(Star sport)
(Star sport)

In memoriam: Marko Valok

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.09.24. | 11:56

Napustio nas je legendarni golgeter

Zamalo da bude stotka, mada i ovako: Marko Valok se ima rašta roditi i živeti.

Nažalost, napustio nas je jedan od najboljih golgetera koje je ova zemlja – kako god se zvala – imala. U 98. godini života prestalo je, u Zemunu, da kuca srce nekadašnjeg reprezentativca i selektora velike Jugoslavije, prepoznatljivog pre svega po učinku u Partizanu.

Izabrane vesti

Sa sportske i životne scene sišao je autor najviše golova u istoriji večitih derbija (13), ali i čovek koji je izazovao poštovanje i divljenje bez obzira gde bi se pojavio. Najviše zbog onoga što je radio na terenu i kakav je, kažu, džentlmen bio van njega.

Valok je za Partizan igrao ukupno 12 godina, za to vreme postigao 90 golova na prvnestvenim utakmicama, a odigrao ih je 169. Što se tiče zbirno svih pogodaka, bez obzira da li je reč o borbi za bodove, kup mečevima, evropskim izazovima ili raznim turnirima prijateljskog karaktera, aktuelnih u njegovo vreme, broj je impresivan. Ukupno 411 puta je bio strelac, što ga pozicionira na drugo mesto večne liste najefikasnijih fudbalera koji su ikad igrali za crno-bele. Više je dao samo Stjepan Bobek (425).

Sa Parnim valjkom je Marko Valok osvojio jedno prvenstvo (1949) i tri kupa (1952, 1954. i 1957). U svakom od tri finala je bio strelac. U prva dva dvostruki, u potonjem jednom.

Istorija će ga pamtiti kao jednog od najboljih napadača posleratne Jugoslavije.



tagovi

Marko ValokFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara