije imao prosečnu posetu na stadionu manju od 50 odsto. Kada se igraju utakmice na dobro popunjenim stadionima odmah je i igračima lepše, pa se gleda intenzivniji i interesantniji fudbal.

Inače, Danska je država koja je po populaciji slična Srbiji. Ima oko 6.000.000 stanovnika, nekih 600.000 manje nego naša zemlja. Godinama unazad u elitnom rangu igra joj 12 klubova, a ove sezone prvoligaši dolaze iz osam ili devet različitih gradova, u zavisnosti od toga kako gledate na Nordsjelandov Farum, koji je malo mesto iz okoline Kopenhagena. Samo prestonica ima više od jednog prvoligaša, Kopenhagen, Brenbi i Lingbi, koji je iz severnog predgrađa Konges Lingbija. Svaki klub ima svoj stadion, šest ih ima prirodan trener, četiri hibridni, a dva, Nordsejeland i Silkeborg, veštake.

DANSKA 1 – 1. KOLO

Petak

18.00: (3,10) Orhus (3,40) Midtjiland (2,30)

20.00: (1,48) Nordsjeland (4,40) Olborg (6,75)

Subota

14.00: (1,95) Silkeborg (3,45) Sonderjisk (3,60)

16.00: (2,90) Vejle (3,35) Randers (2,45)

18.00: (3,60) Viborg (3,45) Brendbi (2,05)

Nedelja

19.00: (6,25) Lingbi (4,20) Kopenhagen (1,53)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Danska 1KopenhagenBrondbiMidtjilandNordsjeland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara