Intervju koji se čita u dahu: To što vi gledate na kompjuteru, ja sam već video uživo

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.12.19. | 12:15

Maks Alegri o uticaju tehnilogije na fudbal, kako je Manćini postao profesor i zašto je savetovao Đampaolu da Milan nije za svakoga

Dok je na funkciji mora ponekad da bira reči. Da se ne bi zanmerio pretpostavljenima i(li) kolegama. Kad je slobodan, može da razveže jezik i da o fudbalu priča „punih usta“. Čini se, 24 sata dnevno. Baš takav je Masimilijano Alegri, trofejni trener Milana i Juventusa, iz takta izbacuje robotika, sve češće prisutna u najpopularnijem sportu, a oduševljava Klopov Liverpul zbog načina na koji melje rivale.

O specifičnim pogledima na fudbal, govorio je u opširnom intervjuu za Korijere dela sera i precizirao da moderni treneri, na svim meridijanima, jednu od većih grešaka prave pokušavajući da budu kao Pep Gvardiola. A ne mogu svi....
Pratili smo Gvardiolu, godinama pokušavamo da se izjednačimo s njim. Pep je izuzetak, ne pravilo. Istorija Barselone promenila se zahvaljujući trojicu fudbalera koja izlaze visoko u presing i napadaju protivničke igrače u njihovom kaznenom prostoru. Naterao je veziste da budu napadači, napao odbranu rivala i onemogući je da iznese loptu do sredine terena. Da bi se to realizovalo potrebno je da imate fudbalere kao što su Inijesta, Ćavi i Mesi. Uzeli smo taj primer kao nešto uobičajeno, zaboravljajući da se odnosio samo na Katalonce“, pojasnio je Maks Alegri.

Izabrane vesti

U inovatora kakav je na početku karijere bio sadašnji strateg Mančester Sitija izrastao je u međuvremenu i Jigren Klop, primenjujući sličan recept.
„Osnova modernog fudbala je, manje-više, svuda ista. Imate tri napadača koja konstatno vrše presing. Bukvalno zaključaju rivala pred ili u njegovom šesnaestercu. Ako imate igrače kao što su Mane, Firmino i Salah logično je da napadate vertikalno. Klop to savršeno razume, kao što razume da napadači moraju da budu zaštićeni štagod da urade. Sećam se, dok je vodio Borusiju, takođe je igrao efikasno, imao ogroman broj šutena na gol, tražio praznine između linija rivala... Jedino ne razumem što bi se stideo što je baš on izmislio takav stil fudbala. Jedna je stvar ako se branite u nameri da igrate nerešeno, ali isto tako remi je pola puta do pobede. Nešto potpuno drugo je da vam napadi kreću iz poslednje linije odbrane i da tražite rupe kod protivnika. To nije čuvanje lopte, to je ulaganje u napad“.

A ako se treneri, nije ih malo, oslone na kontre...
„Iznerviram se svaki put kad čujem Ariga Sakija kako je važno držati loptu i biti proaktivan. Nije mi jasan. Zašto ne bismo bili proaktivni igrajući vertikalno? Gledao sam Sakijeve utakmice 20 puta, sećam se da je Milan 1989. na „San Siru“ dao pet komada Realu,  a tad su Rosoneri igrali direktno, za razliku od Madriđana koji su mirno razmenjivali pasove. To je bio vertikalni Milan, oslonjen na kontranapade, što nije lako izvesti, ali kad vam uspe onda je spektakl“.

Kako spojiti lepo i korisno ostaje za mnoge stručnjake misija koju ne uspeju da ispune. Zato se mnogi drže „samo“ koristi. Čitaj, rezultata.
Ne postoji šematski pristup fudbalu, niti veštačka intelinegencija, ima samo ono što se zove „oko trenera“. Od januara će biti dozvoljeno korišćenje tablet računara na klupi. Šta to znači? Da mi neko posredstvom kompjutera saopšti ono što sam video uživo!? Ma, dajte. Fudbal je živa materija. A te stvaričice vas lažu. Stvarno nema potrebe za previše elektronike u ovom sportu. Pre će biti da vam je neophodan trener koji na dan utakmice zna kako da odradi posao, postavi taktiku, izvrši izmene... Sve ostalo je na igračima, zavisno od toga koliko su različiti jedan od drugog i od rivala“.

Ovoj temi Alegri je posvetio najveću pažnju tokom intervjua, zapazivši da bi mogla pogubno da deluje na čitav sport.
Ovih dana gledam dečiji fudbal, amaterski, razgovaram sa trenerima mlađih kategorija i čujem nešto što me plaši. Govore kao da su nabubali lekciju iz knjige, bez razumevanja, napamet. Poput televizijskih voditelja. Koriste slogane, koje će, kad shvate da im ne ide, zameniti za drugi set slogana“.

Idemo na dublju analizu...
Daću vam primer kako funkcioniše Napoli na poziciji štopera. Godinama je profesor na tom delu terena bio Raul Albiol, zbog izraženih tehničkih karakteristika i umešnosti da „čita“ situacije, sposobnosti da započne akciju. Kalidu Kulibali je snažan u fizičkom pogledu, dok mu druge karakteristike nisu toliko dobre. Kad je Manolas zamenio Albiola videlo se da je odličan u igri „jedan na jedan“, kad čuva svog čoveka, ali da je za razliku od Kulibalija manje sklon ideji kolektivnog branjenja. E, sad: kompletna ideja fudbala je da razumete svakog pojedinca i to šta može da donese kolektivu, a šta ne. To kako jedan štoper sarađuje sa drugim i kakav utisak zajedno ostavljaju na ekipu ne piše ni u jednoj knjizi. Niti se može videti kroz brojeve, algormitme, a pogotovo ne na lap-topovima. To ili osećate ili nikad nećete razumeti igru. Zato sam ubeđen da trener postaje prepoznatljiv po načinu na koji vodi utakmice“.

A Maks se i te kako izverzirao. Posebno na klupi Juventusa s kojim je osojio pet Skudeta.
Na nedavnom predavanju u Koverćanu (kuća fubdala FS Italije, op. au) kazao sam da moramo da se otvorimo ka budućnosti. Da se neprestano usvršavamo, pripremamo za dolazak nove vladajuće klase. Potrebni su nam kursevi, teški ispiti za trenere, povratne informacije o određenim veštinama. Možemo da se oslonimo na Fabija Kapela i Marčela Lipija, dva velika imena, jer ako nemamo odgovarajuće lidere iz prošlosti ostaćemo bez kvalitetnih trenera u budućnosti. Moramo da najboljih da tražimo ruku spasa, da verujemo u kvalitet, pre nego u dobru volju“.

Kad je već kod kolega...
Pre neki dan sam sreo Fausta Salsana, saradnika Roberta Manćinija, preneo sam mu pozdrave i rekao da čestita selektoru, jer je napravio izvanredan rezultat. Znate li zašto? Zato što je sad totalno drugačija osoba nego ranije, postao je ozbiljniji. Počeo je sa svima da priča o fudbalu, da igra jednostavnije. Diplomirao je. Preciznije, postao je profesor“.

Iako važe za jednu od najboljih škola u Evropi kad je struka u pitanju, Italijani umeju i da se zalete, precene sopstvene mogućnosti i(li) izaberu pogrešan klub.
Letos sam bio u Peskari, sa Đovanijem Galeonom i Markom Đampaolom. Rekao sam Đampaolu: „Marko, neću te savetovati, ali nešto moram da ti kažem. Stigao si u Milan, a Milan nije za svakoga. Nemoj da praviš tim kome će se svi smejati. San Siro nije stadion za šalu. Potreban ti je centralni plejmejker? To nije Suso. Jeste Španac dobar igrač, ali mora da se prilagodi. Ako nemaš organizatora na sredini terena, igraj sa dvojicom zadnjih veznih“. Kvalitet igrača je najvažniji i tu treneri moraju da budu čvrsti, bez kompromisa, imuni na uticaj menadžera, koji su postali pretnja fudbalu“.

Dakle, treneri bi trebalo da se klone agenata. Ili?
Ako su savetnici dobronamerni, zašto ih ne poslušati? Problem je u rezultat, jedinoj merljivoj kategoriji. Da li si ga ostvario ili ne? Samo ću vam reći da u svom domu nemam računar, a da ajfon koristim jedino da bih pozvao nekog. Ni za šta drugo. Zato, kad gledam utakmice znam šta vidim. Na hiljade ideja rodi se u mojoj glavi tokom tih 90 minuta. Iz prostog razloga što je čovek jači od tehnologije“, dopunio je Masimilijano Alegri, uz napomenu da se narednog leta vraća poslu.

Sa ovakvim znanjem ponuda mu neće manjkati.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara