INTERVJU - In Bom Hvan: Tek smo se sa Milojevićem povezali, Rodri ima oči na leđima

Vreme čitanja: 8min | čet. 30.05.24. | 11:22

Najbolji igrač Mozzart Bet Superlige u razgovoru za naš portal pričao o ovdašnjem fudbalu, Partizanu i TSC-u, Rubinu, Baraku Baharu, razgovoru sa Terzićem i Marinom i gde bi voleo da završi karijeru

Onog trenutka kada na njegovu adresu stigne neka od ponuda iz liga petica - a to je gotovo izvesno da će se desiti - oči In Bom Hvana će isijavati ushićenjem, možda prepoznati da se snovi dečaka sa Dalekog Istoka ostvaraju. Ali biće u tom pogledu i sete, jer gde god da ode i kada uopšte ode, najbolji igrač Mozzart Bet Superlige za prethodnu sezonu teško da će negde biti voljen kao u glavnom gradu Srbije.

Nije on igrač koji mađija, niti će u trku predribalati trojicu direktnih rivala, ali paleta njegovih kvaliteta toliko je raznovrsna da je na prvi dodir očarala i navijače, i fudbalsku javnost, pa i one sa kojima je od prošlog septembra vojevao bitke - rivale na terenima našeg elitnog ranga. Uostalom, bivši trener niškog Radničkog Nikola Trajković je prepoznao unikatnost In Bom Hvana na jednom od prvih mečeva veziste iz Južne Koreje, apostrofirajući njegov intenzitet i obim trčanja, kao nešto što se u ovdašnjem fudbalskom miljeu pojavljuje ređe od Halajeve komete.

Izabrane vesti

Bilo je možda atraktivnijih stranaca, lepših za gledanje, ali je malo njih uspevalo da čitav tim digne na viši nivo kao Zvezin Brus Li. Poveznica sa majstorom borililačkih veština je samo o tome što su rođeni na Dalekom Istoku, ali i to je bilo dovoljno navijačima Crvene zvezde da u njemu vide ultimativnog borca, mekanog prijema i ozbiljnog mentaliteta. Karktera potrebnog Crvenoj zvezdi.

Možda je i zbog toga završio na severnom kopu na stadionu u Loznici, ta slika na kojoj ga navijači crveno-belih dižu na tribine, za In Bom Hvana treba da bude jednako vredna kao i stav trenera i kapitena timova Mozzart Bet Superlige - da je najbolji igrač takmičenje. I o jednom i o drugom govorio je u opširnom intervju za Mozzart Sport.

”Kada sam dolazio u septembru nije mi bio cilj da dobijam individualna priznanja. Mogu samo da se zahvalim trenerima i igračima koji su glasali za mene, isto tako i navijačima koji su me podržavali. Želeo sam samo da osvojim dva trofeja u ovom istorijskom klubu. Mnogo sam srećan zbog toga, mada ne znam koliko je pravedno da se dobijaju ovakve individualne nagrade. Bilo je ovde 20 igrača koji su igrali na izuzetnom nivou tokom sezone”, kaže na početku razgovora za Mozzart Sport In Bom Hvan.

Šta si i koliko znao o Crvenoj zvezdi kada si se odlučio da dođeš u Beograd? Kada se čulo da je Zvezda zainteresovana za tebe, mnogi nisu verovali da uopšte postoji šansa da pojačaš tim iz Srbije, s obzirom na tvoju tržišnu vrednost?

”Video sam da je Crvena zvezda klub sa ozbiljnom istorijom kada je reč o evropskim utakmicama, i da je 1991. godine osvojila Ligu šampiona. Shvatio sam da igranje u ovakvom klubu za mene može da bude prednost, da ću biti pred očima navijača. Tu su bile i utakmice u Ligi šampiona. Ozbiljno iskustvo je predstavljala ova sezona, Crvena zvezda je takav klub gde se stalno priča o napretku. Osvojili smo četiri duple krune uzastopno. Sada se već priča da treba da uzmemo petu u nizu”.

“U LIGI ŠAMPIONA SMO MORALI DA UBIJAMO UTAKMICE”

Kako se osećaš posle ove iscrpljujuće sezone, sve je počelo još krajem avgusta kada si bio na video pozivu sa Zvezdanom Terzićem i Markom Marinom, kada su te “ulovili” pričom o tvom rođendanu?

”Lepo je to sve zvučalo, posebno kada mi je gospodin Terzić rekao da ćemo moj rođendan proslaviti posle pobede na Etihadu protiv Mančester Sitija. Znao je kada sam rođen, to mi je bio dokaz da se zaista trude da me dovedu. Normalno je da sam posle takvog razgovora osećao dodatnu obavezu. Vi u Srbiji znate da kažete: “Super se osećam”. Tako sam i ja sada srećan. Oba pehara smo osvojili, to je bio moj lični i klupski cilj. Ali, rekao sam već. Sada se priča o novim peharima. Možemo da budemo ponosni. Ovaj klub se trudi da samo gura napred. Ima mnogo dobrih mladih igrača”.

Šta je nedostajalo u Ligi šampiona? Kvalitet, više sreće u sudarima sa Jang Bojsom?

”I jedno i drugo. Odigrali smo dva dobra meča protiv Jang Bojsa, posebno u Švajcarskoj. I ovde u Beogradu smo bili dobri i zaslužili smo da pobedimo jednu od te dve utakmice. Stvorili smo mnogo prilika, ti mečevi su bili odlučujući. Ako tim želi da se nastavi evropsko takmičenje, onda mora da bude oštar u protivničkom šesnestercu i koristi šanse. Mnogo mi je žao zbog tih utakmica. Samo da smo bili precizniji u boksu, ali sam ubeđen da će Crvena zvezda u budućnosti dobijati mečeve koje ove sezone nije mogla. Klub je pun talentovanih dečaka, imaju ozbiljnu budućnost. Klub će im dati šansu... Isto tako verujem da ćemo u budućnosti davati više golova u odlučujućim utakmicama. Samo tako možeš da se kvalifikuješ dalje. Propuštali smo mnogo šansi da ubijamo utakmice”.

“KOD BAHARA SE NIJE ZNALO KO ŠTA TREBA DA RADI, SRPSKI KLUBOVI DA ULAŽU U STADIONE I POMOGNU TALENTIMA”

Šta se promenilo u timu dolaskom Vladana Milojevića. I šta je osnovna razlika između njega i bivšeg trenera Baraka Bahara?

”Hmmm... Ne znam šta bih vam rekao. Ali da, ima mnogo razlika. Posebno ima razlika kada je u pitanju taktika. Kod prethodnog trenera smo igrali u mnogo različitih sistema. Igrači nisu znali šta treba da rade na terenu. U drugom delu sezone je sve bilo drugačije. Ja sam bio na Azijskom kupu, prepustio sam pripreme, ali trener Vladan Milojević je uspeo da nas poveže. Uspeo je da napavi dobre odnose sa igračima, što je bilo posebno važno. Uradio je neverovatan posao i stetkao ogroman kredit kod svih”.

Kako bi ocenio kvalitet srpske lige, kada je reč o igračima, terenima, taktici?

”Postoje tri kluba koja su igrala vrlo atraktivan i kvalitetan fudbal. Pored nas to su TSC, Partizan i Vojvodina. Njih bi posebno istakao. U drugoj grupi su timovi koji su igrali na isti način. Trudili su se da budu ofanzivni. Međutim, ukoliko žele da napreduju u Evropi srpski klubovi bi trebalo da ulažu u infrastrukturu. Postoje stadioni koji nisu dobri, teren i uslovi na terenima isto nisu dobri. To bi pomoglo najviše mladim igračima. Ima ih u Srbiji zaita mnogo, ne samo u Crvenoj zvezdi. To sam osetio u ovoj sezoni. Na boljim terenima bi se lakše pripremali za najviši nivo”.

Da li si se uplašio pred utakmicu sa Mančester Sitijem? Bio je to tvoj početak u Zvezdi, i odmah protiv jednog od naboljih timova na svetu?

”Nisam se uplašio, želeo sam da uživam u velikom iskustvu i teškoj utakmici. Bilo je baš dobro. Izgubili smo 1:3, ali smo postigli prvi gol. Kad je Bukari pogodio osetio sam neverovatnu ljubav, svih saigrača, čuo sam huk navijača. Jedan od upečatljivijih trenutaka u sezoni. Sećam se da sam tokom utakmice, posebno u tom momentu, pomišljao kako će izgledati naša utakmica na Marakani. Jer sam u Mančesteru čuo samo naše navijače. To je bila neverovatna podrška”.

Šta misliš koja je tvoja najbolja utakmica u sezoni?

”Ne znam, ne mogu to da izaberem. Ali ovde protiv Mančestera. Taj meč će mi dugo biti u sećanju. Postigao sam pogodak, upisao asistenciju. Verujem da su svi na toj utakmici videli moj personaliti. Isto tako i protiv Partizana. Kada igraš takve mečeve znaš da je u pitanju tvoj veliki rival. Odigrao sam u aprilu dobar meč protiv njih. Tada smo praktično zaključali titulu”-

Kako ste se osećali kao tim u decembru, ispali ste iz Lige šampiona, potom se izgubili od Partizana u večitom derbiju?

”Bilo je jako teško, mnogo teško... Kada igrate te utakmice želite da pobedite, bilo da igrate kod kuće ili na strani. Ali tada smo promenili trenera. Bio sam na Azijskom Kupu u Kataru. Ali znao sam da kada budemo igrali protiv Partizana na Marakani možemo da dobijemo taj meč Igrali smo dva puta sa njim. Tačno je da smo na tim utakmicama porasli kao tim, kao grupa, kao kompletan klub. Možda je i ta utakmica u decembru bila neki pozitivan znak”.

“KIM IZ BAJERNA JE ZNAO DA ME ČEKA ISKUSTVO U LIGI ŠAMPIONA...”

Kakve poruke dobijaš iz Južne Koreje, šta ti je rekao Kim iz Bajerna kada je čuo da dolaziš u Crvenu zvezdu?

”On je znao da me čeka Liga šampiona, i da to može da bude lepo iskustvo za moju karijeru. Pružio mi je podršku.. Znaju da sam osvojio duplu krunu. Moji fanovi u Koreji znaju da sam osvojio duplu krunu i veoma su srećni zbog toga. Ovo su moji prvi trofeji kao profesionalnog igrača. Zato je i moja familija super srećna”.

Ko je najbolji vezista na svetu?

”Ako govorimo o šestici onda bih rekao da je Rodri najbolji na svetu. Dugo sam verovao da je Kazemiro taj. Međutim, onda sam dobio šansu da igram protiv Rodrija. To je igrač na nekom posebnom nivou. On je monstrum”.

Šta si tačno naučio od Rodrija?

”Mnogo toga... Sada ne mogu baš da budem konkretan, jer ne želim da odajem tajne drugim igračima (smeh prim.aut). Ali on ima neke karakteristike koje ne možete da naučite ili popravite. Uvek je fokusiran, skenira situaciju na terenu. Zna gde treba da pošalje loptu. Uvek je ispred vas, stalno vas pritiska. Ponekad se čini da ima oči na leđima”.

Ko je najbolji igrač Crvene zvezde ne računajući tebe?

”Ne bih mogao da vam kažem jedno ime, to ne bi bilo dobro. Za mene ne bi bilo dobro. Imamo mnogo kvalitetnih pojedinaca u timu, imali smo razne mogućnosti u svim linijama tima. Zato smo osvojili duplu krunu”.

“SAČEKAJTE SA GOHOM, TEK SE PRILAGOĐAVA NA SRBIJU”

A ko Vam se posebno svideo iz Mozzart Bet Superlige, ne računajući Zvezdu?

”Ima mnogo dobih igrača. Mogao bih da pomenem Goha iz Partizana. Ovo mu je prva godina u Evropi. On je strašan potencijal. Poseduje brojne kvalitete. Možda mu je potrebno vreme da se aklimatizuje. Očekujem da bude bolji naredne godine”.

Da li si uspeo da shvatiš kontekst pesme koju su ti navijači posvetli u Loznici i posle osvojene titule?

“Pa donekle... Znam da sam ja glavni junak (smeh. prim.aut). Osećao sam veliko zadovoljstvo i ponos. Ako navijači žele da ostaneš klubu, to znači da ste korisni za klub. Mogu da se zahvalim Delijama ovim putem, kao i svim navijačima”.

O SLUCKOM, DESPOTOVIĆU I PSU...

Kakva su Vam sećanja na Rubin. Tamo ste sarađivali sa srpskim napadačem Despotovićem?

“Prilično smo bili moćni te sezone. Pre svega imali smo odličnog trenera Leonida Sluckog, koji je sada u Kini. Bili su tu Kvarachelija i Despot. Za Kvaru sam znao da će nekada pokoriti Evropu, sada je baš vruć u Napulju. Jedino mi je smetalo što je u Kazanju bilo stalno hladno. Ne znaju tamo tako dobro engleski jezik kao u Beogradu. Ovde je sve super. Navijači mi prilaze u restoranu, čestitaju me”.

Gde sebe vidiš u budućnosti?

“Voleo bih da odigram još jednu sezonu za klub gde sam počeo karijeru. Tamo se najbolje osećam”.

I da češće viđaš svog psa?

“Da, volim ga. Kada odem u Koreju igram sa sa njim, slikamo se”.


tagovi

Hvan In BomZvezdan TerzićMarko MarinBarak BaharJung Džun GohVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara