Patrik Ramen (©Reuters)
Patrik Ramen (©Reuters)

Jang Bojs je najgori u prvenstvu i Ligi šampiona, ali uprava još nije odustala od trenera

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.10.24. | 16:43

U nedelju se većalo u Bernu da li Patriku Ramenu treba uručiti otkaz, ali na kraju mu je pružena nova šansa uprkos seriji od četiri poraza u poslednjih pet utakmica

Jang Bojs je trenutno poslednji, 36. na tabeli Lige šampiona (donekle očekivano) i poslednji, 12. u Superligi Švajcarske (apsolutno neočekivano). Iako su ovi rezultati blago rečeno šokantni za aktuelnog prvaka Švajcarske, uprava je posle dugog većanja odlučila da ipak ne smeni šefa stručnog štaba Patrika Ramena. Barem ne još…

Kako piše Blik, složili su se u Bernu da ne može sva krivica da se svali na 55-godišnjeg trenera, jer ekipu sa kojom će se sastati Crvena zvezda u januaru u elitnom takmičenju je od letos poterao maler. Zbog toga, pitanje je da li bi neki drugi strateg imao bolje rezultate.

Izabrane vesti

Od poslednjih pet utakmica Jang Bojs je izgubio četiri. Od Aston Vile (0:3), Grashopersa (0:1), Barselone (0:5) i u subotu od Bazela (0:1), crni niz je samo na kratko prekinuo prvenstvenom pobedom nad Vinterturom (4:1).

Posle dva kola elitnog takmičenja Jang Bojs je i dalje na nuli, a u Superligi je u devet mečeva zabeležio samo jednu pobedu i sakupio svega šest bodova. Čak i Vintertur ima više, sedam.

Ramen bi definitivno odavno bio smenjen da njegov tim nije odigrao dovoljno dobro u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Plasirao je se automatski u plej-of, zahvaljujući dobrim rezultatima švajcarskih klubova u poslednjih pet godina, a tamo je iznenadio Galatasaraj i savladao ga u oba meča, sa po 3:2 i 1:0.

Međutim, momke u žutim dresovima su iskasapile povrede. Zbog toga je, prema pisanju Blika, Ramen i sačuvao posao. Primera radi, kapiten Loris Benito se taman oporavio od kidanja prednjih ukrštenih ligamenata, vratio na teren i potom ponovo povredio. Mladi napadač Fasinet Konte, koji je doveden kao zamena za Mešaka Eliju, takođe je pokidao ligamente. Zbog toga je Jang Bojs odbio da proda Eliju ovog leta, iako je čovek koji je postigao prošle sezone devet golova i zabeležio sedam asistencija imao izuzetno primamljivu ponudu iz Rusije. Švajcarci su se pravdali kako iz moralnih razloga (zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini) nisu hteli da posluju sa Rusima, ali su zato na kraju ostali sa izuzetno nezadovoljnim Afrikancem. Elija praktično ni ne krije ljutnju, partije su mu ove sezone daleko ispod prepoznatljivog nivoa i na 10 mečeva u svim takmičenjima je postigao samo jedan gol – protiv niželigaša Vevej Sportsa (4:2) u Kupu Švajcarske.

Uprava Jang Bojsa je letos želela da pojača ozbiljnije odbranu. Dovela je na pozajmicu iz bundesligaša Augzburga 25-godišnjeg štopera Patrika Fajfera, a reprezentativac Gane je trebalo da bude stub poslednje linije. Međutim, povredio već u prvom poluvremenu u baksuznom žutom dresu, u 1. kolu kupa protiv amaterskog kluba Printse Nendaza (10:0) i od tada se nije vraćao na teren. Pauzirao je šest nedelja, taman kad se vratio treninzima Fajfer je ponovo povredio koleno. Ovog puta je stanje ozbiljnije i veliko je pitanje da li će uopšte zaigrati pre plej-ofa. Ili plej-auta, ako se Jang Bojs u narednih 13 prvenstvenih mečeva ne probije do šestog mesta.

Još ranije je na duže povređen i Saido Janko, pa ni njega nismo gledali ove sezone u igri. Sve u svemu, preozbiljni su to kadrovski problemi čak i za ekipu sa jakim budžetom i dužom klupom.

Da stvar bude još gora, niko od ostalih letošnjih pojačanja nije uspeo da se istakne. Alan Virginijus, Abdu Konte i Tangi Zukru su samo na momente igrali dobro, baš kao i Zakari Atekame koji je stigao iz Ksamaksa. Utopili su se u sivilo ekipe, a to samo delimično ide na Ramenovu dušu.

Nije on mogao previše da utiče ni na poraz u derbiju od Bazela pre dva dana. Solidno su se držali gosti iz Berna, ali je u 40. minutu Sandro Lauper napravio grub faul, dobio direktan crveni karton i posle toga je Bazel preuzeo kontrolu na terenu. Igrača više je iskoristio, golom Adrijana Leona Barišića u 52. minutu došao do pobede i poslao rivala na dno.

Ova reprezentativna pauza bi bila idealan trenutak da se menja trener, da se uprava odlučila na takav potez. Brojni klubovi su baš ovog ponedeljka objavili promene na klupi, poput Voždovca ili grčkog Asterasa. Međutim, Ramen je dobio novu šansu, verovatno do reprezentativne pauze u novembru. Ukoliko se do tada Jang Bojs ne trgne iz rezultatske krize, moraće da se prave rezovi.

Mi možemo samo da konstatujemo da je velika šteta što Crvena zvezda ne igra baš sada protiv Jang Bojsa, već tek na zimu. Do tada tim iz Berna ima tri meseca da se konsoliduje i izleči povređene igrače, te da se u punom sjaju predstavi u elitnom takmičenju pred svojim navijačima. Samo još da vidimo da li će Beograđane da ugosti Ramen ili neki drugi trener.



tagovi

Jang BojsŠvajcarska 1FK Crvena zvezdaLiga šampionaPatrik Ramen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara